Homebeter bloggenBloginspiratorBen jij klaar voor een nieuw blogjaar?
0
(0)

Je kan het in 2018 over een totaal andere boeg gooien, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Laten we gewoon wat tijd nemen om wat in de catacomben van het blog te rommelen en tegelijkertijd al wat inspiratie opdoen voor in het nieuwe blogjaar. Dat kan door het stellen van enkele simpele vraagjes:

1. Welke blogideeën werden niet gepubliceerd?

Neem er je lijst met blogonderwerpen bij. Met welke ideeën heb je niets gedaan? Welke blogberichten zijn (om welke reden dan ook) in de conceptfase blijven steken? Misschien is het tijd om ze komend jaar als nog aan te pakken en in te plannen.

[wp_ad_camp_3]

2. Zijn er in 2017 jubilea of bepaalde mijlpalen (voor je blog) te vieren?

Is er in het nieuwe blogjaar reden tot feesten? Denk bijvoorbeeld aan:

 • de verjaardag van je blog
 • de publicatie van je 200ste blogpost
 • de 1000ste volger op social media
 • reactie nummer 500 van een lezer

Het zijn allemaal dingen om met stip aan te duiden in je blogplanner van 2018. Wijd er een speciaal artikel aan en/of koppel er misschien een winactie aan vast.

3. Wat zijn je populairste blogberichten?

Verder is het ook handig om te weten welke blogberichten en -pagina’s het vaakst werden aangeklikt door je lezers. Daarvoor nemen we even een kijkje in Google Analytics. Stel allereerst het gegevensbereik in op een veel langer periode. Minstens een jaar of zo (als je data tenminste zover reiken). Ga vervolgens in de sectie Gedrag op zoek naar de Site-content en dan door naar Bestemmingspagina’s.

Je ziet nu je populairste/meest geraadpleegde content van je blog. Kijk vooral of je die pagina’s nog verder kan verbeteren, aanpassen of actueler maken. Het opschudden van oudere blogberichten is één van de manieren om (blijvend) veel bezoekers te trekken.

Over updaten gesproken: bekijk zeker ook de meta-omschrijving van je blogbericht. Sinds december 2017 mag die zowat 320 karakters bevatten (in plaats van de goed 150 voordien).

En nu je toch aan het grasduinen bent in je beste werk: kijk eens of er in de pakweg top 30 verassingen zitten? Misschien kan je daar in een nieuw blogjaar wat inspiratie uit putten.

4. Via welke zoekwoorden werd je site gevonden?

Wil je er tegenwoordig achter komen via welke (gekke) zoektermen je blog zoal wordt gevonden, dan moet je je toevlucht nemen tot Google Search Console. De duizend meestgebruikte zoektermen zijn hier opgelijst. Wederom, doe de moeite om wat dieper te graven. Misschien ontdek je zo zoekwoorden waarvan je niet eens wist dat je erop gevonden werd, maar die wel degelijk erg interessant kunnen zijn voor je blog.

Vaak is het zo dat als je ergens “per ongeluk” op gevonden kan worden, je nog veel beter en makkelijk scoort wanneer je je er een beetje op toelegt.

Gebruik die zoektermen als focus zoekwoorden in je volgende artikels.

5. Welke trouwe lezers lieten de meeste reacties achter?

Last but not least, nog even aandacht voor het stukje interactie met je lezers. Wie kroop het vaakst in de pen om jou van commentaar of feedback te voorzien? Geef komend jaar wat extra aandacht aan (het blog van) lezers die vaak bij jou reageerden. Hoe?

 • volg het blog van de reageerder in kwestie (van naderbij)
 • link regelmatig naar het blog  in je artikels
 • doe een korte blogbespreking
 • laat vaak comments achter op het blog van je reageerder
 • neem een interview af
 • nodig hem of haar uit voor een gastblog op jouw blog
 • ga zelf gastbloggen

En misschien kan je sommigen onder hen zelfs benaderen voor een of andere vorm van samenwerking.

6. Welke bloggers brachten het meeste verkeer naar je blog?

En idem dito voor de collega-bloggers die in hun blogberichten dikwijls naar jouw blog linken en zo voor veel verwijzingsverkeer zorgen. Lees hier waarom het verwijzingsverkeer naar je blog nog belangrijk is.

Andermaal kan je via Google Analytics makkelijk aan de weet komen wie verantwoordelijk is voor dat extra verkeer. Ga naar de sectie Acquisitie, dan door naar Referral. Je vindt hier ook alle andere kanalen langs dewelke je blog verkeer krijgt.

7. Welk probleem van je lezer zal je dit jaar oplossen?

Een beetje een rare vraag misschien, maar ik verklaar me nader. Dit is natuurlijk hét moment om doelen te stellen. Zo kan je jezelf plechtig beloven om in 2018 X aantal blogberichten te schrijven of om dit jaar tigduizend bezoekers naar je blog te brengen.

Voor jezelf kunnen dat mooie streefdoelen zijn, maar dan ga je wel een beetje voorbij aan diegene voor wie je het uiteindelijk vaak doet: je (trouwe) lezer! Wat heb je voor hém in petto dit jaar?

Denk eens na over een vaak voorkomend probleem waar je bezoekers mee kampen. Iets waar ze telkens mee vastlopen en – nu al – vaak mee naar je (blog) toe komen. Kan je hen daarmee helpen (door er bijvoorbeeld een uitgebreide artikelenreeks aan te wijden)? Het moment is misschien aangebroken om een keer uit je comfortzone te treden en – ik roep maar wat – een e-book te gaan schrijven. Of waarom niet eens een camera in de hand nemen en een Youtube-kanaal starten?

8. Kan ik het me niet wat makkelijker maken dit jaar?

We moeten elkaar niks wijsmaken: bloggen kost veel tijd en energie. Daarom:


Meer van dat?

foto: via shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

10 reacties op “Ben jij klaar voor een nieuw blogjaar?”

 1. Hendrie avatar

  Altijd fijn zo’n overzichtje. Ik heb besloten dat ik dit jaar ga proberen elke dag een blogpost te schrijven. Geen idee of ik het vol houdt, maar ik heb er nu, op dag 1, wel redelijk veel zin in. Ik ben dus benieuwd.

  Overigens is jouw blog altijd fijn voor als je even geen inspiratie meer hebt.

 2. Patricia avatar

  Heb toevallig vorige week een plan gemaakt. Heb net relaunch van de site achter de rug. Nu volop aan het inspireren, zodat inkom 2017 mn expertstatus weer helemaal terug heb. Plan lijkt te werken. Nu met minder berichten dan gedacht al weer stabiele bezoekersstroom aan het genereren en Google wordt ook langzaam wakker. Dat is grootste doel van 2017. Met 750 artikelen in archief heeft Google wel wat te eten op mijn site.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Goed om te horen!

 3. marion avatar

  Eerlijk gezegd ben ik er nonnetje zo mee bezig. Maar met deze tips ga ik zeker wat doen.
  Fijne kerstdagen allemaal.

 4. Bregje avatar

  Fijne tips Ben! Ik weet nog niet zo goed wat ik voor koers ga varen in 2017, ben er druk over aan t nadenken!
  Alvast fijne feestdagen en een mooi 2017 gewenst!

 5. Aileen avatar

  Jeetje, wat een hoop goeie tips allemaal. Even artikel opslaan. Ja, meer reageren op blogs is ook zo een ding bij mij. Ik lees bijvoorbeeld heel graag jouw blogs maar reageer eigenlijk nooit. Goede voornemen is hierbij gestart!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ikzelf ook veel en veel te weinig reageer op andermans blogs, dus ik vind het helemaal niet erg als mensen lezen zonder te reageren. Dus doe gerust, en reageer alleen als je dat leuk en/of nuttig vindt.

 6. Babs avatar

  Ik ben er nog niet aan toegekomen maar ik wilde inderdaad nog een overzicht maken. Handig dat je precies uitlegt waar je alle gegevens goed kan vinden. Soms kan ik niet goed vinden waar alles staat.
  Ik ga geen grote veranderingen aanbrengen denk ik. Het loopt wel lekker eigenlijk 🙂

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ah, zolang het allemaal lekker loopt niks veranderen, en blijven genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.