Homeinterne keuken#Bloginterview door @marysjabbens

#Bloginterview door @marysjabbens

InterviewVandaag wordt Blogtrommel.com “gekaapt.” Een gewaardeerde collega-blogger wil namelijk wel eens wat meer te weten komen over de man achter deze eigenste pagina. Ik beantwoord alle vragen zo openhartig mogelijk. Zet je schrap voor het #Bloginterview door @marysjabbens.

 

Wil jij je even voorstellen?

SB: Zo, dat is meteen al een lastige vraag. Ik praat namelijk helemaal niet graag over mezelf. Mag ik me beperken tot wat ook al in de “elevatorpitch” van dit blog te lezen staat? Om kort te gaan: Man – België – Prille veertiger – meer dan één ernstige fysieke beperking – leergierig – gevoel voor humor – bij vlagen kinderlijk enthousiast blogger – blogliefhebber – breedsprakerig (zeker op schrift) – taalgevoelig – deler – probeert graag “out of te box” te denken, maar doet het uiteindelijk te weinig.

Wat is de reden dat je bent gaan bloggen?

SB: Eerst en vooral heb ik altijd al graag geschreven. Verhalen verteld. Meningen verkondigd. En net als zoveel bloggers wil ik diep vanbinnen een schrijver zijn. Met “schrijver” bedoel ik dan vooral een auteur die na veel bloed, zweet en tranen én gekrakeel met een bemoeizuchtige uitgever een papieren boek op de wereld zet. Een papieren boek dat ook echt gelezen wordt door huidige en toekomstige generaties. Maar tot het zover is, is bloggen een prima surrogaatoplossing, vind je niet?

Verder biedt het “blogger zijn” een prima dekmantel. Ik verklaar me nader. In mijn voorstelling maakte ik gewag van meer dan één ernstige fysieke beperking. Concreet betekent dit dat ik mij permanent verplaats met behulp van een elektrische rolstoel en bij zowat elke denkbare activiteit hulp van derden nodig heb. Met zo’n handicap valt anno 2013 prima te leven (en medelijden is dan ook nergens voor nodig), maar het spreekt voor zich dat één en ander verstrekkende gevolgen heeft “in real live.”  Niet in het minst in de manier waarop mensen mij bejegenen, bijvoorbeeld.

Als blogger kan ik me moeiteloos (online) manifesteren terwijl mijn handicap nauwelijks nog een rol van betekenis speelt (noch voor mezelf, noch voor jullie). HEERLIJK!!! 

Hoe lang blog jij al?

SB: Ik zette mijn eerste mijn eerste stapjes in de blogosfeer op 8 maar 2010. Dat was een persoonlijk blog “over van alles en nog wat.” Dit eigenste Blogtrommel.com – waar momenteel zowat al mijn vrije tijd naartoe gaat – bestaat sinds 8 september 2011.

Hoe vaak blog jij?

SB: Wel, ook dit vind ik een lastige vraag. Jij bedoelt naar alle waarschijnlijkheid “hoe vaak (per week) klik jij op de “publiceren”-knop?” Dan is mijn antwoord: “2 keer per week.”. Maar verkijk je echter niet op die 2 berichten per week. Eigenlijk gaat zowat ieder wakker moment van mijn vrije tijd op aan mijn blog. Mede door he concept en het opzet van Blogtrommel.com kruipt er verdomd veel tijd in allerhande “randactiviteiten” rondom mijn weblog.

Heb jij vaste tijden waarop jij je blogs schrijft?

SB: Nee, er zijn geen vaste tijdstippen waarop ik schrijf. In een ideale wereld zou het schrijven moeten kunnen geschieden tussen 7 en 12u. Dan is de fysiek op z’n best, is de inspiratie er meestal en tekent ook de focus present. Maar dat lukt niet zo vaak. In de praktijk schrijf ik wanneer ik zeker ben dat ik minstens een uurtje onafgebroken kan bloggen.

Heb jij altijd een thema of idee waarover je wilt bloggen of komt dat pas als je er voor gaat zitten?

SB: Ik heb altijd al een idee waarover ik wil schrijven. Het hele stramien zit zelfs vaak al klaar in mijn hoofd vooraleer ik achter de pc kruip.

Blog jij over alles?

SB: Dat was vroeger zo, maar nu dus niet meer. In het begin had ik een persoonlijk blog waar bezoekers/lezers zo nu en dan een glimp uit mijn dagelijks leven opvangen. Op een gegeven moment voelde ik me daar echter niet zo lekker meer bij. Persoonlijk bloggen is niet zonder gevaar. Over het algemeen hanteer ik de volgende stelregel: wat mijn schoonmoeder niet mag lezen hoort niet thuis op mijn blog…

Korte tijd hield ik een vijftal blogs bij. Elk van die blogs was gewijd aan een van mijn interessesferen. Zulks is natuurlijk niet vol te houden. Nu houd ik me hoofdzakelijk bezig met Blogtrommel.com, een blog bedoeld om de verdienstelijke hobbyblogger een podium te geven en hem/haar in een moeite door ook tips aan de hand te doen om van dat blog een succes te maken.

Hoe zou jij jouw blogs omschrijven?

SB: Ik hoop vooral dat ze leerrijk en onderhoudend geschreven zijn. Blogtrommel.com mag dan wel geen persoonlijk (live)blog zijn, toch hoop ik dat er iets of wat van mijn persoonlijkheid komt bovendrijven. Door mijn schrijstijl of via de redactionele keuzes die ik maak bijvoorbeeld. En wanneer de lezer met een glimlach annex aha-erlebnis weer wegklikt in de overtuiging dat Blogtrommel.com een volgend bezoekje waard is, zit hier een gelukkig man. Of dat het geval is? Daar kunnen alleen jullie over oordelen…

Picture 7 (2)

In hoeverre en waarom houd jij rekening met jouw lezers, of doe je dat helemaal niet?

SB: Bij het bloggen heb ik de bezoeker voortdurend in mijn achterhoofd. Ik stel mezelf aldoor de vraag of de lezer deze of gene tekst wel wil lezen. Meestal heb je daar als blogger echter gewoon het raden naar. Door de bank genomen is een lezer namelijk nogal onverschillig, dan wel véél te vriendelijk. 🙂 Hij of zij is doorgaans erg karig met feedback.

Maar ALS ik een idee heb over wat lezers nu precies willen dan probeer ik daar zeker rekening mee te houden. Tenminste, voor zover zulks mijn eigen blogplezier niet schaadt.

Zijn er onderwerpen waarover je wilt schrijven maar het nog niet durft/wil/kan?

SB: Ik heb niet echt een onderwerp dat ik niet aandurf. Wel zou ik zo af en toe wel eens willen vloggen. Het zou Blogtrommel.com nog wat levendiger en interactiever kunnen maken. Het is iets waar ik me niet aan waag omdat ik – naar mijn gevoel – niet goed verstaanbaar ben. Ik wil nog volgers overhouden. Ach, wie weet komt het er in de toekomst wel eens van!

Hoe belangrijk zijn de statistieken voor jou?

SB: Statistiekjes zijn zeer belangrijk! Pieken strelen mijn ego als blogger, dalen geven het dan weer een knauw. Nee serieus. Ik hou ze zeer regelmatig in de gaten. Vooral bij gebrek aan echte feedback zijn ze mijn enige houvast als het erom gaat te bepalen welke richting het met een blog uit moet. Ik staar er me wel niet op blind en laat me er ook niet door verlammen.

Op wat voor manier en waar, maak je kenbaar dat je een nieuw blog hebt geschreven?

SB: Wanneer ik wat heb gepubliceerd, laat ik dat weten via Google Plus en zet ik een paar Tweets op Twitter. Een tiental volgers krijgt een bericht in zijn/haar mailbox. Ook via Bloglovin’ verloopt alles uiteraard volautomatisch.

Ben je tevreden over jouw site?

SB: Sinds ik de overstap maakte van Blogger naar WordPress, een theme kocht en het helemaal naar mijn hand zette, ben ik min of meer tevreden over mijn blog. Een blog is echter nooit helemaal af en er blijft dus ruimte voor verbetering. Verder zal ik ook wel niet de enige blogger zijn die droomt van een groter lezerspubliek.

Mijn grootste probleem – ja frustratie – is nog dat ik de vele blogs die ik op een gegeven moment aanprijs en promoot onmogelijk kan blijven volgen zoals het een echte blogliefhebber betaamt (en de aangeprezen blogs in kwestie eigenlijk ook verdienen). Zelf wil ik namelijk ook nog wat tijd om  te bloggen. Ik leid dus noodgedwongen een nomadisch volgersbestaan. 

En tenslotte ben ik ook nog bang te grote verwachtingen te scheppen bij mijn lezers. Vooral dan bij diegenen  wiens blog ik (in het verleden heb gepromoot. Intussen weet ik dat een vermelding op Blogtrommel.com geen garantie is op enorme bezoekersaantallen. Hoogstens is het een tijdelijk effect…

Wat vind je van de reacties van lezers op jouw blog?

SB: Over het algemeen merk ik dat het aantal reacties op mijn blog stilaan stijgt. Dat maakt me blij omdat veel lezers de tijd nemen om ook inhoudelijk te reageren op hetgeen ik te vertellen heb. Al zal ook hier de overstap van Blogger naar WordPress wel een rol hebben gespeeld. Het (standaard)reactiesysteem van Blogger had kuren en staat nu niet direct te boek als gebruiksvriendelijk en intuïtief.

Zo, dat waren voorlopig de vragen aan mijn adres. Ook in naam van Mary bedank ik je voor je aandacht. Heb je zelf ook nog vragen over het hoe, wat, waar en waarom van Blogtrommel.com (of over de samensteller ervan)? Er is geen enkele reden om geen gebruik te maken van onderstaand reactieformulier…

Ben je nieuwsgierig geworden naar Mary Sjabbens? Bezoek het blog van deze fervente Twittercolumniste.

photo credit: nickel.media via photopin cc


15 reacties

 1. Nu dit interview pas gevonden Ben! Interessant! Wat mij betreft best prima als je je eigen verhaal gebruikt om een boodschap over te brengen. Mag je best meer doen! Boeiend om jou nu beter te leren kennen!

 2. Mooi interview. Leuk om je antwoorden te lezen!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat is op mijn beurt dan weer erg fijn om te horen!

 3. Bloginterview door @marysjabbens – Debbie Peteri

  […] » Miss Artemis » Jacob Jan Voerman » Drspee » Marije Blogt » Walter Hoekstra » Read Marga » Blogtrommel » […]

 4. Leuk!!! Graag gelezen!
  Wat mij brengt tot, …
  Heb jij mij niet gevraagd een gastblog te schrijven??
  Help vergeten, hoe en wat???

 5. leuk, zo’n interview! Met plezier gelezen

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank! Voor mij is het vooral ook leuk te merken dat lezers mijn relatieve openhartigheid waarderen…

 6. Leuk interview! Ik ken je natuurlijk alleen van blogtrommel, dus ik lees nu ook wat nieuwe dingen.

  En wat betreft je antwoord op ‘hoe vaak blog jij’, daar kan ik me helemaal in vinden. Op dit moment staat mijn blog op een laag pitje vanwege drukte met school, maar juist nu loop ik over van inspiratie o.O kan niet wachten tot de vakantie begint!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank je!

   Als het je een troost mag wezen, ik lees het wel bij meer bloggers: veel inspiratie om te bloggen net op het ogenblik dat men het minst tijd heeft om er ook mee aan de slag te gaan…

   Succes met de opleiding en daarna een lange, deugddoende vakantie!

 7. Dag Ben,

  Nogmaals dank voor de medewerking. Mooi gedaan dit interview en heb je op deze manier iets beter leren kennen!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Nee, jij bent bedankt voor de uitnodiging! Ik vond het heel fijn om te doen!!! 🙂

 8. Elisabeth avatar
  Elisabeth

  Leuk Ben, dit interview. Goed te lezen dat je af en toe wat van jezelf laat zien. Wat mij betreft kan dat absoluut een kracht en een aantrekkingskracht zijn.

  Er schuilt in ieder van ons iets van een voyeur.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank Elisabeth, fijn om te horen!

   Dat er in elke (blog)volger iets van een voyeur zit, dat kan ik alleen maar beamen. Je kan mij zelfs als een voyeur in ’t kwadraat beschouwen.

   Het persoonlijke, daarin zit de grote meerwaarde van een blog. Het is een aspect waar ik mee gewrongen zit. Nu veel meer dan vroeger al het geval was.

   Blogtrommel.com gaat echter niet zozeer over mezelf, maar vooral over jullie (toekomstig) blog.

   1. Elisabeth avatar
    Elisabeth

    Klopt, dat is je format. Neemt niet weg dat je jezelf als kapstok kunt gebruiken om je verhaal aan de man te brengen. Storytelling-achtig.

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     Daar heb je gelijk in. Ik doe het alleen wat te weinig om goed te zijn. Het is en blijft een worsteling. Een werkpunt ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.