Homebeter bloggenBloginspiratorEen ferme boost voor je bloginspiratie: 16 tips
0
(0)

Eens in de zoveel tijd raakt alle inspiratie op. En waar moet je dan over gaan schrijven? Paniek is in ieder geval niet nodig, en met deze tips krijgt je bloginspiratie zo weer een stevige duw in de rug.

In deze blogpost wil ik me overigens niet beperken tot het geven van panklare onderwerpsuggesties voor je blog. Daaraan is er geen gebrek als je een beetje zoekt (ook buiten deze site). Echter, een lijst met onderwerpen om over te bloggen alléén zorgt nog niet voor artikels op je blog. Daarom:

Haal het maximum uit je bloginspiratie

1. Noteer onmiddellijk al je ideeën

Je beste invallen komen op de meest bizarre momenten om de hoek kijken. Maar slechts zelden heb je de tijd om er ook direct mee aan de slag te gaan. Noteer en bewaar daarom zo snel mogelijk al je ideeën op een centrale plaats. Een notitieboekje, een blogplanner of een of andere digitaal bestand, mij om het even.

Doe dit systematische manier en het zorgt voor een zekere rust in je hoofd. En het kan vreemd klinken, maar je krijgt ook meer ruimte om nieuwe ideeën.

Wil je graag dat je lijstje een daadwerkelijke hulp is bij het schrijfproces? Naast de tittel of het onderwerp van je artikel in spe kan je je notities uitbreiden met bijvoorbeeld:

  • de link naar het artikel waar je je inspiratie haalde
  • een paar steekwoorden
  • een goed stukje tekst (voor je blogbericht)
  • je blogcategorie

Kortom, alles wat je ook maanden na het neerpennen van je inval nog context kan geven.

2. Weet wanneer je het makkelijkste schrijft

En gebruik die momenten dan ook  om te schrijven. Plan ze in je agenda. Voordeel; bewust of onbewust ben je bij voorbaat bezig met een volgend artikel. Als het moment van schrijven daar is vloeien de woorden waarschijnlijk net dat tikkeltje makkelijker.

3. Staar niet te lang naar een wit scherm

Zonde van de tijd! Komt er echt niks, ga dan gerust wat anders doen. Bij voorkeur weg van de pc!

4. Verbeter je tekst niet tijdens het schrijven

Ben je eindelijk aan de gang, laat dan de woorden stromen zonder je te bekommeren om schrijf- spel- en tikfouten. Concentreer je op het formuleren van je gedachtegang. Pas wanneer de woorden min of meer op (digitaal) papier staan, kan het corrigeren beginnen. Probeer je de beide toch tegelijk te doen dan duurt het hele proces véél langer dan nodig is. En het is niet eens zeker dat je met een beter artikel komt.

Tips voor extra bloginspiratie

5. Laat je blog af en toe gewoon los

Als ik naar mezelf kijk moet ik toegeven dat ik deze soms zo verschrikkelijk lastig vind. En toch: dit kan zo heilzaam zijn. Weg van de tunnelvisie waar je sowieso last van krijgt als je te lang met je blog bezig bent. Maak plaats voor andere indrukken, ook al kan je er op het eerste gezicht niks mee op je blog.

6. Ga naar buiten en neem een smartphone mee

Nee, niet om voortdurend je blog(statistieken) te checken. Wel om bijvoorbeeld:

  • foto’s te kunnen maken
  • snel een paar aantekeningen te kunnen maken
  • een spraakbericht in te spreken

Bloginspiratie, ga er niet kost wat kost naar op zoek, maar laat het je schaamteloos komen aanwaaien. En wees voorbereid om de inspiratie te capteren en op te slaan…

7. Stap onderweg een krantenwinkel binnen

Loop naar de tijdschriftenmuur en bekijk de koppen. Hoe zouden de meest in het oog springende koptitels op jouw blog kunnen klinken?

8. Formuleer een antwoord op één van deze 21 vragen

Pik er enkele uit en laat je gaan.

9. Brainstorm eens een halfuurtje

Op deze twee manieren bijvoorbeeld.

10. Vraag bloginspiratie aan je lezer

Ik zou er geen gewoonte van maken, maar je doet er niks verkeerds mee om aan je lezer te vragen wat ‘ie eigenlijk graag wil lezen op je blog. Je krijgt maar één of twee antwoorden zeg je? Wees gerust, je kan er vergif op innemen dat nog veel meer mensen met hetzelfde idee of dezelfde wens zitten!

11. Pluk inspiratie van Pinterest

Op dit sociale medium komt alles wel heel visueel naar je toe. Vooral wanneer je Engelstalige zoektermen in de zoekmachine gooit kan je heel wat mosterd halen voor jouw volgend blogbericht. Pinterest helpt trouwens ook met die o zo belangrijke sexy blogtitels.

12. Duik in je archieven

Ik vroeg je allereerst om systematisch ALLE ideeën die in je opkwamen te noteren. Niet voor niks natuurlijk! Kijk terug naar de ideeën waar je in het verleden mee op de proppen kwam. Welke suggesties bleven in een conceptfase steken wegens te gek voor woorden, onuitvoerbaar, bij nader inzien toch niet zo leuk om over te bloggen? Misschien kan je er nu wél wat mee beginnen?

[wp_ad_camp_3]

Net dezelfde oefening kan je doen met datgene waar je al over hebt geblogd. Welke artikels “deden het goed”? Welk artikel verdient een grondige make-over? Kan je een succesrecept topassen op een ander onderwerp? Is alles over dat razend populaire topic wel gezegd, of kan er een vervolg aan worden gebreid?

13. Laat je leiden door Google

Tik, puur voor de lol, de titel van een (succesvol) blogbericht in in Google. Je kan kijken of je stuk toevallig bovenin de zoekresultaten verschijnt. Maar belangrijker: scrol naar beneden richting gerelateerde zoekopdrachten. Daar kunnen geweldige onderwerpen tussen zitten voor een volgend artikel. Vooral omdat deze suggesties gebaseerd zijn op wat mensen vaak in Google opzoeken (in verband met je onderwerp).

14. Knotsgekke online-tools

Is er echt geen lievemoederen aan, dan kunnen deze tools misschien soelaas bieden. Het principe is simpel: tik enkele (Engelstalige) steekwoorden in en kijk wat er uit de bus komt.

15. Youtube: van genadeloos vergif tot complete zaligheid

Genadeloos vergif omdat het je zo makkelijk afleidt van wat je eigenlijk hoort te doen: speuren naar bloginspiratie. Voor je er erg in hebt zit je urenlang naar de onnozelste filmpjes te kijken zonder dat je blog er ook maar iéts aan heeft. Een complete zaligheid omdat het een haast onuitputtelijke bron van inspiratie is.

Net als bij Pinterest is het uiteraard nuttig om enkele Engelstalige zoekwoorden in te geven. Regelmatig vindt ik op Youtube korte Engelstalige blogtips tegen die ik dan vrij moeiteloos in een artikel voor op Blogtrommel.com kan gieten… Jij kan op dezelfde manier te werk gaan.

16. Lezen, lezen en nog eens lezen

Veel lezen zodat je nieuwe dingen kan ontdekken, je horizonten kan verruimen en out of the box kan gaan denken. Weinig sexy misschien maar het helpt wel!

photo credit: Éole via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Een ferme boost voor je bloginspiratie: 16 tips”

  1. Carolien avatar

    Weer hele goede tips, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.