Homebeter bloggen8 fouten van een beginnende blogger

8 fouten van een beginnende blogger

Ik kom ze te vaak tegen: de frisse weblogs die enthousiast interessante content bieden, en me dus naar (veel) meer doen verlangen. Maar een tijdje later zijn die veelbelovende blogs verdwenen of ze blijven verweesd achter met enkele berichten als getuigen van vervlogen enthousiasme. Hoe dat komt? Als blogger met enige ervaring kan ik wel enkele redenen bedenken.

Ik vermoed dat de kans groot is dat uw reden om te gaan bloggen erin bestaat om uw boodschap uit te dragen naar een zo groot mogelijk (lezers)publiek. Zo niet, dan kan u net zo goed in een hoekje kruipen en uw creatieve uitingen in een kladschriftje noteren, toch?

De natte droom van iedere (beginnende) blogger dus: een grote schare bezoekers/lezers die met de regelmaat van een klok terugkeren. Uit ervaring weet ik dat zij uw grootste motivator zijn. Voor hen doet u het! Enfin, ik trap een open deur in als ik zeg dat zonder lezers de lust om te bloggen snel zal vergaan. Wij dus op zoek naar wat er zoal fout kan gaan in de zoektocht naar lezers voor uw blog:

1. Onvoldoende nagedacht over uw blogproject

Uw beslissing om uw blogproject te starten is gevallen? Temper uw enthousiasme en stel uzelf de volgende vragen en/of ga op onderzoek uit:

  • Waarover zal ik het hebben?
  • Kan ik lezers genoeg relevante, nieuwe dingen vertellen over het belangrijkste onderwerp van mijn blog? Zijn de dingen die ik wil vertellen al niet duizend keer elders verteld?
  • Heb ik tijd genoeg om regelmatig te bloggen of wil ik er tijd voor maken?
  • Wat wil ik met mijn blog bereiken (op langere termijn)?
  • Welke blognaam en url kies ik voor mijn project, en bij welke blogprovider?

Dat klinkt allemaal heel erg logisch, maar ik geef grif toe dat ik door toedoen van mijn enthousiasme op dit domein al een paar keer serieus de mist in ben gegaan. Zo is dit eigenste blog de enige van de 4 die een url heeft waar ik ook enkele maanden nadien nog volledig achtersta…

Het is belangrijk stil te staan bij deze vragen. Een bevredigend/duidelijk antwoord voorkomt dat u eerder vroeg dan laat met ‘n wrang gevoel naar uw eigen blog kijkt. Geloof me: de zin om te bloggen verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je je niet 100% goed voelt bij je blog. En het kan u verbazen, maar dat merkt u als lezer aan de inhoud en de kwaliteit van de blogposts. Kan u het hem kwalijk nemen dat hij wegklikt om nooit meer terug te komen?

2. Onvoldoende tijd/geduld hebben

Laat me u meteen uit een droom helpen. Als u denkt snel even tussendoor een blog te starten, en er slechts nu en dan een half uurtje tijd aan te spenderen zal u zeer snel van een kale reis thuiskomen. (Goed) bloggen kost (veel) tijd. Heeft u die niet, dan is het onmogelijk ooit een succesvolle blog te bekomen. Research doen, stukken schrijven, promotie voeren voor uw blog, minimale relaties onderhouden met uw lezers, een lezerspubliek opbouwen, uw blog vindbaar maken, … Er gaat alles bij elkaar behoorlijk wat tijd in zitten (u mag me tegenspreken, en als u een andere methode kent wil ik graag nader met u kennis maken).

 Er is wel een manier om relatief snel één artikel te schrijven, maar daarmee heb je natuurlijk nog geen succesvol blog.

3. Onvoldoende regelmatig bloggen

U hoeft heus niet elke dag een nieuw stukje online te zetten. Al kan het wel, en is de verleiding groot om dat ook te doen, gedreven als u bent door uw beginnersenthousiasme. Het is echter verstandiger te kiezen voor een vast tijdstip en dito frequentie om te publiceren; een frequentie waarvan u zeker weet dat u het ook op langere termijn kan volhouden. Het heeft geen zin om gedurende 14 dagen elke dag een blogpost online te zetten om vervolgens uw lezer 3 weken op zijn honger te laten. Wat is dan wel ideaal? Een frequentie van 2 à 4 per week is een mooi gemiddelde. Publiceert u minder dan 1 keer per maand, dan is het moeilijk om een trouwe schare bezoekers op te bouwen. Tenzij uw blog dermate unieke content biedt, is de lezer u al lang vergeten…

4. Met de wolven meehuilen

Het is soms moeilijk om aan de verleiding te weerstaan, maar ik vertel niks nieuws als ik zeg dat andermans tekst klakkeloos overnemen (zonder toestemming) uit den boze is. Dat behoeft geen verdere commentaar.

Even groot is de verleiding om een blogpost te wijden aan een hot topic. Niks mis mee. Probeer dan wel een ietwat andere invalshoek te gebruiken, een ander geluid te laten horen dan die honderden andere meningen. En nog iets: het spreekwoord: “schoenmaker blijf bij je leest” geldt ook in de blogosfeer. Blog enkel over de onderwerpen waar u ook echt wat mee heeft. Op die manier kan je als lezer de passie van het scherm schrapen. En net daarom bezoekt de lezer uw blog, en zal hij het meer doen!

5. Te veel taal- en tikfouten, onverzorgde opmaak, schrijfstijl onvoldoende aangepast aan het schrijven voor blogs

Natuurlijk maakt een wat aparte interpretatie van het Nederlands uw blog onmiddellijk herkenbaar en dat heeft ook zijn charmes. Het hoeft dus niet zo clean als de gemiddelde kwaliteitskrant of het doorsnee persbericht, maar er zijn grenzen. Bij de 20ste spelfout of dt-kemel haak ik af.

Verder zijn grote lappen tekst zonder witruimte of tussenkopjes een regelrechte afknapper. Blogs zijn geen dossierstukken, kranten of tijdschriften (en terwijl ik dat schrijf realiseer ik me dat dit artikel al veel te lang is geworden. Ik kan dus alleen maar hopen dat u intussen nog niet bent afgehaakt).

6. Te drukke lay-out, onoverzichtelijke bladspiegel

Veel blogproviders bieden ze aan: hippe templates, gebruiksklare sjablonen in flashy kleurtjes, door de blogger nog helemaal aan te passen aan te passen aan zijn waan van de dag. De sidebar(s), de header en de footer zijn bovendien ook nog eens vol te stouwen met allerlei gadgets, add-ons en andere features. Allemaal leuk en aardig, maar het wordt wel vermoeiend en het leidt de bezoeker af van wat u te vertellen hebt. Voeg daarbij nog eens de veel te kleine gifgroene gothic letters op een gele achtergrond, en u hebt hét recept om uw potentiële bezoekers weg te jagen! Mijn advies: keep it clean and simple and less is more!

7. Onvoldoende bezig zijn met de randactiviteiten van het bloggen

Wat ik daarmee bedoel?

  • Andere blogs lezen
  • Inspiratie opdoen bij andere bloggers (zonder hen te kopiëren)
  • Reacties achterlaten bij andere bloggers die verder gaan dan “Leuk!” en “Goed geschreven!”
  • Promotie voeren voor uw blog via Twitter of andere sociale media
  • Aandachtig luisteren naar wat je lezers vinden over je blogs (tussen de regels lezen)
  • Controleren welke van je blogs veel gelezen worden en welke minder

8. Te veel aandacht besteden aan de 7 voorgaande items

Omdat alles relatief is en vrijheid ook in de blogosfeer een groot goed is, staat het u vanzelfsprekend vrij om bovenstaande aanbevelingen in de wind te slaan. De bottom line is dat u een blog creëert waar u zich goed bij voelt. Alleen op die manier zal u er plezier aan beleven. En alleen op die manier krijgen wij een kwaliteitsvolle blog te lezen, waarbij de passie van het scherm druipt!

Tot zover de 8 fouten van een beginnende blogger.

Laatst verschenen berichten

20 reacties op “8 fouten van een beginnende blogger”

  1. Ben Mualaba avatar

    @Lehti Paul: Welkom hier, en dank voor je reactie! 5 jaar bloggen is een hele prestatie en dus heb je mijn toestemming om te pochen! 🙂

  2. Lehti Paul avatar

    Leuk! Goet geschreven!
    (Tja, ik kan hier toch moeilijk pochen dat ik al vijf jaar een foutloos blogger ben, nietwaar? 😉

  3. Ben Mualaba avatar

    @Rianne: Oei, dat is nu net niet de bedoeling. Het staat iedereen vrij om deze tips te volgen of niet 😉
    Het moet vooral leuk blijven, dat is het allerbelangrijkste!

  4. Rianne avatar
    Rianne

    Ik ben blij dat ik deze blog nu pas lees, en niet een maand geleden. Dan had ik vast niet durven te beginnen met bloggen 😉
    Een aantal valkuilen ben ik al tegengekomen. Het geworstel met de lay-out, het vinden van een onderwerp, wat wordt het ‘best’ gelezen.

    Tot nu toe vind ik het leuk en hoop ik dat mijn blog een blijvertje wordt. Time will tell ..

  5. Dina avatar

    Ik wist in het begin ook niet echt waar ik over wilde schrijven en heb daar ook helemaal niet over nagedacht. Gelukkig is dat wel goedgekomen en ben ik sinds gisteren over naar mijn eigen domein! 🙂

  6. Monique avatar

    Zo, jij hebt er studie van gemaakt! Amen to this! 😉

  7. wannabe avatar

    @Ben: Daar ben ik het absoluut mee eens!

  8. Ben Mualaba avatar

    @Wannabe: de frequentie van publiceren, dat moet ieder voor zich uitmaken. Hoe meer hoe liever natuurlijk, maar het mag ook geen inspiratieloos haastig bandwerk worden. Ook dat voelt een verwende lezer…

  9. wannabe avatar

    Het enthousiasme is soms moeilijk vol te houden! Elke dag weer een artikel online krijgen is behoorlijk wat werk, onderschat het niet. Ik heb als streven om er minimaal 1 per dag online te plaatsen, maar zou het niet erg vinden om een dag of twee te missen.

  10. Sara Smets avatar

    Hi Ben,
    Dit is een uitermate duidelijke en heldere uitleg, waarvan ik nu al weet dat velen zullen snoepen.
    De adviezen zijn zeer goed, ik heb het met aandacht volledig gelezen en heb hier steun in kunnen zoeken.
    Het is zo klaar als een klontje dat veel -beginnende- bloggers hier wat aan hebben!
    Complimenten voor de vloeiende stijl van schrijven met hier en daar een vrolijke noot. Dat maakt teksten altijd zeer licht verteerbaar.
    Ik hoop hier snel meer over te lezen!
    Fijn weekend en groet, Sara

  11. Molly avatar

    Ik denk dat ik die tips ter harte neem. Ik ga alleen mank op de lay out. Die is elke keer anders en druk;-))
    Ik blijf al jaren bij de kunst met allerlei zijpaden, copieren doe ik nooit van andere blogs.
    Idd het zelf promoten is erg belangrijk, maar ik vind het ook wel prima zo.
    Tja en schrijffouten, daar ben ik zo goed in;-)

  12. harold avatar
    harold

    Mooie en goed artikel!! Ik denk dat je de lading wel dekt, voor de beginner maar ook de blogger die al wat langer bezig is. Je zult denk altijd bewust moeten van je lezerspubliek, regelmaat, inhoud etc. En toch flexibel.

    Ik zou willen toevoegen aan het “niet stelen, wel inspiratie opdoen van andere blogger” :fluit je eigen melodie. Probeer je eigen geluid door je blog heen te laten klinken. Als steel je het idee van een andere blogger (welk onderwerp is nog niet beschreven in de blogosfeer?) je eigen geluid er aan geven maakt het interessant!

    Wees jezelf.
    Wees er voor je lezer
    Voeg waarde toe
    Blijf leren en jezelf ontwikkelen

    Groetjes,

    Harold – Hijblogt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.