Blogs als alternatief voor lokale kranten?

Foto: Wikipedia.org

“Ik maak me geen zorgen over het voorbestaan van de papieren krant. Als op een bepaald moment mensen het makkelijker vinden de krant te lezen via een tablet of de binnenkant van een bril, so be it!”

Waar ik me wel zorgen over maak: je hebt wel een businessmodel nodig om die 200 journalisten in leven te houden. Mensen denken vaak: “Als die kranten kapot gaan, so what? Er zijn andere media. Maar men vergeet dat we in een soort voedselpiramide zitten. En onderaan (de piramide) staan met name die regionale kranten (waarmee het overigens slecht gaat). Journalisten van lokale kranten volgen de gemeenteraden van Brugge, Rouen of Utrecht. Als daar wat belangrijks gebeurt komt het in de regionale en nationale media. Wanneer nu de beestjes onderaan de piramide doodgaan, dreigen ook de beestjes bovenaan (nationale media) minder goed gevoed te worden.”

“Wij zijn essentieel voor het functioneren van de democratie!”

Aan het woord is Peter Vandermeersch, de Belgische hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad, die het verder ook nog had over een Amerikaanse studie. Daaruit blijkt dat daar waar de lokale pers verdwijnt, de corruptie van lokale overheden hand over hand toeneemt…

De uitspraken van Vandermeersch brachten me wel aan het denken. Blogs als alternatief voor lokale kranten, is zulks zo ondenkbaar? Zouden lokale bloggers niet voor een stuk de plaats van ter ziele gegane kranten kunnen innemen? Zelfs al is maar een klein deel van de bloggers journalistiek onderlegd, het zou een mogelijkheid zijn, toch?

Zou jij bereid zijn om als blogger je steentje bij te dragen aan het beter functioneren van de democratie?

Bron: Deredactie.be


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?




Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

12 reacties op “Blogs als alternatief voor lokale kranten?”

  1. Hendrie avatar

    Ik geloof wel dat het kan. Maar in principe heb je dat toch ook al? Weblog doet toch eigenlijk iets vergelijkbaars?

  2. Saar avatar

    Ik denk dat ik als blogger daar wel zou toe willen bijdragen, maar of je als blogger dezelfde dingen aan de kaak kan stellen als journalisten is nog maar de vraag. Op lokaal vlak kan je als blogger wel iets betekenen. In je eigen stad of gemeente kan je nog wel eens ergens binnen geraken. Maar of je dat ook op nationaal niveau zou kunnen?? Dan moet je ook een fulltime blogger zijn en zoals het er nu in de lage landen uitziet, is dat niet meteen een booming bussiness of een echte optie…

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Je zal in dat geval natuurlijk een heel versplinterd nieuwsbloglandschap krijgen, met ieder zijn/haar eigen specialisme. En het is dan ook nog maar de vraag hoe betrouwbaar al die mini-nieuwsmedia zullen zijn…

      Je zou alleszins erg persoonlijk nieuws krijgen, waar Jan Modaal ook echt door geraakt wordt.

      Enfin, het blijft boeiend om hierover na te denken.

  3. Ximaar avatar

    Peter VanderMeersch heeft wat mij betreft gelijk en er is al veel aan de stoelpoten gezaagd door het weglopen van abonnees en door de nationale media. Dwz een locale of regionale krant is uit, mensen houden zich vooral bezig met wat er op het landelijke TV-journaal komt. Gevolg is minder inkomsten bij de locale/regionale kranten en dus minder journalisten die minder betaalt krijgen. Want bij minder abonnees zakken ook de advertentie-inkomsten.

    Zelf volg ik het behoorlijk omdat ik regionaal nieuws belangrijker vind dan landelijk of internationaal. Als hier iets in mijn omgeving gebeurt, dan kan ik er wat aan doen. Als iets in Afrika gebeurt kan ik daar hooguit geld naartoe sturen indirect via een organisatie in Nederland en dan maar hopen dat die het effectief doorsluist en dat het nieuws dat uit Afrika kwam klopte. Dat kan ik allemaal niet nagaan en wat hier in de omgeving gebeurt dus wel.

    Ik hou een overzicht bij van regionale bloggers met een landkaartje. Het valt me op dat hun aandeel erg klein is en dus heb ik de drempel verlaagd van regelmatig zelf iets over de eigen regio schrijven naar af en toe iets over de eigen regio schrijven. En dan nog kom ik niet verder dan 100 bloggers in heel Nederland.

    Troel staat daartussen en schrijft zelf ook wel over Haaksbergen, maar vaak is dat overnemen. Het gaat er juist om dat mensen zelf op pad gaan en nieuws van de straat halen. Maar dat doen regionale kranten ook minder. Dwz zij vullen de krant ook steeds meer met persberichten en pikken het zelfs van mijn verschillende weblogs zonder aan bronvermelding te doen. Erg vind ik dat niet, maar het is niet bepaald sjiek te noemen.

    1. Frederique avatar

      Sorry, dat schiet me een beetje in het verkeerde keelgat. Er staat af en toe een bericht dat overgenomen is van een andere partij (en dat is dan met name omdat de bron niet te bereiken is), maar ik denk dat je de plank mis slaat als je stelt dat ik niet op pad ga en het nieuws niet van de straat haal. Van de elf nieuwsberichten die op dit moment op de voorpagina staan van Haaksbergen App, zijn er negen van eigen hand en twee van een andere bron. Dat wil niet zeggen dat het artikel één op één overgenomen is (dat is geen van de artikelen op de website of in de app), of dat er niet extra informatie is toegevoegd ten opzichte van het bronartikel.

      Maar jouw stelling dat het in mijn geval “vaak overnemen” is, vind ik niet netjes.

      1. Ximaar avatar

        Misschien was ik met die ene term ‘vaak’ wat te scherp en bot, maar ergens in december kwam er een tsunami aan berichten, bijvoorbeeld over aanbestedingen van taxivervoer, die je in een uitgebreidere versie 14 dagen eerder op Tubantia en Taxipro kon lezen. Voor mij mag het, een ieder mag zelf de inhoud van zijn of haar blog bepalen. Maar meer dan een uittreksel was het niet en ik kon me niet voorstellen (qua woorkeuze) dat je dit nieuws zelf had gemaakt. In die periode stonden er ook stukjes in de wij-vorm en dat gaf voor mij aan dat het om overnames ging. Op dat moment ben ik dus afgehaakt aanzien ik graag stukken en visies van eigen hand lees en dat was volgens mij ook waar VanderMeersch op doelde. Als je wel vaak op pad gaat, dan is het jammer dat je je blog met dit soort vulberichten verwatert.

        1. Frederique avatar

          Je doet aannames die helaas niet kloppen. Ga voor de gein maar eens na wanneer er vanuit het college van B&W zaken naar buiten zijn gebracht over taxivervoer 😉 Als ik iets overneem van een andere bron, noem ik namelijk altijd de bron.

  4. Danielle avatar

    Ik gok dat dat wel de toekomst word, ik lees mijn regionale krant nauwelijks! En dan woon ik nog in Amsterdam waar het Parool bijvoorbeeld wel erg populair is voor een regionale krant.

    Wel volg ik via Facebook verschillende “nieuws sites” binnen mijn regio die gaan over dingen die mij interesseren en met mij vele anderen.

    Ook volg ik blogs die schrijven over lokale evenementen etc.

    Ik heb zelf niet voldoende journalistieke achtergrond om ook daadwerkelijk zelf artikelen te tikken over lokale gebeurtenissen maar zou dus zeker geïnteresseerd zijn mochten andere dit wel gaan doen.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Zelf zie ik me niet direct nieuwsblogs met plaatselijke activiteiten volgen, ten voordele van nationale media. Maar dat ligt aan mij: ik ben eerder een man die kijkt naar het iets grotere geheel. Ik ben zo iemand die de regionale pagina’s steevast overslaat.

  5. Frederique avatar

    Ik doe het al 😉 hyperlocal heet het hier overigens. In mijn woonplaats volg ik het nieuws op de voet en publiceer erover. Alleen heb ik er dan ook een app aan vast zitten met wat extra mogelijkheden.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Een app voor het volgen van lokaal nieuws? Wat moet ik er mij bij voorstellen?

      1. Frederique avatar

        Nouja, ik weet niet of je het fenomeen “nu.nl” kent, maar dat, alleen dan met lokaal nieuws. En omdat je van alleen lokaal nieuws niet iets kunt maken, zit er meer in de app. Maar zelfs op een inwonersaantal van 25.000 (afgerond naar boven), zit er voldoende nieuws in om meerdere malen per dag te updaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.