Homereview en recensieBloggen doe je zo!
0
(0)

bloggen doe je zoHet is intussen genoegzaam bekend: anno 2015 zou elk bedrijf, iedere zelfstandige, iedere kenniswerker en elke zzp’er moeten bloggen. Alleen, hoe begin je daaraan? Verdiep je enkele uurtjes in ‘Bloggen doe je zo!’ en je weet waar het met zo’n blog om te doen is. Maar misschien nog het allerbelangrijkste: na het lezen zit je daadwerkelijk te popelen om een blog te beginnen.

Esther Molenaar

Dit blogboek is van de hand van Esther Molenaar. Blogcoach en oprichter van Blog universiteit. Esther is er niet alleen van overtuigd dat iedere ondernemer aan het bloggen moet, ze gelooft ook  dat iedereen het gewoon kan!

Bloggen doe je zo!

Daarmee is ook meteen duidelijk voor wie dit blogboek in hoofdzaak bedoeld is: de (drukbezette) ondernemer die snakt naar meer (online) zichtbaarheid. Vele van hen hebben daartoe misschien zelfs al een blog opgezet, maar zijn er (nog) niet in geslaagd het blog in te zetten ten voordele van hun bedrijf.

In het boek komen de stilaan klassieke onderwerpen aan bod;

 • Waarom zou ik moeten bloggen (voor het geval je daar nog niet van overtuigd bent)?
 • Waar blijf ik al mijn blogonderwerpen steeds vandaan halen?
 • Wat moet ik met SEO?
 • Welke plugins en software kan ik gebruiken voor mijn blog?
 • Hoe promoot ik mijn blog?
 • Hoe kom ik aan een trouwe lezersgroep?

Gezien de doelgroep van dit boek is er ook veel aandacht voor de volgende vragen:

 • Hoe bouw ik een fatsoenlijke mailinglijst op?
 • Hoe groei ik uit tot een expert (in mijn vakgebied)?

Niet toevallig twee dingen die je helder moet zien te krijgen als je als ondernemer een deuk in een pak boter te bloggen. In dit geval is het een deuk in de vorm van harde contanten onder de streep!

Regelmatig wordt ook verwezen naar blogs en boeken van andere succesvolle internetondernemers uit binnen- en buitenland.

Moeten hobbybloggers (in spe) Bloggen doe je zo! dan links laten liggen? Niet noodzakelijk! Zoals zo vaak bij dit soort boeken hangt het er sterk van af wat voor blogger je bent; wat je met je blog wil bereiken, vooral. Wat mij betreft komen er in dit werk tal van praktische tips voorbij waar je ook als ambitieuze hobbyblogger wat aan hebt. Het is zoals ik zo vaak zeg: de wetten van het internet zijn voor iedereen gelijk.

Doelgerichte schop onder je kont

Het boek leest heel vlot. Door de korte alinea’s en het omzichtig gebruik van jargon (waar dat wel gebezigd wordt, wordt ook een verklaring meegegeven). Je hoeft dus zeker geen (internet)marketeer te zijn om ermee aan de slag te gaan. Echter wie echt praktisch/technische stap voor stap hulp wil bij het opzetten van een blog of het opzetten van een Facebook-pagina bijvoorbeeld, blijft op z’n honger. Men gaat er gewoon van uit dat die dingen al voor mekaar zijn.

Je wordt in Bloggen doe je zo! trouwens ook niet ondergedompeld in ellenlange theorieën. Je krijgt net genoeg mee om aan te voelen waarom raadgevingen en tips wel degelijk van belang zijn. Elk hoofdstuk wordt overigens afgesloten met een paar heel gerichte vragen, met als enig doel je blog concreet vooruit te helpen. Niet volgende week, volgende maand of volgend jaar. Nee, nu onmiddellijk!

Ook leuk: een lijstje met de meest voorkomende excuses om niet door te pakken met je blog. En evenveel argumenten om die smoesjes vakkundig te weerleggen, dat spreekt!

Moet je Bloggen doe je zo! in huis halen?

Het boek is een aanrader, zeker als je tot de oorspronkelijke doelgroep behoort! Maar ook ambitieuze nichebloggers zullen hier zeker pap van lusten. Het is altijd nuttig om zowat alle tips in verband met effectief bloggen bij elkaar te hebben en (opnieuw) geïnspireerd te raken. Las recent echter al een ander blogboek, dan is de meerwaarde misschien niet zo groot.

Bloggen doe je zo!, 170 pagina’s, uitgegeven door uitgeverij De Vrije Uitgevers. Het boek kost 19,95 euro en is ook verkrijgbaar in print.

Foto: Bloguniversiteit.nl

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

7 reacties op “Bloggen doe je zo!”

 1. Chris avatar

  Ik heb dit boek onlangs van iemand cadeau gekregen. Het is inderdaad makkelijk leesbaar, je hebt het zo uit. Ondanks dat ik niet tot de doelgroep behoor, staan er voor mij toch veel bruikbare tips in. Zeker ook voor de beginnende blogger een aanrader. Ben, leuk dat je dit boek hier onder de aandacht brengt.

 2. Nanouk van Gennip avatar

  Lijkt me een heel fijn boek! Zie alleen nergens op haar website of het ook als ebook verkrijgbaar is… Of kijk ik er heel scheel over heen? Wij zijn on the road en kan dus geen boeken bestellen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, Bloggen doe je zo! is zeker als e-book verkrijgbaar. Ik las het zelf ook als e-book (ik bestelde het via Kobo). Dus ik neem aan dat het ook via bol.com of iets dergelijks te vinden moet zijn…

 3. Godelieve avatar

  Als blogger kun je nooit genoeg boeken lezen over bloggen!
  Dit boek kende ik nog niet maar nu wil ik het lezen.
  Bedankt voor de tip Ben.

 4. Japke avatar
  Japke

  Zo’n boek trekt aan me zoals een magneet dat doet. Ik heb al wel het één en ander aan boeken over bloggen gelezen, dus zou ik het niet direct aanschaffen. Wel heel handig voor anderen denk ik. Ik zelf heb op dit moment meer aan jouw blogposts; korte krachtige stukjes lezen, op me in laten werken en steeds per keer kijken wat ik er in de praktijk aan heb…

 5. Annelies avatar
  Annelies

  Dit lijkt me wel een goed boek om heerlijk mee op de bank te ploffen en er een warm kopje thee bij te drinken. Ik hou he–le-maal niet van lezen, maar als het op dit soort boeken aankomt vind ik het ineens wel heel leuk. Noem me een nerd, maar ik kan hier heel, héél enthousiast over worden haha.

 6. Barbara avatar

  Hier heb ik een ander blogboek in huis, dus ik denk dat ik al veel heb gelezen wat er in het boek staat wat je nu behandelt. Wel goed dat je het onder de aandacht brengt, het kan veel mensen verder helpen, en dat is immers het doel van de post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.