HomeblogplatformBekentenissen van een Blogger-fan
,

Bekentenissen van een Blogger-fan

bloggerIn een vergelijking tussen Blogger en WordPress moet Blogger het vandaag de dag bijna altijd het onderspit delven tegenover WordPress. Toch heeft Blogger (Blogspot) zeker ook troeven in handen. Tania, mijn gastblogger van vandaag, is er helemaal weg van!

Voor wie het nog niet zou kennen: Blogger is een gratis service van Google waarmee je een blog kan starten.

In België is het “not done” om te bloggen met blogger.com. Althans toch niet als je serieus wil genomen worden als blogger. De meesten kiezen dan ook voor WordPress. Er zijn nochtans veel schitterende blogs die draaien met blogger.com. Dat zijn veelal Amerikaanse blogs.

Heb je nog geen blog? Wil je er eentje starten zonder een eurocent uit te geven? Maar wil je wel een eurocent verdienen? Dan valt het wel te overwegen om te bloggen met Blogger.

Werken met WordPress werd door Ben hier op Blogtrommel al uitgebreid beschreven. Daarom wil ik het met jullie eens hebben over het gebruik van Blogger als blogplatform.

Blogger is makkelijk in gebruik

Het dashboard is overzichtelijk

Het blogplatform is intuïtief in gebruik. Al doende leer je razendsnel bij over de verschillende functionaliteiten. Er is ook een Blogger helpcentrum met duidelijke handleidingen en een forum waar je vragen kan stellen.

Van zodra je je blog gestart bent, raad ik je aan om alle functionaliteiten eens open te klikken. Alles is in zijn meest basic vorm voorzien. Door overal eens op te klikken en alle lege velden in te vullen zit je zelfs automatisch goed op gebied van tags, metatags, crawling, …

Als je iets meer wil, moet je aan de slag gaan met html en CSS

De belangrijkste zaken zijn standaard ingebouwd (zoals bv sociale media knoppen) of kan je aan de hand van gadgets toevoegen (bv. een basic nieuwsbrief). Maar soms wil je iets meer. Dan moet je aan de slag gaan met html en CSS. Deze codetaal lijkt in eerste instantie Chinees maar na een tijdje ga je er de logica van zien.

Maar misschien heb je geen zin om je daarin te verdiepen. Dan is dat ook niet nodig want op het wereldwijde web vind je voor heel wat blogtoeters- en bellen standaard codes mét tutorial die je enkel nog op de juiste plaats moet kopiëren en plakken. De meeste tutorials zijn in het Engels maar je vindt er ook Nederlandstalige.

Let op: als je intensief blogt, zal je tegen beperkingen aanlopen. Soms moet je heel lang zoeken naar de juiste code of naar de juiste plaats om de code te plakken. En sommige tutorials werken niet of zijn verouderd.

Blogger is een product van Google

Dus een aantal zaken zitten netjes in je dashboard geïntegreerd zoals bv. statistieken, Adsense, Google Search Console en Google+.

Scoren in de zoekresultaten

You keep the monster happy. Een nieuw blogartikel scoort automatisch hoog in Google. Heel eventjes maar. Op het moment dat je het publiceert.
Als je een Blogger-blog opstart, word je automatisch geïntroduceerd in Google+. Misschien ben je geen fan van dit platform. Toch zorgt het automatisch voor een hogere ranking in Google.

Het is aan jou om een schitterende titel voor je blogbericht te bedenken zodat je bericht ook aangeklikt wordt.

Adsense zit geïntegreerd in Blogger

Van zodra je blog voldoende inhoud heeft, kan je je aanmelden voor Adsense. In een aantal muisklikken staan de Adsense-advertenties op de best mogelijke plaatsen en in de best mogelijke lay-out.

Statistieken ingebouwd

Wil je onmiddellijk zien hoeveel bezoekers je blogbericht lazen en hoe ze op je blog terecht kwamen? De meest elementaire statistieken zitten ingebouwd in het dashboard.

Verder kom je via het dashboard terecht op Google Search Console. Daarmee kan je de aanwezigheid van je blog in de zoekresultaten van Google controleren.

Je eigen Youtube-kanaal

Hele korte filmpjes kan je rechtstreeks uploaden in je blog. Voor filmpjes met een groter volume word je doorverwerzen naar Youtube. Want ook dit is een product van Google en zit netjes geïntegreerd in Blogger. Als je eigen filmpjes op je blog plaatst, krijg je er dus een eigen Youtube-kanaal standaard bij.

(Bijna) onbeperkte hosting en webspace

Google is je host

Als op een goede dag een blogpost viraal gaat en honderdduizend mensen klikken je post aan dan is dat geen probleem voor Blogger.
Ook het aantal foto’s en de grootte van de foto’s die je wil uploaden doet er niet toe.

Nadeel is wel dat je blog en je content eigendom is van Blogger. Daar merk je op zich niks van tenzij Google aanstootgevende content detecteert. Dan sluiten ze je blog onherroepelijk af.

Als je denkt dat er een vergissing gebeurd is, kan je via mail de toestemming krijgen om je blog terug op te starten. Hoe dan ook is het interessant om af en toe eens een back up te maken van je blog.

Toch een eigen domeinnaam

Een eigen domeinnaam staat wel chique. Die kan je voor een klein bedrag kopen. Wel goed opletten dat je enkel voor de domeinnaam betaalt en geen webhosting pakket koopt. Daarna kan je met enkele klikken die URL instellen voor je blog. Ook dat is voorzien op het blogplatform.

Zin om aan de slag te gaan?

Blogger is een prima platform voor de beginnende blogger. Het is eenvoudig in gebruik, je leert het al doende en afhankelijk van je aantal bezoekers kan je er ook wat mee verdienen.

Heb je zin in een reisdagboek, nicheblog, onderwijsblog, …? Met deze 4 stappen ben je binnen 10 minuten aan het bloggen:

  1. Maak een Google+ account
  2. Surf naar www.blogger.com
  3. Volg de stappen voor het starten van een nieuwe blog
  4. Schrijf je eerste blogbericht

P.S. Spijt van je keuze?

Je kan een Blogger blog migreren naar WordPress. En je kan je WordPress blog migreren naar Blogger.


 

Tot zover deze gastblog met enkele niet te versmaden voordelen van Blogger. Tania blogt zelf ook, dat verbaast je waarschijnlijk niet. Freespiration is de plek waar haar passie voor onderwijs en bloggen van het scherm te schrapen valt. Verder is ze ook actief op Twitter en LinkedIn.

photo credit: blogger sweatshirt via photopin (license)

Laatst verschenen berichten

19 reacties op “Bekentenissen van een Blogger-fan”

  1. Hendrie avatar

    Ik ben ook een gebruiker van Blogger en eigenlijk zeer tevreden. Alleen de tool voor de reacties op je post. Die moet echt anders zijn.

  2. Katrien avatar

    Hoi,
    Fijn artikel. Ook ik ben min of meer toevallig op Blogger terecht gekomen zonder veel na te denken. Voorlopig gaat het prima zo. Alles wijst zichzelf uit.
    Alleen heb ik onlangs ontdekt dat alleen mensen met een Google+ account kunnen reageren op mijn blog. Als ik de comments wil openzetten voor alle gebruikers of voor OpenID verlies ik al mijn bestaande comments. Weet iemand toevallig of ik dit kan omzeilen?
    Eeuwige dankbaarheid gegarandeerd!
    Katrien

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik zou zo gauw geen reden weten te bedenken. Heb je als eens geprobeerd wat er gebeurt als je “Iedereen” aanklikt?

  3. Ward Mertens avatar

    Bedankt voor dit boeiende artikel! Zelfs als jarenlange bloggergebruiker las ik nog nieuwe dingen, zoals de Google Search Console. Ik probeerde mezelf als gebruiker te verifiëren, maar raakte er niet helemaal uit wijs. Je moet een bepaalde code downloaden en vervolgens uploaden op je blog. Wat bedoelen ze precies met uploaden? Bedoelen ze dan de code publiceren als nieuw bericht op je blog?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Nee, men bedoelt dat je het stukje code moet kopiëren en vervolgens in de code van je blog moet plaatsen (plakken). Klinkt ingewikkelder dan het is. Dit stukje zorgt misschien voor meer duidelijkheid:
      https://www.blogtrommel.com/kennisbank-bloggen/tools-hulpmiddelen-voor-bloggers/google-webmaster-tools-wat-kan-je-ermee/

      1. Ward Mertens avatar

        Hey Ben,

        Bedankt om dit te delen. Ik kijk het even na. Misschien lukt het me dan wel.

        Ward

  4. Wesley Velroij avatar

    Mijn weblog draait juist al jaren op Blogger en ik beschouwd mijn weblog zeker als succesvol en dat zonder het heilige WordPress, want voor mij persoonlijk werkt Blogger gewoon makkelijkere. Daarnaast hoef ik mij ook geen zorgen over de hosting en dergelijke te maken, dat zijn voor mij dus allemaal voordelen die tegen de nadelen aanwegen.

    En een Blogger blog kun je ook net zo goed een professionele look geven, net als bij WordPress zijn daar ook vele gratis en betaalde thema’s voor te krijgen. Want ik moet toegeven de standaard thema’s zijn zwaar verouderd.

  5. Northflix avatar

    Toen ik moest kiezen voelde het niet eens als een keuze: WordPress it is!
    Alleen al (om wat al gezegd is) eventuele commenters niet af te schrikken.
    Wel kun je voor mijn gevoel een Blogger site er vrij snel ‘professioneel’ uit laten zien.
    Toch had ik het gevoel dat ik met WP véél meer mogelijkheden had.
    De voordelen die je opsomde (omdat het een Google product is blijkbaar) van Adsense, goed scoren in zoekresultaten heb ik dus nooit geweten! Wel interessant!
    En vrijwel onbeperkte hosting is ook wel lekker! Dat is voor veel mensen (vooral de personal lifebloggers) toch de grootste kostenpost.

    1. Wesley Velroij avatar

      Die reageerders moeten gewoon eens wat meer moeite doen, een tijd terug had ik nog alle reactiemogelijkheden op Blogger open staan. Recent heb ik besloten om alleen nog maar geregisteerde accounts toe te staan, dat houdt dus in men heeft ook een Google+ of dergelijke nodig.

      In het begin vond ik zo’n eis dan teveel omdat niet iedereen onder zijn eigen naam wilt reageren, maar aangezien ik ook onder mijn echte naam schrijf mogen reageerders dat ook doen wat mij betreft. Al zitten er natuurlijk wel een aantal nadelen in de reactie functionaliteit van Blogger, maar die wegen voor mij persoonlijk niet op tegen de voordelen! En die voordelen zijn, ik hoef mij nooit zorgen te maken over hosting en dergelijke en Adsense was zo geïnstalleerd,

  6. Mies Huibers avatar

    Morgaine en Ximaar hierboven hebben echt een punt wat dat reageren betreft. Echt een irritant onderdeel van Blogger. Verder is het een prima artikel. Ik heb zelf eerst jarenlang blogs gehad met Blogger. Daar is het allemaal toch een beetje mee begonnen. Maar op enig moment liep ik toch wel tegen wat minpuntjes aan. Nu heeft WordPress.com die natuurlijk ook wel. Kiezen tussen die twee is dan misschien ook een kwestie van smaak hoewel mijn voorkeur inmiddels toch wel naar WordPress uit gaat. Zelf heb ik nu enkele jaren een site via WordPress.org. Dat vergt misschien wat meer van de gebruiker maar dan heb je wat meer zelf in de hand en kun je iets dieper.

  7. Karine Maes avatar
    Karine Maes

    Mijn kinderen stimuleerden me om een blog te beginnen. Het was eerder per toeval dat ik bij blogger terechtkwam. Ik kan dus niet vergelijken. Is het zo dat je als blogger geen waarde hebt als je bij blogger blogt? Is de blogwereld dan ook zo bekrompen? Ik doe niet graag mee aan een cultuur van hokjes en vakjes waar je in moet passen.
    Voor mij draait alles om de inhoud van je blog! Wat iemand schrijft vind ik veel belangrijker dan het platform. Een perfecte WordPress- blog vol schrijffouten of met niets anders dan reviews over nagellak zal mij niet bepaald aanzetten om verder te volgen.
    Ik wil geboeid worden door de mens achter de blog of die nu op blogger of WordPress zit maakt mij niet uit.
    Dan ben ik maar ‘not done”.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het is niet zo dat je als blogger “minderwaardig” bent als je via Blogger blogt (en zeker hier op deze site niet). Wel is het zo dat WordPress meer mogelijkheden heeft die van pas kunnen komen als je je blog wil laten doorgroeien (en misschien professioneler wil gaan bloggen). Veel bloggers hebben die ambitie. Vandaar.

      Maar je hebt gelijk. Het gaat om de inhoud van je boodschap en niet om het feit of je op WordPress, Blogger dan wel enig ander blogplatform blogt.

  8. Hanne Verleysen avatar

    Ik ben een jaar en een half geleden begonnen met mijn blog op blogger, aangezien het er daar allemaal iets eenvoudiger uitzag. Ik ben er zo tevreden van, dat ik nog steeds niet overgestapt ben. En dat het ‘.blogspot’ deel in je URL niet zo professioneel staat klopt wel, maar dat is natuurlijk net zo met ‘.wordpress’ he 🙂 Leuk artikel!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Als je je gelukkig voelt op Blogger moet je zeker blijven waar je bent…

    2. Tania avatar

      Dag Hanne,
      Dankjewel!
      Je kan voor een +/- €12 een domeinnaam kopen (bv. bij GoDaddy) en daar je blogspot aan linken. Dat heb ik ook gedaan. Nu heb ik freespiration.be in plaats van freespiration.blogspot.be. Het is even zoeken om dat te linken (bij instellingen -> basis) maar zowel op blogger help als bij GoDaddy vind je een duidelijke stap voor stap uitleg.

  9. Morgaine avatar

    Ximaar haalt al het één en ander aan, ik vind de blogs van blogger.com zwaar irritant als ik wil reageren, nee ik ben geen bot of wat dan ook, ik moet dertig handelingen uitvoeren voor ik een reactie kwijt kan, en alleen daarom al…. doe mij maar wordpress, misschien kan ik minder, ook daar is overheen te komen en op andere manieren op te lossen, zoals foto’s hosten of you tube filmpjes linken, alles is makkelijker geworden daarin.

    maar vooral ga ik voor de reacties en ik lees nog steeds met grote regelmaat bij anderen ook, dat men al niet reageert omdat ze dus 30 handelingen moeten uitvoeren voor het er staat.

    X

  10. Ximaar avatar

    Zelf heb ik beide, wordpress.com en blogspot.com. Wat ik met de 1 niet kan doe ik bij de ander en dan plaats ik daar een link naar. M’n hoofdblog zit echter op wordpress.com aangezien er op blogspot erg slecht valt te reageren. Dwz ik vind dat bezoekers niet hoeven in te loggen om reacties te plaatsen en dan is blogspot al sinds 2003 een drama. Bij wordpress kan ik de reageerdrempel erg laag zetten (mailadres niet nodig etc.) en akismet haalt keurig de spam er uit zonder vervelend captcha-gedoe. Hosting op Picasa vind ik nix (ze krijgen een raar nummer en geen leesbare naam) dus host ik al mijn blogspot-foto’s gewoon op m’n wordpress-domein. Met 3GB krijg ik die nimmer vol. Maar bij wordrpress kan je maar weinig met HTML/Java en op blogspot lukt me dat prima. Zelf vond ik het dashboard van Blogspot een stuk lastiger, Sommige zaken zoals instellen van de blogbreedte en lettertypes (is veel beter dan bij wordpress) zit erg diep verstopt. Zal ook met gewenning te maken hebben.

    Mijn blogspot-domeinen hebben na een paar jaar nog steeds geen Google-pagerank, net als freespiration. M’n wordpress-blog had binnen een kwartaal al een pagerank van 2. Ik vind dat niet veel, maar het geeft een beetje aan hoe Google een website waardeert. Dat wordpress https gebruikt vind Google nog beter, maar bij hun eigen blogspot doen ze dat nog altijd niet. (Ik geloof dat ze het wel een keer beloofd hebben.)

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Over die pagerank (of het gebrek daaraan) zou ik me niet al te veel zorgen meer maken. Google heeft een tijdje geleden al aangekondigd die pagerank af te voeren.

    2. Tania avatar

      Hey Ximaar,

      Ik heb nog nooit nagedacht over pagerank dus daar kan ik niets over vertellen. Je noemt alleszins een aantal rake voor- en nadelen.
      De afbeeldingen moet je inderdaad zelf benoemen door een titeltekst en een alt-tekst toe te voegen.
      Merci voor de aanvulling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.