Homebeter bloggenBloggen in 2022: 5 voor- en nadelen die je niet vaak genoeg hoort

Bloggen in 2022: 5 voor- en nadelen die je niet vaak genoeg hoort

Moeten we nog bloggen in 2022? Nieuw is de vraag alleszins niet, in tegendeel. Mijn antwoord op die vraag is nog steeds “Ja.” Al is de “Ja!” vandaag toch minder onvoorwaardelijk dan in pakweg 2015.

5 voordelen van bloggen in 2022

Optimistisch als ik ben som ik eerst de voordelen van zo’n blog op. Want die voordelen zijn er ook vandaag nog én ze blijven ook nog wel een tijdje overeind. Geen haar op mijn hoofd dat daaraan twijfelt.

1. Zo’n blog is jouw bloedeigen online platform

Eigenlijk is het simpel: als je op het internet actief bent – en er nieuwe content aan toevoegt – moet je een blog of website op een eigen domeinnaam hebben. Of het zou moeten zijn dat het je geen reet kan schelen als mensen je creatieve uitspattingen niet meer kunnen terugvinden.

Tot nader order zijn zoekmachines een stuk beter in het inventariseren en nadien oplepelen van geschreven content. Dus dan helpt zo’n blog zeker.

En moeten je online activiteiten voor (een deel van) je inkomen zorgen, dan is zo’n blog bijzonder nuttig. Al is het alleen maar om jezelf op een ordentelijke manier voor te kunnen stellen aan geïnteresseerden en klanten. Niet iedereen is immers actief op Facebook, YouTube, Instagram, Spotify of Tiktok.

Trouwens, je blog maakt je (business) een stuk minder afhankelijk van de nukken en algoritmes van de grote tech-bedrijven. Toch ook mooi meegenomen, dacht ik zo?

2. Je kan vrij anoniem je ding doen

Vind je het fijn om verhalen, inzichten en tips te delen, maar kan het online sterrendom je eigenlijk gestolen worden? Dan zou ik zeker blijven bloggen in 2022. Als blogger hoef je immers niet vol met je smoel in beeld als dat je ding niet is. Toegegeven, helemaal anoniem bloggen is lastig. Op termijn een paar stenen verleggen terwijl jijzelf in de achtergrond je ding doet is zeker mogelijk.

3. Vluchtige volgers op social media, fans op je blog

Als je ziet hoe groot soms het bereik is op social media (en hoe snel je dat bereik kan genereren), zou je gek zijn als je nog wil bloggen. ’t Probleem is: dat bereik is zeer tijdelijk en hangt bovendien af van de toevallige samenloop van omstandigheden. Deel een (blog)bericht op social media en je mag van geluk spreken als 5% van je volgers je bericht te zien krijgt.

Social media zijn geweldig om mensen quasi toevallig je nieuwste artikel te laten ontdekken. Inspiratie opdoen en contacten leggen? Idem! Mensen aan je binden en een gestructureerd verhaal brengen is erg lastig. Of je moet erg veel tijd spenderen op socials.

4. Een beetje blogger wordt in no time een flexibele duizendpoot

Ikzelf vind dit het grootste voordeel. Blog regelmatig en je wordt een betere schrijver. En daarnaast:

  • blijf je bijleren over je favoriete blogonderwerpen
  • leer je een paar dingen over internetmarketing en SEO
  • scherp je je gevoel voor (grafisch) design aan
  • leer je via zo’n blog vaak bijzondere mensen kennen
  • leer je een en ander wat makkelijker te relativeren
  • kunnen er door zo’n blog extra carrièremogelijkheden op je pad komen
  • word je blik verruimd

Toegegeven, dat is allemaal niet exclusief voor het blogwereldje. Maar bloggen is hard werken. Die energie kan je dan toch beter steken in een eigen blog in plaats van enkel bij te dragen aan de astronomische winsten van enkele grote tech-spelers.

5. Je bouwt een waardevol naslagwerk op

Probeer op YouTube of op sociale media een video of bericht van 9 maanden geleden op te sporen. Zou je dat lukken? En hoeveel tijd zou je dat kosten? Ik geef het je op een briefje: veel van je volgers getroosten zich de moeite niet.

Op je blog ben jij – en jij alleen – de baas. Jij schrijft zoals je gebekt bent. Jij organiseert je content zoals jij dat wil. Die content blijft doorzoekbaar tot jij het zelf weghaalt. Wie op jouw blog komt vindt er alleen jouw verhalen; wordt ook niet afgeleid door allerlei onzin van anderen.

5 nadelen van bloggen in 2022

Bloggen heeft dus zeker een aantal voordelen. Maar het is niet allemaal hosanna.

1. Je moet echt graag willen schrijven

Stel dat je een gloeiende bloedpest hebt aan alles wat schrijven is dan zal waarschijnlijk nooit wat worden met dat blog.

Bloggen is vooral een schrijfambacht. Zelfs al kan je het schrijven danig beperken door bijvoorbeeld YouTube-video’s of podcastafleveringen op je blog te embedden, maar om een beetje succesvol te bloggen moet je veel en vlot kunnen schrijven. Het mag nooit een opdracht worden.

Dat gezegd zijnde: veel hangt natuurlijk af van wat nou precies je doel is met dat blog. Is het een hobbyprojectje bedoeld voor jezelf en een paar bevriende lezers? Of wil je echt een online platform uitbouwen? In het tweede geval moet je gedurende lange tijd vol aan de bak blijven. In het eerste geval mag je het wat relaxter aanpakken.

2. Echt hip of sexy kan je bloggen in 2022 niet meer noemen

Er was een tijd dat blogs zowat synoniem stonden voor social media. Dat is echter lang geleden. We moeten daarvoor terug naar de tijd voor de gloriejaren – voor ons bloggers althans – van Facebook en Twitter.

Vandaag worden de meeste persoonlijke verhalen gedeeld op Facebook of Instagram, terwijl ook heel veel wijsheid en info op YouTube en Tiktok wordt gezet. Of wordt gedeeld in een podcast. Die vormen van content is beter geschikt voor drukke, overvoede, ietwat luie bezoekers met een korte aandachtspanne en weinig tijd.

Wil je grote groepen pubers of twintigers bereiken, dan is zo’n blog waar de nadruk op tekst ligt, misschien niet het meest voor de hand liggende medium meer. Vooral niet als het snel moet gaan.

3. Succesvol bloggen vergt een stevige leercurve

De techniek is zo geëvolueerd dat iedereen een blog kan optuigen. En iedereen die met een tekstverwerker overweg kan artikels online gooien. Maar daarmee heb je nog geen bezoekers op je site natuurlijk. Gewoon beginnen en kijken hoever je komt? Het is een optie. Meestal:

  • kom je er maar beetje bij beetje achter wat lezers echt van je willen
  • heb je onderweg toch te maken met technische akkefietjes
  • duurt het even eer je weet hoe je je blog optimaal moet indelen (opdat lezers langer op je blog blijven)
  • is het even zoeken naar manieren om je blog efficiënt te promoten
  • is het wachten op behoorlijke posities in Google
  • moet je zoeken naar een workflow die past bij jou (zodat je inderdaad regelmatig met nieuwe content komt zonder opgebrand te raken)
  • duurt het even eer je blog groot genoeg is om er wat aan te verdienen (als dat tenminste je doel was)

En ja, het internet bulkt van de tips over hoe je het een en ander best aanpakt – boeken over bloggen kunnen hier trouwens ook helpen – maar het liefst ga je met de poten in de klei staan om het gaandeweg zelf uit te zoeken.

4. Een deuk in een pak boter bloggen kost onfatsoenlijk veel tijd

Enfin, het leerproces zorgt sowieso voor veel tijdverlies. Het schrijven, tot in de puntjes verzorgen en publiceren van elk artikel gaat ook al niet zonder slag of stoot. Met 3 of 4 uur tijd per publicatie spring je niet zo ver. En dan zijn er nog de randactiviteiten om ervoor te zorgen dat je stukken de nodige aandacht krijgen. Lang verhaal kort: zelfs voor hobbybloggers zijn “werkroosters” van 20 tot 30 uur per week geen uitzondering.

5. Een blog alleen volstaat mogelijk niet om uit te groeien tot een internetsensatie

Ben je echt ambitieus en wil van je blog een serieus online merk maken? Goed mogelijk dat je dan niet meer voldoende hebt aan enkel een blog. Geen toeval dat heel wat influencers er tegenwoordig ook een podcast hosten of er een YouTube-kanaal op nahouden. Sommigen gaan zelfs een stap verder en kieperen het blog gewoon overboord. Al is dat laatste niet meteen de slimste zet.

’t Is een boel extra werk natuurlijk, maar je hebt dan ook 2 of nog meer paarden om op te wedden. En meer dan waarschijnlijk spreek je middels die verschillende kanalen ook een verschillend publiek aan.

Conclusie?

Tot zover de argumenten pro en contra bloggen in 2022. Deel je graag verhalen, en is het geschreven woord je favoriete uitdrukkingsvorm? Geen twijfel mogelijk: begin vooral een blog of ga gewoon door met bloggen als je er al eentje hebt. Moet je vandaag beginnen? Probeer in ieder geval unieke verhalen te maken en een apart geluid te produceren. Vind je een groot lezerspubliek het belangrijkste wat er is? Heb veel geduld en/of overweeg om content te maken op verschillende kanalen.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Bloggen in 2022: 5 voor- en nadelen die je niet vaak genoeg hoort”

  1. Jan avatar
    Jan

    Mooi en goed artikel!
    Ik blog alleen en laat bewust al het socialmedia links liggen.
    Op deze manier hou ik goed de focus op één ding, het bloggen.
    Wat je aandacht geeft groeit, en ik heb liever dat mijn blog goed groeit dan 3 of 5 verschillende dingen een beetje.
    Ik ben coach en krijg op deze manier de juiste doelgroep op mijn site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.