(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

HomeBlogsbeter bloggenlezerspubliek opbouwen3 handige WordPress plugins

3 handige WordPress pluginsPluginsVoor gebruikers van WordPress.org (eigen domein)


Het leuke aan WordPress.org-blogs zit ‘m onder andere in het feit dat er zoveel plugins bestaan waarmee je je blog kan aanpassen. Niet alleen om je eigen leven als blogger wat makkelijker te maken, ook je lezer kan er wel bij varen. Hier volgt een korte beschrijving van 3 handige WordPress plugins.

1. Broken Link Checker

Wanneer je al een tijdje aan het bloggen bent verzamel je heel wat links naar blogs(posts) en andere websites. Een niet onaanzienlijk deel van die links blijkt na verloop van tijd niet meer te werken. Bijvoorbeeld omdat de bewuste pagina is verplaatst (en dus een andere url heeft gekregen) of omdat de pagina of de gehele site is verwijderd.

Je bezoeker komt dan terecht op een lege pagina. Wanneer dit te vaak gebeurt krijgt je lezer een slechte leeservaring en kan hij/zij op de duur je blog links laten liggen. Ik kan me voorstellen dat je dat liever wil vermijden.

Eens geïnstalleerd ‘scant’ Broken Link Checker je gehele blog op zoek naar doodlopende links. Je krijgt ze mooi op een rijtje en je kan ze opheffen of wijzigen/repareren. Zet je de plugin voor de allereerste keer aan het werk, dan kan het hele proces behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Je blog wordt ook (erg) traag.

2. TablePress

WordPress kan erg veel, maar het is helaas niet mogelijk om – zonder kennis van CSS of HTML – rechtstreeks een tabel in je blogbericht in te voegen. Via TablePress kan je er vrij makkelijk eentje aanmaken, opmaken en bewaren. Heel uitgebreid zijn de mogelijkheden niet, maar het volstaat ruimschoots om bijvoorbeeld een reeks cijfers en getallen overzichtelijk te presenteren. In deze blogpost kan je een eindresultaat zien.

3. WPtouch

Wil je je verwende lezer aan boord houden dan is een mooie lay-out en een fijne leeservaring van kapitaal belang. En omdat almaar meer mensen je blog bezoeken middels allerlei apparaten (van desktops voorzien van breedbeeldschermen over laptops tot tablets) zou je blog eigenlijk over een responsive design moeten beschikken. Met WPtouch is je weblog ook makkelijk te lezen via een smartphone.

Meer weten over WordPress plugins?

photo credit: B.Monginoux / Landscape-Photo.net via photopin cc

Gebrek aan inspiratie?
Wil je meer bezoekers op je blog?
Abonneer je GRATIS en krijg succestips voor jouw blog in je inbox (plus wat extra’s zo nu en dan)

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…


8 reacties op “3 handige WordPress plugins”

  1. Ik heb het even nagetrokken: als je je WordPress.com-blog zonder advertenties wil dan kost je dat §30 per jaar (ca. €23). Toch een stevige prijs voor het weghalen van een paar reclameblokken!

  2. Zoals je op twitter zei: jammer genoeg zijn deze functies inderdaad niet beschikbaar voor de gratis versie. Ik ben overigens nog steeds aan het overwegen om een domein te kopen, maar dan omwille van een andere reden: sinds kort krijg ik de boodschap dat er onderaan mijn berichten een advertentie kan te zien zijn voor de lezers. Zelf vind ik reclame verschrikkelijk storend en zeker als dit onderaan een blogbericht komt. Ik veronderstel overigens dat dit bij de betalende versie niet zo is?

    • Dat is sinds kort denk ik, de prijs die je betaalt voor het gratis bloggen op WordPress.com. Zij willen er ook wat aan verdienen. Bij WordPress.org (voor op je eigen domein) heb je dat probleem niet. En ook bij Blogger (van Google) kan je bloggen zonder reclame.

      Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar misschien is er wel ergens een vakje dat je kan aanvinken zodat je geen advertenties te zien krijgt? Als die mogelijkheid er is zal je waarschijnlijk wel goed moeten zoeken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.