Homezakelijk bloggenAdvertentieruimte op je blog verkopen: wat is een faire prijs?

Advertentieruimte op je blog verkopen: wat is een faire prijs?

Heb je een blog dat wat verkeer trekt, dan kan het gebeuren dat bedrijven je vragen wat het kost om een advertentie te plaatsen. Maar advertentieruimte op je blog verkopen, hoe gaat dat in zijn werk? En wat is überhaupt een faire prijs voor zo’n advertentieblok?

Beginnen bij het begin

En het begin is? Een mooi en leuk blog maken en er veel geïnteresseerde bezoekers naartoe loodsen. Immers, hoe meer bezoekers en lezers een advertentie te zien (kunnen) krijgen, des te interessanter je blog wordt voor een adverteerder. Dat is logisch.

Ben je pas met je blog gestart en heb je nog geen groot publiek, dan kan je altijd overwegen om gratis advertentieruimte aan te bieden op je site. Het heeft zo zijn onverwachte voordelen.

Je hebt trouwens een streepje voor als je blog niet alleen veel bezoekers heeft, maar ook nog eens goed vindbaar is in Google (op zoekwoorden de relevant zijn voor een adverteerder). Daar moet dus eerst aan gewerkt worden.

Advertentieruimte op je blog verkopen: simpele formule voor een faire prijs

De makkelijkste manier om de prijs van een advertentieblok op je blog te bepalen is te werken op CPM-basis. CPM staat hier voor Cost Per Mile. Oftewel: de (vaste) (kost)prijs per 1.000 pageviews op maandbasis.




Nemen we even aan dat je een blog hebt met 10.000 pageviews per maand. En we zetten de CPM op 5 euro.

De vraagprijs voor je advertentie komt zo op 50 euro (5 X 10.000)/1.000) per maand.

Wees bereid om desgevallend je (kandidaat)-adverteerder inzage te geven in de bezoekersstatistieken van je blog. Zo kan je vrij makkelijk bewijzen of je blog daadwerkelijk zoveel bezoekers trekt als jij beweert. Meer dan waarschijnlijk zal de tegenpartij dan ook een blik werpen op het aantal unieke bezoekers. Want nogmaals: naast het aantal pageviews wil een adverteerder vooral ook weten hoeveel mensen de advertentie te zien zullen krijgen. Je blog kan namelijk veel pageviews krijgen doordat je site heel erg vaak wordt bezocht door een relatief klein aantal bezoekers. Pageviews (impressies) zeggen dus niet alles.

Meestal volstaat een recent screenshot van je statistieken uit Google Analytics als bewijs.

Variabelen in de kostprijs van een advertentieblok

Houd er toch maar rekening mee dat je wat zal moeten bikkelen als blogger. In de praktijk ligt de prijs toch vaak tussen wat de ene zot ervoor vraagt en wat de zot aan de andere kant bereid is ervoor te geven. Wat je uiteindelijk krijgt kan dus danig variëren. Breng daarom ook de volgende factoren mee in rekening.

1. Welke banners passen op je blog?

Als een bedrijf je een voorstel doet, kijk dan ook even of het te promoten product echt past bij je blog(niche) of bij de waarden die je met je blog probeert uit te dragen. Een advertentie rond babysokjes is als een tang op een varken op een blog dat het heeft over modeltreinen. En je kan moeilijk een veganistische levensstijl propageren op je blog en vervolgens schaamteloos advertenties tonen van een keurslager. Zeg dan maar dag met het handje tegen je geloofwaardigheid als blogger.

In voorkomend geval zal de adverteerder natuurlijk weinig rendement halen uit zijn investering: het product dat hij probeert te slijten sluit immers helemaal niet aan bij de doelgroep van het blog. Op een grote respons hoeft ‘ie dus niet te rekenen. Je zou verwachten dat iedere adverteerder rekening houdt met deze wetenschap, maar te oordelen aan de voorstellen die sommige bloggers krijgen durf ik daaraan te twijfelen.

Waarschijnlijk is het hen gewoon te doen om een zo groot mogelijke zichtbaarheid tegen een zo laag mogelijke prijs, daarbij schaamteloos gebruikmakend van het gebrek aan ervaring bij veel kleine bloggers…

De zaken liggen anders wanneer het gaat om producten die wél aansluiten bij de leefwereld van de lezers van je blog. Je eenheidsprijs per 1.000 pageviews kan dan wat hoger liggen.

2. Eenheidsprijs per 1.000 views

Idealiter zou je bij je collega-bloggers moeten gaan rondneuzen om enig idee te krijgen over gangbare prijzen, maar dat soort info wordt meestal angstvallig geheim gehouden.

In bovenstaand voorbeeld ging ik uit van een eenheidsprijs per 1.000 views van 5 euro. Heb je een mooi nicheblog en heb je weinig concurrentie dan is dit een lage prijs. Zit je daarentegen in een niche waar erg veel concurrentie is, dan is die 5 euro misschien te hoog gegrepen.

Ik heb weet van bedragen tussen de 2,50 en de 25 euro. Grote verschillen dus.

3. Google Adsense als absolute ondergrens

Ik zou de eenheidsprijs in geen geval onder de 1,5 euro laten zakken. Voor die prijs kan je net zo goed aan de slag gaan met Google Adsense. Dan houd je bijna evenveel over en je hebt een pak minder gedoe aan je kop.

Je ziet de banners van Google Adsense trouwens vaak van het toneel verdwijnen op het moment dat er andere advertentieblokken worden getoond (zolang de betaalde advertentie te zien is). Dat is niet zo vreemd. Beiden zijn ze immers baat bij de meest zichtbare plekken op een blog. Maar omdat de verkochte advertentieruimte meer opbrengt dan Adsense, moet deze laatste het onderspit delven. Je wil nu eenmaal niet dat je blog verwordt tot een online advertentieblad.

Je moet er dus wel over waken dat je advertentie(s) sowieso significant veel méér opbrengen dan Google Adsense!

4. Plaats en grootte van de advertentie

Net als bij kranten en tijdschriften varieert de prijs van een advertentie ook naar gelang waar ‘m plaatst. Logisch, want (meer) mensen zien makkelijker en vaker een grote banner die bovenaan op de homepage van een blog staat dan een kleintje dat ergens onderaan op een pagina staat die nauwelijks wordt bezocht. Het is immers zeer goed mogelijk dat de homepage van je blog inderdaad 10.000 views krijgt, maar een andere pagina maar 250.

Daarom wordt vaak een dramatische korting gegeven wanneer de advertentie op een minder prominente plaats komt te staan.

5. Kortingen

Je kan natuurlijk altijd advertentieruimte op je blog verkopen met een fikse korting. Omdat men het advertentieblok voor een langere periode afneemt, of omdat het gaat om een trouwe klant bijvoorbeeld. Zo zou je kunnen werken met een prijs per maand, een prijs per kwartaal (waarbij men slechts voor 2 maanden betaalt) en een aantrekkelijk bedrag per jaar (waarbij men slechts betaalt voor 9 maanden).

De voordelen van deze manier van werken zijn duidelijk. Het scheelt jou een stuk administratie en je krijgt als het goed is meer geld in één keer binnen. Nadelen zijn er ook: je moet je contract natuurlijk nakomen. Je bent gebonden aan de afspraken die je met het bedrijf in kwestie maakte. En komt er in tussentijd een aantrekkelijker aanbod, dan wordt het waarschijnlijk schipperen, improviseren en eventueel zelfs de meer lucratieve deal afschieten. Vooral blog(ger)s die flink aan het groeien zijn moeten hiervoor opletten.

Advertentieruimte op je blog verkopen? Altijd met nofollow links!

Ik wil hier niet de pretbederver spelen, maar in principe hoort elke link achter een banner een nofollow link te zijn. Voor nogal wat adverteerders is het ‘m niet alleen om het advertentieblok op jouw blog – en dus de extra zichtbaarheid – te doen. Nee, achter zo’n banner zit natuurlijk ook een waardevolle backlink verscholen. En die is hen vaak meer waard dan de exposure van de advertentie.

Bereid je dus maar voor op een hoop gesteggel met potentiële adverteerders. En nog veel meer afgesprongen deals.

Tja, niemand heeft gezegd dat advertentieruimte op je blog verkopen makkelijk is…

photo credit: Tedece via photopin cc

Laatst verschenen berichten

5 reacties op “Advertentieruimte op je blog verkopen: wat is een faire prijs?”

  1. Prasanga avatar

    Ik ben ook van plan om advertentieruimte op mijn blog te verkopen. Misschien wel Adsense. Zijn er ook alternatieven?. Linkpizza.com/nl is een site dat ook betaalt voor advertentie teksten. Ik ben net begonnen. Het is afwachten wat het wordt. Bedankt voor de informatie.

  2. Babs avatar

    Super! Hier was ik naar op zoek! Dank je, Ben 🙂

  3. de DIY Diva avatar

    Hoi Ben,

    Aangezien ik net bezig was met mijn mediakit, kwam jouw artikel op het juiste moment! Jij schrijft over banners, een tijd geleden las ik op Blogaholic over het berekenen van een prijs voor een gesponsord artikel. Als ik ga rekenen met jullie beider methode, dan kom ik op dezelfde prijs uit. Maar een artikel schrijven is veel meer werk dan een banner plaatsen, toch? Hoe denk je daarover?

    Groetjes, Martine van de DIY Diva

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Hallo Martine,

      Dat klopt. Een volledig artikel schrijven is veel meer werk dan het plaatsen van een banner. Voor een artikel wordt doorgaans een andere berekeningsmethode gebruikt.

      Daarbij wordt uit gegaan van een minimaal startbedrag van 50 euro. Dat bedrag wordt dan vermeerderd met 10 euro per 1.000 UNIEKE bezoekers per maand.

      Dus laten we even aannemen dat je blog 2.000 unieke bezoeker per maand heeft, dan kom je op een (minimum)prijs van 70 euro per blogartikel.

      Feit is natuurlijk wel dat veel afhangt van de moeilijkheidsgraad van het werk en de tijd die er in gaat zitten. Een artikel van 1.000 woorden met eigengemaakte foto’s kost je waarschijnlijk al snel meer dan 2 uur tijd. En als je het zo bekijkt is 70 euro een peulschil…

  4. Marion avatar

    Dit is een blogpost met heel veel informatie. Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.