Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Bloggen zonder regels, the sequel

Ik voelde me aangesproken, ja zelfs geviseerd door een stuk van Rosalinde, getiteld Bloggen zonder regels. Haar beheerste, maar welgemikte tirade tegen alle goede raad, alle do’s en don’ts om en rond het opzetten van een blog bracht me even van mijn stuk. Want laten we wel wezen: Blogtrommel.com laat zich op dat vlak ook niet onbetuigd.
Hoewel Blogtrommel.com halverwege 2011 startte als een promotiekanaal voor de Nederlandstalige (hobby)blogger, kon u hier ook al snel terecht voor “tips voor succesvol bloggen”.

Dat promokanaal is nodig. Want ondanks het feit dat lang niet alles wat aan het web wordt toevertrouwd middels een blog de confrontatie met de gemiddelde neerlandicus zal overleven, is het zonneklaar dat het bezoekersaantal van sommige blog(ger)s absoluut niet in verhouding staat tot de kwaliteit (en de toegevoegde waarde) die zij leveren.

Hoewel ik overal van de daken schreeuw dat reacties achterlaten op elkaars blog een prima manier is om structureel een lezerspubliek op te bouwen, doe ik het zelf relatief weinig. Wekelijks bezoek ik tientallen blogs. Op elk van vie blogs regelmatig een commentaar plegen gaat me veel te ver leiden. Een dag telt maar 24 uur en ik wil zelf ook nog aan bloggen toe komen. Noodgedwongen leid ik dus een nomadisch volgersbestaan. Met een beetje goede wil en wat fantasie zou u Blogtrommel.com kunnen zien als een uit de kluiten gewassen blogroll, een groot uitgevallen reactieformulier.

Daarnaast vindt u op deze weblog de tips die ikzelf graag binnen handbereik had willen hebben toen ik begin 2010 mijn eerste schrijfsels met een aandoenlijk kinderlijk enthousiasme op een blog smeet. Veel frustraties en blunders zouden mij in ieder geval bespaard gebleven zijn. Dat staat als een paal boven water!

Niet dat die goeie raad omtrent het opzetten van een fatsoenlijke weblog niet voorhanden was. Integendeel, het internet wemelt van de blogadviezen van divers allooi. Alleen, de panklare info is hopeloos versnipperd, tussen het koren zit wat kaf, veel open deuren worden ingetrapt, er valt veel verouderde informatie in uw schoot. Bovendien zijn veel adviezen veel te technisch, te weinig concreet en te veel toegespitst op de Professional blogger die via zijn blog – rechtstreeks of onrechtstreeks – op zijn minst een deel van zijn boterham moet verdienen.

Op Blogtrommel.com vindt u de blogtips waar ik veel aan had/heb. Met vallen en opstaan werden ze in de praktijk gezet. Een groot deel van die tips leggen sterk de nadruk op het verkrijgen van extra bezoekers naar de weblog. Nogal wiedes, het merendeel van de bloggers kickt op pageviewtellers die door het dak gaan.

En bovenal is deze weblog er  gekomen omdat de maker ervan graag observeert, graag schrijft, graag leest en graag deelt. Hij vindt het leuk om passie en kunde van het scherm te schrapen en u, beste lezer, hetzelfde te laten doen.

Absolute waarheden over het hoe en waarom van het opzetten van een succesvol internetstekje worden op dit blog niet verkondigd. Spijkerharde garanties worden niet gegeven. Niet alle blogadviezen zijn voor iedere blogger in dezelfde mate toepasbaar. Dat is geen schande en uw blog hoeft er zelfs geen hinder van te ondervinden. Oh, en had ik al gezegd dat het begrip “succesvol” nogal relatief is?

Nog een laatste advies

Beste lezer, dit is een oproep: gebruik deze pagina zoals ikzelf ‘m zou gebruiken. Ontdek de blogs waar u brood in ziet en negeer alle voor u waardeloze suggesties. Pas de blogtips toe (waar nodig met een korrel zout), voor zover ze u helpen bij het plezier scheppen in het onderhouden van uw blog en wees zo vrij de overbodige ballast overboord te gooien. Laat de mosterd die hier te rapen valt u vooral helpen ùw creatieve ding te doen op ùw stukje internet!

Zo, dan rest er mij enkel nog u veel succes en plezier toe te wensen bij het uitbouwen van uw blog. En last but not least dank ik Rosalinde voor de inspiratie bij dit stuk!

photo credit: Leonard John Matthews via photopin cc


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

7 reacties op “Bloggen zonder regels, the sequel”

 1. Rosalinde avatar

  Ik voel me vereerd dat mijn blog over de regels als inspiratie heeft kunnen dienen. Ik bedoel er natuurlijk niet mee dat sites zoals Blogtrommel overbodig zijn. 😉 Adviezen zijn prima, zolang het maar geen ‘maatstaf’ wordt. ‘Jij doet dit niet, dus die blog klopt niet,’ etc. Ik vind dat elke blogger dat voor zichzelf moet bepalen en zich niet teveel moet aantrekken van de tips van professionals als ze die niet willen of kunnen toepassen op hun blog.

  Bedankt voor de verwijzingen en ik vind het een interessant stuk! Mooi ook om te zien wat precies de redenen waren achter het ontstaan van Blogtrommel. Kortom: zeer het lezen waard!

  1. Ben Mualaba avatar

   Oef! 🙂

   Ik stel vast dat we grosso modo dezelfde kijk hebben op adviezen voor bloggers.

   Alle bllogtips op Blogtrommel.com vertrekken vanuit de vraag: ‘Hoe komt het dat mijn blog niet succesvol is (of welke factoren spelen er een rol in) en wat zou ik eventueel daaraan kunnen doen?’

   Wat ik wil laten zien is dat succesvol bloggen geen specialistenwerk, geen voer voor techneuten is maar gewoon een kwestie van volgehouden, passievol bloggen, eventueel rekening houdend met ’techniekjes’ die iedereen zou kunnen toepassen.

   Blogtrommel.com is geen (blog)bijbel. Trouwens, wie dit blog een beetje volgt, merkt ook dat ik niet altijd alle blogtips even consequent toepas…

   Dank voor het (zoveelste) compliment aan mijn adres!

 2. linda avatar

  Zoek je eifgen weg, lees ik hier vooral.
  En dat is wat je moet doen denk ik met alle *goedbedoelde* adviezen!

 3. jacob jan avatar

  kijk, daar houd ik van.

  een adviseur die zijn adviezen niet opdringt maar aanbiedt, en relativeert.

  1. Ben Mualaba avatar

   Dank voor’t compliment! Aangeboden blogadviezen werken doorgaans beter dan opgedrongen adviezen. Dat is mijn ervaring, toch…

 4. tussendroomendaad avatar

  Goed stukje 🙂 Ik trek me ook niet van alle blogtips evenveel aan… Zo heb ik na 2 jaar nog steeds geen regelmaat en geen vaste thematiek / geen vast genre…
  Ik kan alvast wél zeggen dat een titel met het woord ‘seks’ erin het goed doet :p http://blogtrommel.com/gastbloggen-goede-afspraken-maken-goede/ (zoals je hier schreef: “Hoe de appel uw seksleven beïnvloedt”)

  1. Ben Mualaba avatar

   Dankjewel! Ik zou niet durven stellen dat je (als blogger) geen duidelijk ‘profiel’ hebt. Literatuur, taal, boeken (schrijven), het zijn toch onderwerpen die zeer vaak in je blogs aan bod komen?

   En ja, goeie blogtitels zijn vaak al het halve werk …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.