Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenBlogger netwerken, heb je er wat aan?
0
(0)

collega-bloggersJe ziet ze almaar vaker voorbijkomen. De blogs met opvallende banners in de sidebar die verwijzen naar zogeheten blogger netwerken. Maar wat zijn blognetwerken zoal en vooral: loont het als blogger nou écht de moeite om er je (blog) bij aan te sluiten? Daar wil ik graag proberen achter te komen. Daarom wil ik een een onderzoekje doen. Mag ik daarvoor op je medewerking rekenen?

Wat zijn blogger netwerken?

Toch even opletten. Blogger netwerken zijn er in principe in twee soorten. Je hebt de niet-commerciële netwerken. OBA is het bekendst en voor (jonge) beautybloggers zal ook ByBeautyBloggers niet onbekend zijn. Om redenen van publiciteit en naamsbekendheid vragen zij hun leden hun banner op de site te tonen. Zij beloven die leden in ruil daarvoor meer zichtbaarheid en en extra bezoekers naar hun blog. Daarnaast kunnen leden ook op fora om hulp en ondersteuning te vragen bij collega’s.

Het doel van deze netwerken is hoofdzakelijk om gelijkgezinden samen te brengen en elkaar te ondersteunen. Niet om geld te verdienen (op advertentie-inkomsten om de zaak gratis te houden na misschien). Ik spreek hier dan ook liever over community’s voor bloggers.

Commerciële blogger netwerken als Bloggers Netwerk, Blog mij, Blog today, Bloggers Network, Blogsociety en sinds kort ook Hema Blog Academy doen in principe net hetzelfde, maar de focus ligt toch elders. Steeds meer organisaties, adverteerders en bedrijven zien het omzetverhogend potentieel van duizenden bloggers en deze blogger netwerken spelen daar handig op in. Zij brengen bedrijven en (hobby)bloggers samen. Tegen harde contanten, dat spreekt. Kijk hier voor meer info over commerciële blogger netwerken.

Wat mij echter vooral interesseert is:

Doen blogger netwerken wat ze beloven?

Deze netwerken voor bloggers beloven je onder andere extra bezoekers voor je blog, mogelijkheden om geld te verdienen met je blog, meer visibiliteit, interessante cont(r)acten met adverteerders. Klinkt mooi, niet?

Wanneer ik zo rondkijk, proef ik – op zijn zachtst gezegd – gemengde gevoelens en verdeelde meningen.

Ik ben erg benieuwd naar hoe de vork nu echt in de steel zit. Daarom heb ik onderstaande enquête opgesteld. Ik zou het erg tof vinden mocht je even de tijd nemen om de enquête in te vullen en te verzenden. Ook als je blog niet is aangesloten bij een blognetwerk wil ik toch graag je mening horen. De bevraging is anoniem.

Later zal ik uiteraard een blog schrijven met de resultaten van de enquête in de hand. Da’s nogal wiedes!

Het is niet mijn gewoonte om dit te vragen, maar ik zou het fijn vinden mocht je dit bericht willen delen in jouw netwerk. Zo help je me immers genoeg formulieren binnen te krijgen en kunnen we gefundeerde conclusies trekken.

Update: Je vindt hier de resultaten van de enquête over blogger netwerken.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?18 reacties op “Blogger netwerken, heb je er wat aan?”

 1. Philippe avatar

  Interessante discussie, ook al is de enquête inmiddels afgesloten!

 2. Kirsten | Travelaar.nl avatar

  Interessant onderzoek! Wij zijn nog maar net begonnen met bloggen en ik heb me nog niet echt verdiept in de netwerken.. Ben daarom ook erg benieuwd naar de ervaringen en meningen van andere bloggers. Ik blijf je onderzoek volgen.:)

 3. Ina (beheerder Onafhankelijke Bloggers Associatie avatar
  Ina (beheerder Onafhankelijke Bloggers Associatie

  Hoi, leuk zo’n onderzoekje. Wij zijn inderdaad niet commercieel, bij ons vind je ook geen advertenties en wij vragen geen contributie. Onze site draait op giften van deelnemers. We hebben ook geen moeilijke regels. Je blog moet zich aan de wet houden en we vragen of je een logo van ons op je blog zet.
  We zijn eigenlijk een soort etalage waar je laatste artikel op je blog te zien is. Inmiddels hebben we zo’n 500 deelnemers. De meeste blijven deelnemer dus ik denk dat het voor hen toch extra bezoekers oplevert.

 4. JC from Holland avatar

  Ik geloof niet in de kracht van dit soort netwerken. Ik ben bij diverse zakelijke netwerken aangesloten, ook als gastblogger en er is weinig tot geen interactie.

  Ik geloof in goede PR via sociale media en ik geloof in goede SEO ook voor je persoonlijk blog, ik geloof in actief leesgedrag bij anderen, daarmee bouw je een lezerspubliek om. En daar gaat het toch primair om op mijn blog. Dus lezen en gelezen worden.

 5. Amy avatar

  ByBeautyBloggers is toch geen netwerk maar gewoon een forum? Ze beloven nergens dat je meer traffic krijgt hoor. Het is gewoon een leuk en gezellig forum waar je over je hobby kunt praten met andere bloggers… Vind ik persoonlijk iets heel anders als al die blogger networks maar bon.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Wat is forum? Een plaats waar mensen samenkomen om over gemeenschappelijke onderwerpen te praten toch? Het klopt dat BBB niet belooft dat er extra bezoekers naar je blog zullen komen, maar dat is wel de verwachting van heel wat van de leden…

   Ik zeg ook niet dat een forum zoals ByBeautyBloggers over dezelfde kam moet worden geschoren als (commerciële) blogger netwerken. Integendeel!

   Maar waarom sluit je aan bij een forum? Inderdaad in de eerste plaats om te kunnen praten met collega’s, maar daarnaast toch ook om extra verkeer naar je blog te trekken. Of vergis ik me?

   Maar het gaat mij niet zozeer om wat netwerken al of niet beloven. Waar het mij om te doen is, is na te gaan of een lidmaatschap je blog echt wat bijbrengt, en zo ja, wat dan precies!

 6. Lisanneleeft avatar

  Er zijn veel netwerken waarbij het voor de blogger niets oplevert en het bedrijf graag al het geld lekker zelf houdt. Elke blogger heeft weleens een aanbieding voor een advertorial a 30 euro gehad, pijnlijk. En netwerken die blijven volhouden dat je blog echt niet meer waard is dan dat.
  Daarentegen zijn er ook meer integere netwerken die met een selecte groep werken en hen gewoon geeft wat ze waard zijn, dat zijn vaak de netwerken die al wat langer bestaan.

  Dat ze met een kleine groep werken is natuurlijk voor kleinere bloggers wel weer jammer. Wie weet dat zoiets op grotere schaal nog komt, maar dat lijkt me wel weer lastiger omdat je minder consumenten in een keer bereikt en meer contactpersonen(bloggers) hebt. Maar met iets minder persoonlijk contact moet dat op een of andere manier ook wel lukken, lijkt me 🙂

  Voor mij moet elk netwerk zichzelf bewijzen en is het mij snel genoeg duidelijk of het iets is of niet. Ik denk dat het erg lastig is om netwerken met elkaar te vergelijken, aangezien ze toch veelal een verschillende insteek hebben!

  1. Iris avatar

   Ik ben het met je eens. Daarom heb ik mij nog nergens bij aangesloten. Ik moet mij er nog wat meer in verdiepen.

 7. Marisca Kenter avatar

  Hallo,

  Dit is een onderwerp wat mij erg aanspreekt, toevallig heb ik er pas ook een blog over geschreven.

  Ik ben wel enthousiast over de initiatieven, maar wat ik jammer vind is dat er zo vaak wordt gekeken naar de lezersaantallen/volgers. Terwijl veel bloggers, zoals ik, misschien nog niet veel volgers hebben op de blog, maar wel op social media.

  Ik heb zelf ook een webshop en weet hoe belangrijk productreviews bijvoorbeeld zijn, wat de verwachtingen zijn etc. Toch hoef ik niet op een pitch te reageren, omdat ik niet voldoe aan het aantal blogvolgers. Bijna 1000 Twittervolgers tellen dan bijvoorbeeld niet mee. Ik vind het een gemiste kans en een veelgehoorde klacht.

  Uiteraard ken ik ook de andere kant als bedrijf zijnde, maar juist doordat ik ook beginnende bloggers kansen heb gegeven zijn de leukste resultaten behaald!

 8. Dorit Roest avatar

  He Sharp Ben,

  Wat goed dat je Bloggers netwerken met elkaar vergelijkt, ik ben benieuwd naar de uitkomsten!

  Ik zal me even voorstellen, ik ben Dorit Roest, de oprichter van Bloggers Network. Omdat ik als foodblogger grote behoefte had aan een plek waar Nederlandse bloggers samen kunnen komen, kennis kunnen delen en geïnspireerd kunnen worden ben ik bijna een jaar geleden gestart met Bloggers Network. Ook vond ik het verbazingwekkend hoe inefficiënt samenwerkingen tussen bloggers en bedrijven tot stand kwamen en hoe vaak bloggers hierin benadeeld werden. Een marge van 40% op jouw zuurverdiende centjes vind ik namelijk echt niet kunnen.

  Ondertussen al bijna twee maanden geleden is daarom ons platform bloggersnetwork.nl gelanceerd (welke ook in dit overzicht en de enquete vermeld is), sindsdien zijn we in een wervelwind terecht gekomen en zijn we inmiddels alweer bezig met een nieuwe website, een event, uitbreiding naar Vloggers en Social Influencers en zijn we ons team in groot tempo aan het uitbreiden!

  We streven ernaar om met onze online tool – een soort open marktplaats waarop opdrachten getoond worden en bloggers hierop kunnen pitchen – de vanzelfsprekende partner te worden in de bemiddeling tussen bloggers en opdrachtgevers. Met als belangrijkste onderscheidend vermogen dat we – omdat ik weet hoe vaak dit niet gebeurt – het belang van de bloggers altijd voorop zetten. Voor bloggers is Bloggers Network gratis, vrijblijvend en eerlijk.

  Ik ben heel benieuwd wat jullie mening is over ons netwerk en daarom zal ik zeker deze reacties in de gaten houden en kijk ik uit naar de resultaten van de enquete!

  Voor meer informatie over ons verwijs ik jullie naar ons persbericht op http://eepurl.com/2WxYb of onze website op http://www.bloggersnetwork.nl

  Groetjes, Dorit

 9. Nicky avatar

  Heel goede vragen.

  Ik heb de test ingevuld, hoewel mijn blog nog maar net bestaat. Ik ben niet aangesloten bij een netwerk. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ik me afvraag of het iets oplevert.

  Ik ben daarom erg benieuwd naar de uitkomst.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor het invullen van de enquête, alvast!

   Je bent zeker niet de enig die nieuwsgierig is naar de uitkomst…

 10. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Leuke test! Hou je ons op de hoogte wat betreft de resultaten?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, uiteraard houd ik jullie op de hoogte. Dus, stay tuned!

   Ik ben erg benieuwd of de gemiddelde “kleine” blogger ook echt wat aan die blogger netwerken heeft, dan wel of men het gevoel heeft dat het vooral de blogger netwerken zijn die met de voordelen gaan lopen.

 11. Frederique avatar

  Het grootste nadeel van sommige van de netwerken is dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om “erbij te horen”, zonder dat de voorwaarden duidelijk zijn. Het is jammer dat er allerhande kleine groepjes aan het vormen zijn, waar je niet tot nauwelijks toegang tot krijgt als je een kleine blog hebt. Het zijn telkens de grote blogs zijn toegang krijgen en alle mogelijkheden, waardoor juist die blogs die al heel bezoekers hebben, weer makkelijker terug te vinden zijn, in tegenstelling tot de kleinere blogs. Er zijn maar weinig netwerken die niet zo handelen en mijn voorkeur gaat uit naar zoiets. Juist als kleine blog zou ik blij zijn met net dat beetje meer verkeer, juist omdat je niet over beauty of fashion blogt, maar je als persoonlijke blog niet mee schijnt te doen…

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat is ook mijn vermoeden. Vandaar ook deze kleine enquête. Ik wil proberen uit te zoeken hoe dat nu precies zit met die blogger netwerken…

   1. Frederique avatar

    Ook de “persoonlijke” blogverzamelingen die niet standaard iedereen opnemen hebben hetzelfde probleem. Er zijn er een paar die specifieke eisen hebben (het moet duidelijk zijn uit welke regio je komt bijvoorbeeld en je moet daar ook over schrijven), maar als je daaraan voldoet wordt je blog opgenomen in de lijst. Maar er zijn ook van die “kijk hier de leukste blogs”, waar je dus nooit en te nimmer tussenkomt als je niet minstens weet ik hoeveel bezoekers hebt. Voel je de frustratie?

  2. Gitta avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.