Homebeter bloggenBeter bloggen … zonder meer te schrijven

Beter bloggen … zonder meer te schrijven

Als we denken aan beter bloggen – als in “meer bezoekers op je blog” en “een hogere positie in Google” – dan denken we spontaan aan meer/vaker bloggen en meer pagina’s aan je blog toevoegen. Dat klopt natuurlijk wel, maar het is maar een stukje van het verhaal.

Vooral wanneer je blog al een tijdje bestaat en al een behoorlijk groot archief heeft, kan wat gerommel in de marge van je blog nog aardig wat impact hebben op je bezoekersaantallen. Kleine maatregelen waar je misschien niet direct aan denkt, maar die betrekking hebben op:

  • je inspiratie en motivatie als blogger
  • een gebruiksvriendelijker blog voor jouw bezoeker
  • een betere SEO voor je blog
  • meer (nieuwe) bezoekers voor je blog
  • meer terugkerende bezoekers/lezers voor je weblog

En dit alles dus met een minimum aan schrijfwerk!

1. Gebruik Google Analytics

Eerder vroeg dan laat komt het moment dat je als blogger wil weten waar je staat en dan kunnen uitgebreide statistieken je een heleboel leren. Google Analytics (GA) installeren kan gratis op zowat iedere blog of website. Wil je met je blog samenwerkingen aangaan en zijn de cijfers van belang (bezoekersstatistieken) dan zijn de data uit Google Analytics zowat het enige dat echt telt.

2. Koppel je blog aan Google Webmaster Tools

Net als Google Analytics is Google Webmaster Tools gratis te gebruiken. Daar waar GA je een gedetailleerd beeld geeft van wie je bezoekers zijn, waar ze vandaan komen en wat ze zoal op je blog uitrichten, geeft Google Webmaster Tools je een idee over hoe je site erbij staat in de ogen van Google zelve. Je komt hier onder andere te weten of er problemen zijn met je site, wanneer die voor het laatst geïndexeerd is en wie er zoal naar je blog linkt. Hier is het ook dat je een uitgebreide lijst van zoektermen kan vinden waarop je blog gevonden wordt. Belangrijke informatie die overal elders zeer fragmentair wordt weergegeven.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je Google Webmaster Tools aan je blog koppelt. De video is jammer genoeg Engelstalig. Omdat de video al een paar jaar oud is ziet het er een beetje anders uit, maar de werkwijze is nog steeds dezelfde.

3. Controleer de positie van je blog in Google terwijl je browser in incognito modus staat

Het kan zeker geen kwaad om zo nu en dan (lukraak of op basis van wat je vindt in Google Webmaster Tools) wat zoektermen in te tikken in Google om te kijken of je (al) gevonden wordt. Doe dit echter wel met een browser in incognito modus.

Dat wil zeggen dat die browser geen zoekgeschiedenis bijhoudt en ook geen andere gegevens zoals cookies, adresgegevens en dies meer. Dergelijke gegevens hebben namelijk een grote invloed op de zoekresultaten die je te zien krijgt. Google gebruikt die data om zoekresultaten voor te schotelen op maat van jouw gebruikersprofiel.

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geeft dit een erg vertekend beeld en dat wil je in dit geval zeker niet. Als het erom gaat de positie van je blog in de zoekmachines te checken, wil je uiteraard de werkelijke resultaten, en die vind je dus via een browser die geen enkele geschiedenis bijhoudt. Het spreekt voor zich dat je ook niet mag ingelogd zijn met je Google-account…

4. Plaats linkjes niet te kort op elkaar

Toegegeven, deze tip klinkt wat bizar. Het heeft te maken met de gebruiksvriendelijkheid van je blog, en dan meer bepaald de mobielvriendelijkheid ervan. Probeer dus in de mate van het mogelijke voldoende ruimte te laten tussen de linkjes in je artikel. Dit om te vermijden dat lezers die je blog bezoeken via een smartphone te makkelijk de verkeerde link zouden aanklikken. Dat geeft geen goede gebruikerservaring.

5. Besteed aandacht aan je categorieën

Vooral een tip voor WordPress-bloggers, vrees ik. Breng de verschillende artikel op je blog onder in categorieën. Geef die categorieën ook echt beschrijvende namen, die ook buitenstaanders – en niet te vergeten Google – enig idee geven wat die categorietjes te betekenen hebben.

Heb je een nicheblog, dan is het nuttig het aantal categorieën enigszins te beperken. Laten we zeggen een stuk of tien. En het liefst houden ze ook nog duidelijk verband met jouw niche.  Zo bestaat de kans dat je ze ook daadwerkelijk zal gebruiken om je blog een stevige structuur te geven. Bovendien kunnen zowel jijzelf, je lezer als Google het overzicht bewaren.

Om diezelfde reden doe je er trouwens goed aan iedere blogpost slechts in één categorie onder te brengen. Vooral Google kan dit erg appreciëren.

Oh, en nog een laatste dingetje: bepaalde WordPress-themes bieden je de mogelijkheid om een beschrijving toe te voegen aan iedere categorie. Opgelet: de beschrijving moet effectief zichtbaar zijn voor je lezers (en dus niet alleen in de code). Zo niet, pakt het eerder nadelig uit!

Hoe zo’n beschrijving eruit kan zien? Vertel gewoon kort en in verstaanbaar Nederlands waar de blogposts in de betreffende categorie over gaan. En verwerk in de beschrijving ook enkele zoekwoorden die belangrijk zijn voor de vindbaarheid in de zoekmachines. Je kan zo’n beschrijving altijd later toevoegen of aanpassen. Hoe?

  1. Log in met je WordPress-account
  2. Ga naar de front-end van je blog
  3. Klik een categorie aan waaraan je een beschrijving wil toevoegen
  4. Klik bovenaan op Categorie bewerken
  5. Tik in het vak Beschrijving je beschrijving in
  6. Sla de nieuwe instellingen op

Afhankelijk van het WordPress theme van je blog kunnen ook je lezers de categoriebeschrijving zien. Maar Google ziet deze altijd en geloof me: het helpt de SEO van je blog zeker vooruit.

6. Maak een content buffet

Gooi je blogarchief open en nodig je bezoekers en lezers uit om meer van je te lezen. Met een content buffet kan dat erg makkelijk.

7. Denk aan je interne linkbuilding

Een klassieker en toch zie ik veel bloggers die hun interne linkbuilding vergeten: link vanuit je nieuwe artikelen naar relevante oudere content. Overigens mag je ook de omgekeerde weg niet uit het oog verliezen. Je moet ook vanuit je oudere werk naar je verse stukken linken (als ze tenminste nog een toegevoegde waarde hebben voor je lezers). Zo blijven ook je veel oudere stukken actueel in de ogen van Google. Bovendien zorgen ze zo voor extra verkeer.

Ik zou je wel willen waarschuwen om dit niet op een geautomatiseerde manier te doen. Vermijd dus dat je steeds dezelfde blogposts aan elkaar linkt met dezelfde anchor text bijvoorbeeld. Dit kan door Google namelijk worden geïnterpreteerd als onnatuurlijke/manipulatieve linkbuilding en kan schadelijk zijn voor je SEO.

8. Experimenteer met de tijdstippen waarop je je content deelt op social media

Ik verkondig hier al enkele jaren dat het precieze tijdstip waarop je een artikel publiceert nauwelijks enig belang heeft. Dat ligt wel even anders met de momenten waarop je je content deelt op social media. Je wil natuurlijk je kersverse blogpost aan de man brengen op het moment dat veel volgers online zijn én tijd hebben om door te klikken naar jouw blogpost. Experimenteer daarom met het delen van je berichten op verschillende momenten en kanalen.

Ik verdubbelde onlangs mijn verkeer via Facebook. Simpelweg door de mededeling dat ik iets nieuws had geschreven wat later online te zetten.

9. Weet op welke zoektermen je blog zoal gevonden wordt

Lang leve Google Webmaster Tools dus! Want alleen zo kan je erachter komen via welke zoekwoorden je blog wordt gevonden. De volledige lijst wel te verstaan. Naast die lijst van zoektermen geeft Google Webmaster Tools inzicht in het totale (maandelijkse) zoekvolume voor die term, hoeveel keer jouw blog ook effectief is aangeklikt en de hoeveelste plaats je in de zoekmachine bekleedt voor datzelfde zoekwoord.

Kom je een interessante zoekterm tegen – waar je goed op scoort en met een voldoende groot zoekvolume – tik dit dan eens in in Google. Nogmaals: doe dit in de incognito modus! Kijk waar je staat. Kan je jouw artikel nog verbeteren? Kan je het actueler maken met nieuwe informatie? Een videootje toevoegen misschien?

Doe je aan zoekwoordenonderzoek, focus dan niet alleen op de zoekwoordcombinaties die voor jouw blog(niche) voor de hand liggen. Kijk ook naar de zoektermen waar je blijkbaar onbewust/onbedoeld wordt op gevonden. Misschien kan je daar wat mee. De algemene gedachte hierachter is dat wanneer je ergens per ongeluk op kan scoren, je nog veel betere resultaten kan halen wanneer je specifiek gaat schrijven met die bewuste keywords in je achterhoofd.

10. Maak gebruik van Google aangepast zoeken

Naarmate er meer artikels op je blog verschijnen wordt een zoekvak op je blog belangrijker. Je wil (trouwe) bezoekers de mogelijkheid bieden om snel oudere berichten te vinden. Zowat ieder blogpakket heeft zo’n zoekmachine in de aanbieding. Je kan echter ook je toevlucht nemen tot Google aangepast zoeken.

Mijn ervaring is dat die veel accurater werkt. In die zin dat Google er beter in slaagt om relevante zoekresultaten op te duikelen, daar waar de standaard-zoekmachine vaker met zaken op de proppen komt die er niet toe doen of gewoon makkelijker zegt dat er niks te vinden is. Bovendien worden in de resultaten van Google aangepast zoeken ook foto’s en andere documenten opgenomen die je desgevallend in je artikel hebt gebruikt. Al deze elementen vergroten de kans dat je lezers ook daadwerkelijk doorklikken.

Zo, dat waren (nog eens) 10 tips om je blog te verbeteren. De klemtoon lag ditmaal op het verbeteren van datgene wat je al bij elkaar hebt geblogd eerder dan het creëren van alsmaar meer nieuwe content.

Ik wens je veel succes!

Laatst verschenen berichten

5 reacties op “Beter bloggen … zonder meer te schrijven”

  1. Gustavo Woltmann avatar
    Gustavo Woltmann

    Leuke tips, Google Analytics en Webmaster Tool zijn al vaste waarden voor mij 🙂 Aan interne linkbuilding moet ik nog wel wat werken.

  2. Benella avatar

    Bedankt, hier kan ik wel iets mee!

  3. Lilian avatar

    Wat een heerlijk lijstje! Ik heb al een paar dingen die ik makkelijk en snel kan aanpassen.

  4. Falco Renierkens avatar

    Top tips weer Ben! We kunnen weer aan de slag.

    Webmaster Tools had ik al lange tijd niet gecontroleerd. Toch maar weer eens doen.
    Zie je trouwens een meerwaarde in het gebruik van Bing tools naast Google? Het kan ook zijn dat je daarvoor als bedrijf moet staan geregistreerd..

    Het blogje heeft ook net een kersverse look dus mijn motivatie e.d. zijn nog in orde.
    Bedankt!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Persoonlijk doe ik helemaal niets voor Bing. Wat overigens niet wil zeggen dat ik geen verkeer uit Bing ontvang…

      Mensen die het kunnen weten gaan ervan uit dat Bing niet veel meer doet dan kijken wat er bij Google gebeurt om vervolgens hier en daar wat eigen accentjes te leggen.

      Gezien de dominantie van Google op het vlak van zoeken op het internet, lijkt het me sowieso raadzaam om toch vooral naar Google te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.