Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

5 onmisbare hulpmiddelen voor iedere blogger

Foto: morguefile.com
Ik vertel u niks nieuws als ik zeg dat regelmatig bloggen  wat voeten in de aarde kan hebben. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen die een en ander kunnen vergemakkelijken. En het beste nieuws: ze hoeven niet altijd veel geld te kosten.
 
 

1. een notitieboekje of blogschrift

U zal het altijd zien, inspiratie (om te bloggen) en andere geniale invallen overvallen u op de alle mogelijke momenten. Wees dan ook klaar om briljante ideeën onmiddellijk vast te leggen. U heeft gelijk als u zegt dat u daarvoor ook een Ipad, laptop of andere Iphone kan gebruiken maar in the heat of the moment blijken deze toch vaak te omslachtig. Bovendien kan Murphy altijd op de loer liggen: een lege batterij of een ander technisch mankement op uw eureka-moment zou toch al te jammer zijn.

2. een (smart)phone

 
Het mobieltje kan een blogger tegenwoordig goed van pas komen. De supersonische, pijlsnelle fotocamera uiteraard, maar ook de ingebouwde voice recorder bijvoorbeeld.

3. de blogplanner

 
Als het goed is biedt de blogplanner een klaar en duidelijk antwoord op de vraag “Waar moet ik in godsnaam over bloggen?” De blogplanner is dus een lijst met de onderwerpen waarover u zou kunnen bloggen. Die lijst kan een Word-document zijn maar net zo goed een gedeelte van uw blogschrift. Vertrouw al uw ideeën, hoe buitenissig ook, toe aan de blogplanner. En oh ja, doe het zo snel als enigszins mogelijk. Inspiratie vervliegt voor u er erg in heeft!
Hoe gedetailleerd u uw persoonlijke blogplanner maakt, dat is helemaal uw keuze: Het kan gaan van een hele summiere lijst met enkele steekwoorden tot een compleet logboek waarin u ook zaken vermeld als de (werk)titel van het blogstuk, de categorie waarin het stuk thuishoort, de datum waarop het idee is ontstaan, naar welke artikelen er moet gelinkt worden, welke collega-bloggers voor de gelegenheid moeten worden bedankt, de uiteindelijk geplande publicatiedatum, en zo verder…

4. Evernote

 
Een berehandig softwarepakket dat in no time uitgroeit tot uw persoonlijke databank. Evernote stelt u in staat snel alle mogelijke (digitale) informatie te verzamelen en te ordenen die u later eventueel in een blogpost wil verwerken. Haastig genomen notities, foto’s, knipsels geluidsfragmenten, webpagina’s, Evernote weet er wel raad mee. U werkt vanaf verschillende apparaten? Geen probleem. U maakt een account aan, installeert Evernote op ieder toestel waarop u actief bent en Evernote synchroniseert alles automatisch. U heeft zo steeds de laatst bewerkte versie te beschikking. Evernote is gratis te downloaden met een maandelijkse datalimiet van 60 MB.

5. Freeplane

 
Als u al weet over welk onderwerp u wil bloggen, maar u weet niet zo goed hoe u een en ander moet formuleren en structureren dan kan een mindmapping-sessie een uitkomst bieden. Heel eenvoudig gezegd komt het erop neer dat u een onderwerp in het midden van een document schrijft en vervolgens met uzelf begint te brainstormen. Ik kan me zeer goed voorstellen dat u het nu in Keulen hoort donderen. Lees er dit artikel op na en veel wordt u duidelijk. Wat mij betreft loont het zeker de moeite om het eens te proberen!
Maar terug naar Freeplane. Het is maar één van de mindmapping programma’s die gratis te downloaden zijn.
Tot zover enkele hulpmiddelen voor iedere blogger. Met welke hulpmiddelen werkt u het liefst?

Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

10 reacties op “5 onmisbare hulpmiddelen voor iedere blogger”

 1. Ben Mualaba avatar

  @Leonella: Misschien heeft Moleskine een handig formaatje?

  Evernote werkt (voor mij) super handig! Het is dan natuurlijk ook zaak om je ‘ingeving’ direct op te slaan. Dat blijkt uiteindelijk nog mijn grootste probleem…

 2. Ben Mualaba avatar

  @Rianne: Knap dat je ’t op die manier kan (ik ben er alvast stikjaloers op).:-)
  De tips die hier gegeven worden zijn geen bijbel. Het zijn eerder praktische wenken die je probleemloos naar je hand kan zetten of finaal in de wind mag slaan…

 3. Leonella avatar
  Leonella

  Ik zoek nog altijd naar een goed boekje, niet te breed maar ook niet zo smal dat ik nauwelijks kan schrijven, en met een stevige kaft (mijn tas is niet altijd veilig voor paperbacks, laat staan minikladblokjes).

  Wat betreft die laatste drie… nooit van gehoord. Het klinkt wel handig, misschien dat ik het ooit ga proberen?

 4. Rianne avatar
  Rianne

  Best bijzonder eigenlijk dat mijn blog nog steeds bestaat. Ik houd mij bijna aan geen enkele ((on)geschreven) blogregel..

 5. Rianne avatar
  Rianne

  Ik heb een blogschriftje maar dat gebruik ik zelden. Net als even snel een tekstje inspreken. Plannen werkt voor mij nauwelijks. Over het algemeen is het bij mij: bedenken, schrijven, publiceren, en dat allemaal binnen een uurtje. Tot op heden gaat dat goed.

 6. Nicole avatar

  Die laatste twee kende ik nog niet, maar ze klinken erg handig! Ik kan niet zonder mijn notitieboekje, niet alleen voor blogideeën, maar ook voor willekeurige zinnetjes en tekeningen die ik soms later alsnog kan gebruiken op het web 🙂

 7. Ariadnesdraad avatar

  Voor mij het blogschrift! In veelvoud, qua aantal en formaat 😉

 8. Lauradenkt avatar

  Hmm, je reactiesysteem doet een beetje vaag, want ik had hem de tweede keer wel op mijn eigen naam gezet. Maar ik dus!

 9. Anonymous avatar
  Anonymous

  Oh, dat was ik, had hem per ongeluk op Anoniem gezet!

 10. Ben Mualaba avatar

  @Lauradenkt: Omdat het reactiesysteem inderdaad een beetje raar doet, neem ik de vrijheid jouw woorden in de mond te nemen. Je zei dus:

  ‘Ik gebruik alleen de eerste twee. Ik zou er trouwens ook de digitale camera aan willen toevoegen, voor foto’s bij de blogjes!’

  Bedankt voor je reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.