Blogs als alternatief voor lokale kranten?

Foto: Wikipedia.org

“Ik maak me geen zorgen over het voorbestaan van de papieren krant. Als op een bepaald moment mensen het makkelijker vinden de krant te lezen via een tablet of de binnenkant van een bril, so be it!”

Waar ik me wel zorgen over maak: je hebt wel een businessmodel nodig om die 200 journalisten in leven te houden. Mensen denken vaak: “Als die kranten kapot gaan, so what? Er zijn andere media. Maar men vergeet dat we in een soort voedselpiramide zitten. En onderaan (de piramide) staan met name die regionale kranten (waarmee het overigens slecht gaat). Journalisten van lokale kranten volgen de gemeenteraden van Brugge, Rouen of Utrecht. Als daar wat belangrijks gebeurt komt het in de regionale en nationale media. Wanneer nu de beestjes onderaan de piramide doodgaan, dreigen ook de beestjes bovenaan (nationale media) minder goed gevoed te worden.”

“Wij zijn essentieel voor het functioneren van de democratie!”

Aan het woord is Peter Vandermeersch, de Belgische hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad, die het verder ook nog had over een Amerikaanse studie. Daaruit blijkt dat daar waar de lokale pers verdwijnt, de corruptie van lokale overheden hand over hand toeneemt…

De uitspraken van Vandermeersch brachten me wel aan het denken. Blogs als alternatief voor lokale kranten, is zulks zo ondenkbaar? Zouden lokale bloggers niet voor een stuk de plaats van ter ziele gegane kranten kunnen innemen? Zelfs al is maar een klein deel van de bloggers journalistiek onderlegd, het zou een mogelijkheid zijn, toch?

Zou jij bereid zijn om als blogger je steentje bij te dragen aan het beter functioneren van de democratie?

Bron: Deredactie.be

2

12 Responses

Show all responses
 1. Hendrie
  23 januari 2015
 2. Saar
  22 januari 2015
  • Sharp Ben
   23 januari 2015
 3. Ximaar
  21 januari 2015
  • Frederique
   21 januari 2015
   • Ximaar
    22 januari 2015
    • Frederique
     22 januari 2015
 4. Danielle
  21 januari 2015
  • Sharp Ben
   21 januari 2015
 5. Frederique
  21 januari 2015
  • Sharp Ben
   21 januari 2015
   • Frederique
    21 januari 2015

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.