5 onmisbare hulpmiddelen voor iedere blogger

Foto: morguefile.com
Ik vertel u niks nieuws als ik zeg dat regelmatig bloggen  wat voeten in de aarde kan hebben. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen die een en ander kunnen vergemakkelijken. En het beste nieuws: ze hoeven niet altijd veel geld te kosten.
 
 

1. een notitieboekje of blogschrift

U zal het altijd zien, inspiratie (om te bloggen) en andere geniale invallen overvallen u op de alle mogelijke momenten. Wees dan ook klaar om briljante ideeën onmiddellijk vast te leggen. U heeft gelijk als u zegt dat u daarvoor ook een Ipad, laptop of andere Iphone kan gebruiken maar in the heat of the moment blijken deze toch vaak te omslachtig. Bovendien kan Murphy altijd op de loer liggen: een lege batterij of een ander technisch mankement op uw eureka-moment zou toch al te jammer zijn.

2. een (smart)phone

 
Het mobieltje kan een blogger tegenwoordig goed van pas komen. De supersonische, pijlsnelle fotocamera uiteraard, maar ook de ingebouwde voice recorder bijvoorbeeld.

3. de blogplanner

 
Als het goed is biedt de blogplanner een klaar en duidelijk antwoord op de vraag “Waar moet ik in godsnaam over bloggen?” De blogplanner is dus een lijst met de onderwerpen waarover u zou kunnen bloggen. Die lijst kan een Word-document zijn maar net zo goed een gedeelte van uw blogschrift. Vertrouw al uw ideeën, hoe buitenissig ook, toe aan de blogplanner. En oh ja, doe het zo snel als enigszins mogelijk. Inspiratie vervliegt voor u er erg in heeft!
Hoe gedetailleerd u uw persoonlijke blogplanner maakt, dat is helemaal uw keuze: Het kan gaan van een hele summiere lijst met enkele steekwoorden tot een compleet logboek waarin u ook zaken vermeld als de (werk)titel van het blogstuk, de categorie waarin het stuk thuishoort, de datum waarop het idee is ontstaan, naar welke artikelen er moet gelinkt worden, welke collega-bloggers voor de gelegenheid moeten worden bedankt, de uiteindelijk geplande publicatiedatum, en zo verder…

4. Evernote

 
Een berehandig softwarepakket dat in no time uitgroeit tot uw persoonlijke databank. Evernote stelt u in staat snel alle mogelijke (digitale) informatie te verzamelen en te ordenen die u later eventueel in een blogpost wil verwerken. Haastig genomen notities, foto’s, knipsels geluidsfragmenten, webpagina’s, Evernote weet er wel raad mee. U werkt vanaf verschillende apparaten? Geen probleem. U maakt een account aan, installeert Evernote op ieder toestel waarop u actief bent en Evernote synchroniseert alles automatisch. U heeft zo steeds de laatst bewerkte versie te beschikking. Evernote is gratis te downloaden met een maandelijkse datalimiet van 60 MB.

5. Freeplane

 
Als u al weet over welk onderwerp u wil bloggen, maar u weet niet zo goed hoe u een en ander moet formuleren en structureren dan kan een mindmapping-sessie een uitkomst bieden. Heel eenvoudig gezegd komt het erop neer dat u een onderwerp in het midden van een document schrijft en vervolgens met uzelf begint te brainstormen. Ik kan me zeer goed voorstellen dat u het nu in Keulen hoort donderen. Lees er dit artikel op na en veel wordt u duidelijk. Wat mij betreft loont het zeker de moeite om het eens te proberen!
Maar terug naar Freeplane. Het is maar één van de mindmapping programma’s die gratis te downloaden zijn.
Tot zover enkele hulpmiddelen voor iedere blogger. Met welke hulpmiddelen werkt u het liefst?
3

10 Responses

Show all responses
 1. Ben Mualaba
  19 september 2012
 2. Ben Mualaba
  19 september 2012
 3. Leonella
  19 september 2012
 4. Rianne
  19 september 2012
 5. Rianne
  19 september 2012
 6. Nicole
  19 september 2012
 7. Ariadnesdraad
  19 september 2012
 8. Lauradenkt
  19 september 2012
 9. Anonymous
  19 september 2012
 10. Ben Mualaba
  19 september 2012

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.