HomeProductief bloggenArtikel schrijven: de snelle en makkelijke weg

Artikel schrijven: de snelle en makkelijke weg

Blijf je dat bloggen een lastig, tijdrovend en zelfs uitputtend karwei vinden? Verrassend misschien, maar het zou zomaar kunnen dat je ’t al die tijd verkeerd aanpakte. Zo’n artikel schrijven, dat is immers geen marathon of een sprint. Nee, een blog schrijven en online zetten moet je zien als een estafette, een aflossingskoers. Dit is het stappenplan voor mensen die wat van hun blog willen maken, maar ook nog wel wat anders aan hun hoofd hebben. Of voor bloggers die het allemaal wat makkelijker willen…

Waarom de schrijfmarathon voor geen meter loopt

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de schrijfmarathon voor veel bloggers weinig geheimen kent: zo’n blogbericht kost nu eenmaal tijd en dus moeten er uren in volle concentratie en zonder afleiding achter de pc worden doorgebracht.

In het beste geval heb je nadien iets dat rijp is om gepubliceerd te worden. En omdat je per se een deuk in een pak boter wil bloggen, herhaal je dit scenario nog een paar keer (deze week).

Dit is wat regelmatig bloggen zo lastig maakt. Vind als hobbyblogger maar eens op regelmatige basis ettelijke uren om aan je blog te werken. Waarbij het dan nog af te wachten is of je op die momenten inderdaad genoeg creativiteit, energie en inspiratie hebt om met iets te komen dat rijp is voor publicatie.

Ook de contentsprint werkt vaak niet

Als je niet veel tijd hebt maar eindelijk weer eens een stuk content online wil/moet zetten kan je ook de contentsprint eens proberen. Dus trakteer je jezelf op een flinke sloot koffie, laat een boer en begint als een razende te tikken. En aangezien je al gehaast bent neem je ook de tijd niet om het zaakje naar behoren uit te werken, laat staan te editen.

En oké, je blogbericht hoeft niet perfect te zijn, maar de kans is groot dat het kemels bevat die je liever niet live ziet.

Het eindresultaat is een halfbakken werkstuk waar je lezers niet echt op zitten te wachten. De meest “ijverige” lezers, die het goed met je voor hebben, zullen je op foutjes attenderen. Niet ideaal, zullen we maar zeggen.

Meer van dat?

Sprint of marathon, hoe dan ook wordt het schrijven van een artikel binnen de kortste keren een zoveelste item op je to-do-lijst; een karwei waar je als een berg tegenop ziet. En typisch zo’n “dingetje” waar je elk excuus voor uit de kast haalt om er niet aan te moeten beginnen.

De oplossing?

Je artikel schrijven in 4 dagen

Geen paniek, we zullen echt geen 4 volledige dagen spenderen aan het schrijven van één blogbericht. Wel wordt het hele creatieproces – van start tot finish – in vieren gedeeld. Elk deel wordt op één dag afgehandeld.

De relaxte manier om te bloggen:

  • Dag 1: maak het opzet voor je blog
  • Dag 2: schrijf de eerste versie van je artikel
  • Dag 3: vijl je artikel bij en maak het klaar voor publicatie
  • Dag 4: publiceer je artikel en doe je promotie

Klaar?? Actie!!

Dag 1: maak het opzet voor je blog

Het doel is om het raamwerk voor je artikel op poten te zetten. Want als je dat eenmaal hebt vloeien de woorden een stuk makkelijker uit je pen. En dus:

  1. Kies je topic: waarover wil je bloggen? Als slimme blogger heb je een lijstje met mogelijke blogonderwerpen klaarstaan. Welk onderwerp doet je hart sneller slaan?
  2. Bedenk een titel voor je stuk: neem geen genoegen met het eerste wat in je opkomt, maar kom met een heel rijtje aan mogelijkheden. Probeer er je focus keyphrase in te verwerken. Je werk zit erop als je een titel hebt die je ongeduldig maakt om eraan te beginnen.
  3. Deel je artikel op in verschillende paragrafen: elke paragraaf snijdt een belangrijk punt van je betoog aan. En elke paragraaf krijgt een opvallend tussenkopje.

Voor je er erg in hebt kan je een artikel schrijven waar je lezers wat aan hebben én dat goed vindbaar is in de zoekmachines.

Goed, boeken toe. Laptop dicht. Einde van dag 1. Neem wat rust. Geef je brein wat tijd en ruimte om over je blogbericht na te denken, maar zonder er effectief aan te werken.

Dag 2: schrijf de eerste versie van je artikel

Hopelijk sta je te trappelen voor je eerste echt schrijvende meters.

  1. Schrijf de intro van je blogpost: maak je bezoeker/lezer nieuwsgierig en trek ‘m dieper je blog in. Maak die inleiding zeker niet te lang, licht een tip van de sluier zonder evenwel meteen alles prijs te geven.
  2. “Vul” je paragrafen: maak ook die weer niet te lang. Verduidelijk het punt dat je met je tussenkopje wilde maken.
  3. Schrijf een conclusie/korte samenvatting: voor aan het einde van je artikel. Geef in twee of drie zinnen nog eens de belangrijkste “lessen” of “leerpunten” mee.

Probeer dit alles zo snel als mogelijk op papier te krijgen. Laat de woorden ongegeneerd stromen. Het doel is om een goed verhaal op te leveren; geen blog dat je meteen kan publiceren. Creatief schrijven en teksten corrigeren en editen zijn twee verschillende disciplines. Quasi onmogelijk om die tegelijkertijd uit te oefenen! Je moet bovendien nog wat werk overhouden voor dag 3.

Dag 3: vijl je artikel bij en maak het klaar voor publicatie

  1. Herlees je artikel van a tot z: maak optimaal gebruik van die frisse, uitgeslapen blik.
  2. Lees je stuk luidop voor: je merkt meteen of je bericht “goed loopt.” Verwijder ballast uit je tekst, voeg essentiële informatie toe, corrigeer tikfouten, controleer op dt-blunders en spellingsfouten. Kortom, slijp het zaakje fijn.
  3. Verzorg de opmaak: als je tevreden bent met de inhoud van het artikel, kijk er dan nog een goed naar. Is je artikel scanbaar? Leest het lekker weg?
  4. Voeg visuals toe: denk niet alleen aan de uitgelichte afbeelding. Sinds de Gutenberg-editor in WordPress heb je daartoe veel meer mogelijkheden.
  5. Plaats de linkjes: zowel naar relevante artikels binnen je eigen blog als naar pagina’s buiten je website. Geef je lezers zo extra informatie én stimuleer hen subtiel om meerdere pagina’s van je blog te bezoeken.

Als het goed is heb je nu een blogbericht dat lezenswaardig is. Volgende stap?

Dag 4: publiceer je artikel en doe je promotie

Druk op Publiceren en zorg dat je kersvers blog onder de ogen komt van zoveel mogelijk mensen:

  1. Deel je artikel met link op alle sociale media: vanzelfsprekend voeg je ook een rechtstreekse link naar het artikel toe.
  2. Maak verschillende pins en verspreid ze op Pinterest
  3. Stuur een nieuwsbrief uit: breng zo je meest trouwe volgers op de hoogte van het feit dat je een nieuw bericht online zette.

Verwacht ook niet alle heil van deze deelacties. Zeker vandaag de dag is het zaak je beste werk ook lang na publicatie onder de aandacht te brengen bij je (toekomstige) lezers en volgers. Het is dus geen eenmalige actie.

Moet je nog research doen? Voeg een dag 0 toe

Je voegt dus nog een extra dag toe aan je schema. Maar overdrijf daar ook niet in. Je hoeft ook niet alles te weten over een onderwerp alvorens erover te gaan schrijven. Voor je het weet ben je uren en uren aan het researchen en komt er van schrijven niks meer in huis. Het enige domein waar je misschien wat onderzoek doet is het zoekwoordenonderzoek.

Je moet natuurlijk opletten dat je niet uit je nek kletst, maar vertrouw erop dat je zo’n blog kan schrijven zonder een uitgebreid vooronderzoek te doen. Gewoon, spontaan vanuit de buik.

Wat is het voordeel van deze estafette-aanpak?

Voel je je weleens overweldigd bij het idee dat je een blog moet schrijven? Dan zou ik deze manier van werken eens proberen. Zo’n artikel online zetten is waarschijnlijk toch een te groot project om als één item op je takenlijst te zetten.

Splits het op in meerdere dagen. Je verlicht de druk op jezelf aanzienlijk. De deeltaken passen beter op je to-dolijst, zijn makkelijker te integreren in je leven van alle dag. De deeltaken zijn immers te overzien. Bloggen blijft zo geen tijdrovend project, maar wordt een (bijna) dagelijkse gewoonte.

Je zou kunnen denken dat een dergelijke relaxte manier van werken niet meteen garant staat voor een snelle groei (qua aantal artikels dan). Meer dan anderhalf artikel per week schrijf je immers niet volgens deze methode. Anderzijds: ben je zelfs maar een beetje gemotiveerd om van je blog een succesverhaal te maken, dan helpt dit zeker om het bloggen errruug lang vol te houden.

Conclusie?

Zo op het eerste zicht lijkt het geen goed idee om het schrijven van een blog van bij het begin over 4 dagen te spreiden. Maar zo kan je wel een kwaliteitsvol artikel schrijven zonder jezelf al te zeer uit te putten:

Moeiteloos een goed artikel schrijven?

  • Dag 1: maak het opzet voor je blog
  • Dag 2: schrijf de eerste versie van je artikel
  • Dag 3: vijl je artikel bij en maak het klaar voor publicatie
  • Dag 4: publiceer je artikel en doe je promotie

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Artikel schrijven: de snelle en makkelijke weg”

  1. Alan avatar

    Ga ik uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.