Homebeter bloggenBlogonderwerpen om te mijden als je succesvol wil bloggen

Blogonderwerpen om te mijden als je succesvol wil bloggen

Bloggen is… hard werken, creatief bezig blijven met je passie én handig om mogelijke problemen heen fietsen. Dat begint al bij de keuze van je topics of blogniche. Dit zijn blogonderwerpen om te mijden als je graag een deuk in een pak boter wil bloggen. Een verwittigd man…

Natuurlijk is het niet aan mij om te bepalen hoe jij moet bloggen of welke onderwerpen je al dan niet moet aansnijden. Maar bloggen is lastig en het wordt allemaal nog een stuk lastiger als je de verkeerde onderwerpkeuzes maakt. Omdat de inspiratie voor nieuwe artikels veel te snel opdroogt, omdat Google je content extra streng beoordeelt of omdat de artikels die je schrijft extra snel verouderen, bijvoorbeeld. Daarom:

8 blogonderwerpen om te mijden als je wil bloggen voor de lange termijn

Als je een deuk in een pak boter wil bloggen moet je in de eerste plaats genoeg inspiratie hebben. Om die reden start je niet met een blog door een domeinnaam en hosting aan te kopen en WordPress te installeren. Nee, een ferme brainstormsessie met jezelf is je eerste werk. Op zoek naar onderwerpen die je blog op lange termijn vooruithelpen én de topics die je best links kan laten liggen. We zijn vertrokken!

1. Kies niet voor een blogniche als je niet meteen 35 relevante topics voor blogs uit je mouw kan schudden

Bloggen moet je makkelijk afgaan. Dus is het handig als je, bij de keuze van je blogniche, moeiteloos tientallen passende ideeën voor blogberichten uit de hoed kan toveren. Idealiter worden heel wat van die ideeën later verwerkt tot blogberichten, maar dat is niet eens een noodzaak.

Belangrijk is in ieder geval dat je al een lijst hebt met concrete topics voor je blog, (werk)titels incluis. Als je bij het begin van je blogavontuur al direct 35 suggesties uit de losse pols kan schudden, heb je er waarschijnlijk weinig moeite mee om later nog veel meer blogonderwerpen te bedenken (als je er wat langer over nadenkt).

Kom je niet verder dan pakweg 10 mogelijke topics voor blogberichten? Dan heb je geen goede basis voor een succesvol blog. Het onderwerp ligt je niet zo nauw aan het hart, er valt bij nader inzien niet zoveel over te vertellen of je bent te weinig vertrouwd met het onderwerp waarover je wil gaan bloggen. Kortom, je zal vrij snel zonder inspiratie zitten en het gaat je te veel moeite kosten om door te zetten met dat blog.

En nu dan echt naar de blogonderwerpen om te mijden:

2. Blogonderwerpen om te mijden als de pest: NSFW

Waarbij NSFW staat voor Not Suitable For Work. Erotisch getinte of andere mogelijk aanstootgevende content, dus. Op de meeste platformen waar je gratis kan bloggen is het sowieso verboden. Blog je op een eigen domeinnaam dan doe je in principe wat je wil. Maar mogelijk is het nogal lastig om geld te verdienen met bloggen. Goed mogelijk dat nogal wat merken en bedrijven niet meteen staan te springen om met je in zee te gaan. En ook online advertentienetwerken zoals Google AdSense maken vaak bezwaar of schorsen je zelfs.

3. Ronduit verboden onderwerpen

Nog blogonderwerpen om te mijden:

  • wapens
  • geweld
  • gokspelen

Nogmaals, op je eigen domein doe je wat je wil. Het is alleen de vraag of je er een grote groep lezers mee kan bekoren. En net als bij NSFW-content is het erg lastig om zo’n site op de klassieke manier te monetizen.

4. Opletten met YMYL-content

Nog zo’n afkorting. YMYL, ofte Your Money (or) Your Life, letterlijk: je geld of je leven. Dit is content die draait rond financiële en medische aangelegenheden. Omdat zulks een enorme impact kan hebben op het leven van mensen wil Google er absoluut zeker van zijn dat de geboden informatie klopt en betrouwbaar is. Google zal dergelijke content dus extra streng beoordelen. Blog – als leek – over dit soort onderwerpen en het is een stuk lastiger om hoog in Google te komen.

Natuurlijk mag/kan je als ervaringsdeskundige praten over je ziekte of aandoening. Echter, echt medisch advies aan anderen geven wordt al knap lastig. Je kan dit gebrek aan expertise deels opvangen door externe links te plaatsen naar betrouwbare bronnen.

Idem voor blogs rond pakweg:

  • beleggen en financiën
  • juridisch advies
  • vastgoed
  • (geestelijke) gezondheidzorg

Met dit soort onderwerpen kom je direct in concurrentie met artikels van professoren, dokters, fiscalisten, makelaars en therapeuten allerhande. Je zal hier – nog veel meer dan in andere niches – moeten aantonen dat je met autoriteit kan spreken. Niet aan te raden als je graag snel goede posities wil krijgen in Google!

Meer van dat?

5. Ga niet zomaar voor de hype

Begin een blog en je bent in principe vertrokken voor een jarenlang avontuur. Dan is het fijn als je blogt over onderwerpen die niet alleen vandaag boeiend zijn maar ook binnen 2, 3 of 4 jaar. En oké, zo’n blog(bericht) kan je ook zien als een prachtig tijdsdocument, maar het liefst wil je tijdloze blogs schrijven. Zoek vooral topics die je, bij wijze van spreken, niet om de 3 weken moet bijwerken om ze up-to-date te houden. En die door de jaren heen veel geïnteresseerde bezoekers blijven aantrekken! Opgepast voor:

  • blogs die je opzet naar aanleiding van een specifieke gelegenheid
  • nicheblogs die een rage volgen
  • niches waar de ontwikkelingen elkaar zeer snel opvolgen
  • nicheblogs om en rond gossip en celebrities

Dat wil echter nog niet zeggen dat je nooit mag bloggen over de hypes die jouw pad kruisen. Immers, dat maakt je blog actueel en relevant. Laat het alleen niet de hoofdmoot van je blog vormen.

6. Concentreer je niét op het brengen van het laatste nieuws

Dit hangt nauw samen met mijn vorig punt. Hoewel blogs in oorsprong bedoeld waren om vooral recent nieuws te coveren, is dat niet de slimste manier van bloggen. De reden daarvoor is simpel: het laatste nieuws van vandaag is morgen totaal oninteressant en is binnen de 14 dagen rijp voor de geschiedenisboekjes.

Bovendien, het laatste nieuws coveren is ook heel hard werken. Je moet de actualiteit blijven volgen en inderdaad heel regelmatig met verse artikels komen om je blog interessant te houden. Met één artikel om de 2 weken houd je natuurlijk geen nieuwssite overeind.

7. Zorg dat je blog niet te afhankelijk is van het werk van anderen

Dan even terug naar één van de grootste blogblunders uit mijn carrière. Blogtrommel.com begon ooit als een soort verzamelplaats waar (nieuwe) blogs inhoudelijk werden besproken. Bedoeling was om vooral kleinere blogs voor het voetlicht te plaatsen. Al heel snel liep ik tegen de limieten van dit format aan.

Het probleem? Vrij typisch aan jonge, beloftevolle blogs is dat ze nog zoekende zijn. Ze veranderen van insteek, springen van de hak op de tak, worden na enkele maanden in de steek gelaten.

Lang verhaal kort: veel van mijn berichten waren binnen de kortste keren verouderd, met verlaten blogs, dode links, en domeinnamen waarop intussen heel wat andere dingen te beleven vielen dat datgene waarom ik ze ooit selecteerde. Content curation – waarbij je interessante artikels van elders samenbrengt en lichtjes herkauwt – kan heel goed werken op een blog, maar gebruik het niet als enige strategie om je blog uit te bouwen. Een blog heeft echt wel nood aan uitgebreide eigen artikels om succesvol te worden.

8. Maak van je blog geen persoonlijk dagboek, tenzij…

Wil je écht een groot publiek bereiken met je blog? Houd dan geen persoonlijk dagboek bij (dat voor de gelegenheid online staat). Buiten je familie, vrienden en kennissen interesseert bijna niemand zich voor jouw persoonlijke ontboezemingen. En niemand gaat ernaar op zoek in Google. Of het zou moeten zijn dat je een beroemdheid bent.

Oké, misschien is het overdreven om hele persoonlijke topics te parkeren bij de blogonderwerpen om te mijden. Want, eerlijk is eerlijk, de persoonlijke touch, een blik op de mens achter de blog(ger) trekt ook wel mensen naar je blog toe.

Het is zaak om in je persoonlijke hobbyblog genoeg echt informatieve artikels te brengen. Tips, trucks, stappenplannen en gouden raad waar ook bezoekers die verder he-le-maal niets met jou te maken hebben ook waarde kunnen uithalen.

Conclusie?

Je moet het bloggen niet lastiger maken dan het zo al is. Hierboven een lijstje met onderwerpen die je misschien niet tot elke prijs moet vermijden. Hang er echter je hele blog aan op en je haalt geen resultaten die in verhouding staan tot je harde werk.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Blogonderwerpen om te mijden als je succesvol wil bloggen”

  1. Koffie Digitalix avatar

    Toch ben ik nog altijd blij met hoe Blogtrommel ooit begon. Ondanks dat ik twee platforms en drie namen verder ben, volg ikzelf nog heel wat bloggers die ik ooit via Blogtrommel heb leren kennen, en heb ik nog steeds volgers die mij via BT hebben leren kennen.
    Dank daarvoor. En fijn dat jij nog steeds in blogland te vinden bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.