HomeHow toInterne links plaatsen: nét niet genoeg vertellen is een kunst

Interne links plaatsen: nét niet genoeg vertellen is een kunst

Succesvol bloggen is niet alleen een kwestie van goeie artikels schrijven. Het is evenzeer de optelsom van ettelijke kleine acties. Neem nu zoiets als interne links plaatsen. Veel bloggers zijn er volgens mij niet systematisch genoeg mee bezig. Hoe komt dat, want linken naar je eigen artikel is nu toch niet zo moeilijk? Houden we het op luiheid of jammerlijke onbedachtzaamheid?

Zeker diegenen onder ons die een nicheblog hebben kunnen het zich veroorloven almaar kortere berichten te schrijven. Zalig toch?

Timmer je al een tijdje aan de weg, dan zijn het immers vaak dezelfde onderwerpen, concepten, informatie en ideeën die terugkomen. Echter, je hoeft er niet in elke blogpost even uitgebreid op terug te komen. Gewoon op tijd en stond interne links plaatsen en je hebt een compact artikel dat toch aardig volledig is.

Heel recent schreef ik bijvoorbeeld het artikel over (het updaten van) vaste blogpagina’s. Met een kleine 800 woorden niet eens zo lang, maar wel met 17 linkjes. De lezer heeft dus 17 plekken met extra info direct onder handbereik.

Je weet hoe lastig het kan zijn om je bezoeker langer dan pakweg en halve minuut op je site te houden. Boeiend schrijven en voor een aangename leesomgeving zorgen is dus de boodschap. Maar bega daarnaast zeker niet de stommiteit om niet naar je andere berichten en pagina’s van je blog te linken wanneer dat ook maar enigszins past. Het is en blijft nu eenmaal één van de makkelijkste manieren om je bezoekers meer dan één pageview te laten genereren (en waarschijnlijk meer tijd op het blog te laten doorbrengen). Je kan er niet op rekenen dat de lezer die graag meer wil weten je archieven gaat doorsnuffelen of het zoekvak gaat raadplegen…

In het bericht waarvan hierboven sprake alleen al creëer ik dus 17 extra kansen voor de extra klik.

Publiceer je een artikel zonder links, dan moet je ook niet komen zeuren dat je weinig views hebt!

Ook in 2018 heeft Google nog altijd (interne) links nodig om je site goed te kunnen indexeren. Google “begrijpt” je blog beter, leert welke de belangrijkste webpagina’s van je site zijn.

Vergeet bovendien ook niet dat Google niet alleen naar de opbouw van je site kijkt, maar ook het gedrag van je bezoekers in de gaten houdt. Wordt er vaak rond geklikt, blijven mensen lang lezen of worden dezelfde berichten vaak opnieuw bezocht? Allemaal signalen voor zoekmachines dat jouw blog (blijkbaar) de moeite loont. De positie van je site in de zoekresultaten kan er alleen maar door gaan stijgen.

Tot hier de voordelen van interne linkbuilding voor je blog.

Train jezelf…

Als je een nieuw blogbericht schrijft of een nieuwe pagina aan je blog wil toevoegen, train jezelf dan om niet alleen na te denken over het opzet en de inhoud van je artikel. Kijk ook nadrukkelijk naar welke andere berichten en pagina’s je zou kunnen linken. Bedenk er een paar en maak daar melding van in je blogplanner voor mijn part. Opgelet, als je linkjes in je artikels plaatst moet het natuurlijk ook een beetje zinvol en samenhangend zijn. Linken om te linken heeft geen zin.

Mijn persoonlijke ervaring leert dat je vaak al schrijvend op nog wat extra ideeën komt.

Sta je helemaal aan het begin van je blogavontuur, dan is dit natuurlijk moeilijk om te realiseren. Maar toch, probeer van bij het begin te kijken naar berichten en pagina’s als onderdeel van een groter geheel in plaats van elk stuk te zien als een klein eilandje op zichzelf.

Als je geen links plaatst in je blogbericht zelf overweeg dan minstens een paar gerelateerde artikels onder je stuk. Een lezer die helemaal bij het eind van een artikel is gekomen wil misschien wel meer van je lezen.

Is het niet te veel van het goede?

Misschien wel soms. De tijd is voorbij dat elke internetter sowieso elke link aanklikte die ‘m voor de voeten werd gesmeten. Vandaar ook de noodzaak om er in ieder geval voor te zorgen dat de linkjes zorgvuldig gekozen zijn en wel degelijk geplaatst werden om je bezoeker zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Eén en ander vergt soms zelfs een ietwat aparte schrijfstijl: de kunst is om de linkjes op een natuurlijke manier in een de doorlopende tekst van je artikel te brengen. Dat terwijl je toch niet meteen alles prijsgeeft en je lezer er dus toe aanzet om toch de link aan te klikken. in het stuk dat hier als voorbeeld wordt aangehaald ging ik daar vrij ver in. Eigenlijk vertel ik bar weinig. Alleen bloggers met wat ervaring kunnen het bericht raadplegen zonder per se een link te moeten aantikken.

Trouwe bezoekers van je blog weten op den duur welk blogbericht en wat voor pagina achter welke link(tekst) verborgen zit. Voor hén kan het misschien vervelend worden. Anderzijds mag je niet vergeten dat een groot deel van je lezers helemaal nieuw, of alleszins niet vertrouwd zijn met je blog. Op BT bestaat bijna 75% van het verkeer uit nieuwe bezoekers. ’t Zal dus nog wel meevallen met die overdaad.


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Interne links plaatsen: nét niet genoeg vertellen is een kunst”

  1. Melissa avatar

    Wederom weer hele handige tips Ben! En ik kan alleen maar beamen dat sinds ik linkjes in mijn posts toevoeg, lezers niet alleen veel langer op mijn blog blijven maar ook meer pagina’s bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.