Homebeter bloggenBeginnende blogger: f*ck die blogniche!

Beginnende blogger: f*ck die blogniche!

beginnende blogger fuck die blognicheZullen we het nog een keer hebben over de blogtip die steevast in de top 3 terechtkomt als het om advies rond succesvol bloggen gaat? Juist ja, dat wat afgezaagde liedje over een niche voor je blog. Want hoewel  er heel wat voor te zeggen valt, zou zo’n blogniche – vooral als beginnende blogger – het minste van je zorgen moeten zijn.

Begrijp me niet verkeerd: die centrale niche voor je blog is belangrijk. Helemaal als je zinnens bent Google stormenderhand in te nemen. Maar we vergeten wat te makkelijk dat je blog ook een rol kan spelen zonder echte niche. Wat me vooral stoort is dat de zoektocht naar een niche vaak nodeloos ingewikkeld wordt gemaakt en dat hierdoor menig beginnende blogger de stuipen op het lijf krijgt. Niet zelden haakt ‘ie dan vroegtijdig af, en dat is doodjammer!

Beginnende blogger: vind en volg je passie!

En ja, het kan een tijdje duren eer je die passie vindt. En nee, dat is geen schande. Je bent lang niet de enige die op zoek is naar die passie. Dat is geen reden om je blog niet alvast in de steigers te zetten. Geschreven én gepubliceerde artikels incluis! Breng het balletje alvast aan het rollen: schrijf al je zin hebt, maak je schrijvende meters, meander van het onderwerp naar het andere, experimenteer naar hartenlust met stijlen, persoonlijke sausjes, blogformats en soorten content. En goochel tot slot met blogfrequenties en publicatietijdstippen.

Het doel van het experiment is duidelijk: ontdek haast spelenderwijs welke verhalen je het liefst brengt (en altijd naar teruggrijpt), welke stijl het beste bij jou past, welke formules werken en welke niet, welke artikelen het best aanslaat bij je lezers (en welke niet). Wedden dat één en ander toch anders uitpakt dan je bij de voorbereiding van je blogproject – als je al de moeite had genomen om een voorbereiding te maken – had ingeschat?

Organisch doorgroeien naar een blogniche?

Voel je na verloop van tijd nog steeds de behoefte aan een veilige niche voor je blog? Het zou zomaar kunnen. Kijk in dat geval met enige afstand naar je eigen blog. Welke onderwerpen komen wel vaker terug? Welke blogposts doen het steevast goed bij je lezers? Vragen zij om meer van hetzelfde? Zie je een rode draad, een weerkerend thema? Voel je je daar lekker bij? Is het antwoord “Ja!”, dan is het moment aangebroken om verder te gaan nadenken over je blogniche.

Vermoedelijk volg je al een poosje blogs die je leuk vindt of naar opkijkt. Je trad al in contact met de eigenaren van de bewuste blogs. Dat is belangrijk. Om je plaats in het landschap te vinden, om je aan hen op te trekken. Groot is de kans dat jouw blog zich ergens in de buurt van het snijpunt bevindt van het handjevol blogs waar jij het meest naar teruggrijpt. Maar daarnaast is het raadzaam goed te kijken naar wat jouw blog verschillend maakt van datzelfde handjevol blogs. Wat doen zij niet of onvoldoende? Kan jij daar wat mee, dan is dàt jouw eigen plekje!

Jij evolueert constant. Je blog dus ook

Of je ’t nu doet voor jezelf, je klanten, je vrienden en familie of desnoods de kat van de buren, zo’n blog is jouw platform waar jij het laatste woord hebt. Het is dat woord dat je lezers willen lezen. Het is dat woord waarvoor je lezers terugkomen.

De weg die je zonet insloeg is geen autosnelweg zonder op- en afritten. De weg kan en mag dus kronkelen. Je mag zelfs een blokje om rijden om uiteindelijk toch weer op hetzelfde punt uit te komen. Het is allemaal toegestaan, zolang jij jezelf al blogger recht in de ogen kan blijven kijken.

Ik geef het je op een briefje: verreweg de meeste succesvolle nichebloggers waren ooit een beginnende blogger en hebben veelal een erg hobbelig parcours afgelegd. Keulen, Rome en Parijs zijn niet op één dag gebouwd.

Dus, beste beginnende blogger, start een blog, experimenteer naar hartenlust, volg je hart, maak plezier en luister onderweg naar niemand. Het straalt allemaal af op je blog. Het zou zomaar kunnen dat je publiek eerder dan verwacht komt aanzetten.

Foto: (niche word in scattered wood letters) via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

9 reacties op “Beginnende blogger: f*ck die blogniche!”

  1. Gustavo Woltmann avatar
    Gustavo Woltmann

    Het doet deugd om te lezen dat je dus gewoon kunt beginnen schrijven over wat je leuk vindt, maar denk je dat je ook op een blog in een bepaald thema eens een totaal ander artikel kunt schrijven? Of begin je dan beter een nieuwe blog?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Alles kan! Het is immers jouw blog en jij bent de baas. Je zou de artikels die helemaal niet tot het (hoofd)thema van je blog horen wel kunnen onderbrengen in een aparte categorie.

  2. V_bijengezoem avatar

    Heel fijne post, ik volg je met plezier op bloglovin.

  3. Daan avatar

    Na bijna zes jaar heb ik nog steeds geen niche. Bevalt prima.

  4. Jolene den Boer avatar

    Heel fijn, deze opsteker. Ik merk inderdaad dat ik in mijn schrijfkeuze soms zaken laat vallen omdat ze zogenaamd niet onder mijn niche (kunst) vallen. Hoeft dus helemaal niet, wat jou betreft. Ik zal er eens mee gaan experimenteren.

  5. sabrina avatar

    ik ben gestart zonder eigenlijk te weten wat de do’s and dont’s zijn van bloggen. Ik wou gewoon ermee starten. Eerst gefocust op fashion voor kindjes maar eigenlijk wilde ik veel liever schrijven over wat wij mama’s meemaken. Langzaam aan is dit dus geëvolueerd. Het is een natuurlijk proces, je gaat zelf voelen waar je goed in bent om over te schrijven.

  6. Elisabeth avatar

    Ik ben het zo erg met je eens! Ik ben ook gewoon begonnen, en nu, na ruim een jaar begin ik pas echt te ontdekken wat ik nou precies met mn blog wil. Ik hoor mensen om me heen ook wel eens zeggen dat ze n blog willen beginnen, sommigen al jaaaaaren. Maar ze doen het maar niet. Omdat ze nog niet precies weten wat ze willen… maar dat maakt dus niet uit. Gewoon in het water springen, dan leer je vanzelf te zwemmen. 🙂

  7. Ximaar avatar

    Ben het er mee eens dat je gewoon moet beginnen en niet teveel en te krampachtig bezig moet houden met een niche. Doe eerst maar wat ervaring op en ga later idd op een organische manier specialiseren. Maar doe ook dat niet te erg zodat je lezers van je afstoot. Doe af en toe toch iets algemeen toegankelijks er tussendoor.

    Maar wat ik juist niet doe is afgaan op bezoekersaantallen en lezervragen om mijn niche te bepalen. Dat zorgt voor 1 pot nat meestromen met de grote meute. Er dat doen er zat. Bepaal vooral zelf wat je uit wilt dragen en waarin je het verschil kan maken met andere blogs. Een lezertip kan zeker helpen maar het jouw blog en jouw niche.

    Zelf maakte ik 15 jaar geleden al keuzes toen ik een website had. Genealogie, Fietsen, Milieu en afkortingen werden de grote pijlers. Toen ik ging bloggen ging ik daarmee door, maar zakte het milieu weg en de genealogie heb ik naar een aparte website verplaatst. Er zijn genoeg blogs die zich met milieu bezighouden. De afkortingen waren inmiddels via wikipedia goed te vinden en ik merkte dat er niemand over m’n stad Alkmaar en de omgeving blogde. Dat werd al snel een nieuwe grote pijler.

    Toch blog ik tussendoor ook over TV-programma’s, omdat die extra bezoekers aantrekken. Dan doe ik dat wel weer op mijn manier zodat er duidelijk een verschil is. En verder zit in veel statistiek en spotprenten verwerkt. Een echte niche is dat niet, maar het hoort bij mijn manier van denken.

  8. Yasumi avatar

    Als beginnende blogger ben ik heel blij met deze site. Tips zoals deze vind ik heel fijn om te lezen. Ik zelf ben wel met een niche blog begonnen omdat ik al vanaf het begin wist dat ik er over wou schrijven (Japanse manga en anime). Waar ik wel tegenaanloop is dat er in deze niche weinig Nederlandstalige blogs te vinden zijn. Ik moet vooral zelf het wiel uitvinden, maar dat geeft ook een bepaalde vrijheid omdat concurrentie ook niet zo groot is. Heb je nog tips voor een beginnende niche blogger?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.