HomeIn persona7 jaar bloggen over bloggen, 4 pijnpunten

7 jaar bloggen over bloggen, 4 pijnpunten

Sharp Ben In persona

Deze herfst bestaat Blogtrommel.com dus precies 7 jaar. “Vreemd, het lijkt alsof het pas gisteren allemaal begon,” zegt het cliché dan. Maar zo voelt het voor mij ook echt. Er is nochtans veel gebeurd in tussentijd. Ik heb veel geleerd op het vlak van bloggen (over bloggen), BT is flink gegroeid en heeft wat naam en faam verworven in het blogwereldje. Algemeen gesproken ben ik een tevreden man.  Maar ik blijf wel worstelen met een paar dingen:

Dingen die lastig blijven na 7 jaar

1. Samenwerken met bloggers is leuk maar eerder stresserend

Of het nu gaat om interviews met collega’s, het ontvangen van gastartikels voor dit blog, reviews of winacties, het zijn allemaal gelegenheden waarbij je je blog openstelt voor derden. Leuk, soms verrijkend of zelfs ego-strelend, maar vaak ook wat enerverend. Je bent immers niet alleen aan de gang met je eigen reputatie (als blogger), maar ook met die van de partij waarmee je voor de gelegenheid een tandem vormt.

Blog je op je eentje en ga je de mist in, dan is dat voor je eigen rekening. Er is dus geen man overboord. Dat is wel eventjes anders als je optrekt met een andere partij.

Daarnaast wil je er voor blijven zorgen dat je blog effectief jouw blog blijft, de kwaliteit ervan moet bewaard blijven én jij als lezer mag je niet te zeer ontheemd voelen. Vaak geen makkelijke evenwichtsoefening.

Bovendien, je geeft vaak ook gedeeltelijk (en tijdelijk) de regie op je eigen blog uit handen: samenwerkingen doorkruisen dikwijls je publicatieschema’s, noodzakelijk overleg en wederzijdse goedkeuringen verstoren je normale blogroutine.

Ook dát is een van de redenen waarom het aantal samenwerkingen op Blogtrommel.com relatief beperkt blijft.




2. Het blijft erg moeilijk om de voordelen van gastbloggen uit te leggen

Over samenwerkingen gesproken! Gastbloggen is één van de meer intensieve vormen van samenwerkingen onder bloggers. Er was een tijd dat je met gastbloggen je blog echt op de kaart kon zetten (je lezerspubliek laten groeien, een reputatie opbouwen, waardevolle backlinks voor je blog scoren,…).

Vandaag is dat nog steeds zo, maar almaar minder bloggers zijn daarvan overtuigd. De vraag naar gastbloggers is groot, het aantal bloggers dat bereid is voor een ander in de pen te kruipen is heel klein tegenwoordig. Als je ziet hoeveel tijd en energie erin gaat zitten (en hoe ontvangers van gastartikels er vervolgens mee omgaan), hoeft dat niet te verwonderen.

Desondanks loont het echter nog steeds de moeite. Maar doe het dan wel op de juiste manier!

3. Ik word stilaan een ouderwetse blogger

In die zin dat mijn blog- en schrijfstijl niet meer helemaal is aangepast aan wat de gemiddelde bezoeker van een blog verwacht. Je vindt hier op BT dan ook weinig adembenemend beeldmateriaal En dit is geen multimediaal totaalspektakel. Er is te veel tekst, mijn zinnen zijn vaak te lang en te wollig voor de bezoeker die almaar minder tijd heeft om de info tot zich te nemen.

Er wordt meer content aangeklikt, maar er wordt veel minder gelezen. Cijfers uit Google Analytics maken gewag van een achteruitgang van zo’n 30% (voor dit blog).

Nu pleit ik er niet voor om je blogstijl mordicus aan te passen aan de nieuwe blogtendensen (dat elke blogger zingt zoals ‘ie gebekt is, alsjeblieft), maar als ik op deze manier blijf bloggen over bloggen zie ik wel problemen op duiken…

4. De mailinglijst annex nieuwsbrief loopt stroef

Dan die nieuwsbrief (die overigens geen nieuwsbrief mag heten)! Lastig, lastig, lastig! In theorie is zo’n mailinglijst een waardevolle bron van bezoekers voor je blog. Het recept is in principe simpel: telkens je een nieuw artikel op je blog zet, stuur je een mailtje naar je mailinglijst (met daarin een linkje naar je laatste nieuwe bericht). Maar dat levert dus lang niet altijd het verhoopte resultaat op. De lijst groeit heel mondjesmaat en en slechts een klein deel van de inschrijvers klikt ook effectief door naar het artikel.

Deels is dat natuurlijk mijn eigen schuld. Ik doe lang niet alles volgens de regels van de kunst. Maar dáár wordt aan gewerkt…

Zo, dat waren 4 van de issues – zeg maar gerust frustraties – waar ik na 7 jaar bloggen over bloggen nog mee te kampen heb.

Ik ben nu wel benieuwd naar waar jij zoal tegenaan loopt na jaren blogervaring.

De reactievelden zijn open:


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

5 reacties op “7 jaar bloggen over bloggen, 4 pijnpunten”

  1. moois van mie avatar

    Voor mij is dat de toenemende commercialisering van de blogwereld. Ik weiger daar categoriek aan deel te nemen, ben daar namelijk helemaal niet voor beginnen bloggen. maar ik merk wel dat ik stilletjesaan een dinosaurus word want de bloggers die op dezelfde manier zijn begonnen samen met mij zijn er veelal al lang mee gestopt.
    Ik vind de inhoud van veel blogs door die commericalisering voor mij daardoor ook veel minder boeiend om te lezen geworden.
    En ik snap ook niks van het criterium ‘profesionaliteit’. Ik heb namelijk geen professionele blog en heb ook niet de ambitie om er 1 te hebben. Ik ben een amateur die dingen kwijt wil. Ik beoordeel andere blogs ook helemaal niet op dat criterium. Ze moeten boeiend zijn, Voor professionele dingen lees ik wel tijdschriften of bekijk ik reportages.

  2. Anne avatar

    Gefeliciteerd met 7 jaar! Dat is niet misselijk! Ik loop er tegenaan dat het beeldmateriaal zo belangrijk is, en het verzinnen van aantrekkelijke titels. Voel er niks voor om op een ‘neppe, marketing-achtige manier’ te moeten werken, maar wil natuurlijk wél dat mijn blogs gelezen worden. Dus daar worstel ik wel eens mee…

  3. Anne avatar

    Gefeliciteerd met 7 jaar bloggen Ben, dat is echt een hele tijd. Ik herken een aantal van je frustraties, samenwerken gaat niet altijd van een leien dakje en die lezers voor de nieuwsbrief krijg ik ook niet hard bij elkaar. Ik ben blij dat je het bloggen nog niet hebt opgegeven, ik lees je artikelen altijd graag!

  4. Mindel avatar

    Ha Ben Blogtrommel,
    Van harte gefeliciteerd met het behalen van de magische 7 jaar!

    Zelf heb ik na 7,5 jaar mijn wekelijks bloggen er min of meer aan gegeven. De reacties werden al minder en ik had het gevoel mezelf te herhalen. Frust!

    Tot nu toe heb ik daar geen oplossing voor gevonden maar schrijven voor anderen ipv bloggen kan ook heel vervullend zijn. Al mis ik het bloggen wel.

    Nog dank dat je me met een interview destijds een podium hebt gegeven!

    Succes!

  5. Ximaar avatar

    Gefeliciteerd met 7 jaar volhouden.

    Zelf hou ik het als hobbyblogger nog wat langer vol en vooral met minder frustraties. Sterker nog bij teveel frustraties zou ik stoppen of minderen. Bloggen is niet mijn enige hobby. Maar ik doe het wel voor mezelf en dat 1-persoons doelgroepje ken ik. Als anderen het leuk of interessant vinden, dan is dat een mooie bijvangst. Als ze er moeite mee hebben, dan is dat hun probleem en niet die van mij.

    Aan gastbloggen doe ik niet omdat ik een persoonlijk blog heb. Er is wel eens een blogbericht van me overgenomen op Sargasso, maar ik weet nog steeds niet of ik of zij of de bezoekers daar iets aan hebben gehad. Dat er op 2 plaatsen werd gereageerd/discusseerd vond ik toen lastig.

    Ik hou overigens nog een paar blogs bij voor verenigingen, maar dat doe ik ook zonder noemenswaardige input van anderen. Bij twijfel stuur ik het wel rond voor instemming en helaas reageren velen daar ook niet op. Gelukkig is bloggen net als fietsen; je kan het prima alleen doen als je het voor jezelf leuk houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.