(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

HomeBlogsreview en recensieBloggen doe je zo!

Bloggen doe je zo!

Bloggen doe je zo!


bloggen doe je zoHet is intussen genoegzaam bekend: anno 2015 zou elk bedrijf, iedere zelfstandige, iedere kenniswerker en elke zzp’er moeten bloggen. Alleen, hoe begin je daaraan? Verdiep je enkele uurtjes in ‘Bloggen doe je zo!’ en je weet waar het met zo’n blog om te doen is. Maar misschien nog het allerbelangrijkste: na het lezen zit je daadwerkelijk te popelen om een blog te beginnen.

Esther Molenaar

Dit blogboek is van de hand van Esther Molenaar. Blogcoach en oprichter van Blog universiteit. Esther is er niet alleen van overtuigd dat iedere ondernemer aan het bloggen moet, ze gelooft ook  dat iedereen het gewoon kan!

Bloggen doe je zo!

Daarmee is ook meteen duidelijk voor wie dit blogboek in hoofdzaak bedoeld is: de (drukbezette) ondernemer die snakt naar meer (online) zichtbaarheid. Vele van hen hebben daartoe misschien zelfs al een blog opgezet, maar zijn er (nog) niet in geslaagd het blog in te zetten ten voordele van hun bedrijf.

In het boek komen de stilaan klassieke onderwerpen aan bod;

 • Waarom zou ik moeten bloggen (voor het geval je daar nog niet van overtuigd bent)?
 • Waar blijf ik al mijn blogonderwerpen steeds vandaan halen?
 • Wat moet ik met SEO?
 • Welke plugins en software kan ik gebruiken voor mijn blog?
 • Hoe promoot ik mijn blog?
 • Hoe kom ik aan een trouwe lezersgroep?

Gezien de doelgroep van dit boek is er ook veel aandacht voor de volgende vragen:

 • Hoe bouw ik een fatsoenlijke mailinglijst op?
 • Hoe groei ik uit tot een expert (in mijn vakgebied)?

Niet toevallig twee dingen die je helder moet zien te krijgen als je als ondernemer een deuk in een pak boter te bloggen. In dit geval is het een deuk in de vorm van harde contanten onder de streep!

Regelmatig wordt ook verwezen naar blogs en boeken van andere succesvolle internetondernemers uit binnen- en buitenland.

Moeten hobbybloggers (in spe) Bloggen doe je zo! dan links laten liggen? Niet noodzakelijk! Zoals zo vaak bij dit soort boeken hangt het er sterk van af wat voor blogger je bent; wat je met je blog wil bereiken, vooral. Wat mij betreft komen er in dit werk tal van praktische tips voorbij waar je ook als ambitieuze hobbyblogger wat aan hebt. Het is zoals ik zo vaak zeg: de wetten van het internet zijn voor iedereen gelijk.

Doelgerichte schop onder je kont

Het boek leest heel vlot. Door de korte alinea’s en het omzichtig gebruik van jargon (waar dat wel gebezigd wordt, wordt ook een verklaring meegegeven). Je hoeft dus zeker geen (internet)marketeer te zijn om ermee aan de slag te gaan. Echter wie echt praktisch/technische stap voor stap hulp wil bij het opzetten van een blog of het opzetten van een Facebook-pagina bijvoorbeeld, blijft op z’n honger. Men gaat er gewoon van uit dat die dingen al voor mekaar zijn.

Je wordt in Bloggen doe je zo! trouwens ook niet ondergedompeld in ellenlange theorieën. Je krijgt net genoeg mee om aan te voelen waarom raadgevingen en tips wel degelijk van belang zijn. Elk hoofdstuk wordt overigens afgesloten met een paar heel gerichte vragen, met als enig doel je blog concreet vooruit te helpen. Niet volgende week, volgende maand of volgend jaar. Nee, nu onmiddellijk!

Ook leuk: een lijstje met de meest voorkomende excuses om niet door te pakken met je blog. En evenveel argumenten om die smoesjes vakkundig te weerleggen, dat spreekt!

Moet je Bloggen doe je zo! in huis halen?

Het boek is een aanrader, zeker als je tot de oorspronkelijke doelgroep behoort! Maar ook ambitieuze nichebloggers zullen hier zeker pap van lusten. Het is altijd nuttig om zowat alle tips in verband met effectief bloggen bij elkaar te hebben en (opnieuw) geïnspireerd te raken. Las recent echter al een ander blogboek, dan is de meerwaarde misschien niet zo groot.

Bloggen doe je zo!, 170 pagina’s, uitgegeven door uitgeverij De Vrije Uitgevers. Het boek kost 19,95 euro en is ook verkrijgbaar in print.

Foto: Bloguniversiteit.nl

Gebrek aan inspiratie?
Wil je meer bezoekers op je blog?
Abonneer je GRATIS en krijg succestips voor jouw blog in je inbox (plus wat extra’s zo nu en dan)

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…


7 reacties op “Bloggen doe je zo!”

 1. Ik heb dit boek onlangs van iemand cadeau gekregen. Het is inderdaad makkelijk leesbaar, je hebt het zo uit. Ondanks dat ik niet tot de doelgroep behoor, staan er voor mij toch veel bruikbare tips in. Zeker ook voor de beginnende blogger een aanrader. Ben, leuk dat je dit boek hier onder de aandacht brengt.

  • Ja, Bloggen doe je zo! is zeker als e-book verkrijgbaar. Ik las het zelf ook als e-book (ik bestelde het via Kobo). Dus ik neem aan dat het ook via bol.com of iets dergelijks te vinden moet zijn…

 2. Zo’n boek trekt aan me zoals een magneet dat doet. Ik heb al wel het één en ander aan boeken over bloggen gelezen, dus zou ik het niet direct aanschaffen. Wel heel handig voor anderen denk ik. Ik zelf heb op dit moment meer aan jouw blogposts; korte krachtige stukjes lezen, op me in laten werken en steeds per keer kijken wat ik er in de praktijk aan heb…

 3. Dit lijkt me wel een goed boek om heerlijk mee op de bank te ploffen en er een warm kopje thee bij te drinken. Ik hou he–le-maal niet van lezen, maar als het op dit soort boeken aankomt vind ik het ineens wel heel leuk. Noem me een nerd, maar ik kan hier heel, héél enthousiast over worden haha.

 4. Hier heb ik een ander blogboek in huis, dus ik denk dat ik al veel heb gelezen wat er in het boek staat wat je nu behandelt. Wel goed dat je het onder de aandacht brengt, het kan veel mensen verder helpen, en dat is immers het doel van de post!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.