“Bloggen met impact,” het is een van mijn stokpaardjes de laatste tijd, ik weet het. Om te voorkomen dat het een zoveelste holle modeterm wordt, neem ik mijn toevlucht tot één praktijkvoorbeeld. Uit de Verenigde Staten weliswaar, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat bloggers uit Vlaanderen en Nederland tot minder instaat zouden zijn.
Vanwege haar foodblog (Foodbabe.com) heeft Vani Hari erg veel belangstelling voor wat er in het voedsel van de gemiddelde Amerikaan zit, en dus wil ze ook weten wat er zoal te vinden is in het favoriete bierblikje van ‘r man. Ze neemt hierbij geen genoegen met het standaardantwoord water-gist-mout-suiker, uiteraard. Haar interesse gaat uit naar de additieven die worden gebruikt om het bier langer te kunnen bewaren en op kleur en smaak te brengen bijvoorbeeld.
Antivries in pils?
Er is, zo blijkt een hele lijst van ingrediënten en additieven toegestaan in het (Amerikaanse) pilsje, waaronder ook dingen die je niet direct met gerstenat in verband zou brengen. Of wat moet je anders denken van artificiële kleurstoffen, zwemblazen van vissen of bestanddelen die niet zouden misstaan in producten om vliegtuigen mee te ontijzelen?
Fabrikant Anheuser-Busch voert aan dat de exacte ingrediëntenlijst deel uitmaakt van de bedrijfsgeheimen en omdat de Amerikaanse bierindustrie vreemd genoeg niet onder de voogdij van het Amerikaanse voedselagentschap valt, is Anheuser-Busch (dochter van de Belgisch-Braziliaanse biergigant AB InBev) dus ook niet verplicht om de bewuste ingrediëntenlijst openbaar te maken.
Mediastorm
En dus besloot Foodbabe.com dan maar een petitie annex social mediacampagne te starten om Anheuser-Busch en andere bierbrouwers op andere gedachten te brengen.
Om een lang verhaal kort te maken: in no time werden 24000 handtekeningen verzameld, de zaak werd opgepikt door de Amerikaanse nationale media en de brouwer ziet zich verplicht de volledige ingrediëntenlijst online te zetten…
Toegegeven, dit zijn Amerikaanse toestanden. Aan de overkant van de oceaan is de blogosfeer intussen een volwaardig deel van het perslandschap. De bloggergroep is er een entiteit om rekening mee te houden. Zelfs als je AB InBev heet!
Een steen verleggen
Hoewel daar natuurlijk alles mee begint, is bloggen met impact meer dan “publiceren en massaal veel bezoekers naar je blog krijgen.” Het gaat er ‘m om een steen in de kikkerpoel te gooien, mensen (en organisaties) aan het denken te zetten, tot actie aan te sporen. Bloggen met een duidelijke missie voor ogen, zeg maar.
Geef een reactie