HomeWordpressDe beste WordPress plugins kiezen: boost je blog, vermijd fiasco’s
,

De beste WordPress plugins kiezen: boost je blog, vermijd fiasco’s

Doorgaans zijn WordPress-plugins erg handig. Ze maken je het leven makkelijker, geven je bezoeker een goede gebruikerservaring en voegen extra functies toe aan je blog. En dat allemaal zonder dat jij één letter code moet schrijven. Je kan het zo gek niet bedenken, voor elke bewerking of functie is wel ergens een pluginnetje te vinden. Alleen: de juiste WordPress plugins kiezen uit duizenden opties, het is nog wel even een dingetje.

Leestijd: ca. 5 minuten

Toch is het altijd een beetje opletten met die plugins. Ja, het aanbod is gigantisch, maar niet alle plugins werken altijd en niet iedere plugin wordt netjes bijgewerkt. Niet zelden zijn zij er de oorzaak van dat je blog niet lekker werkt, of soms zelfs helemaal in de soep draait. Daarom: een paar tips om ervoor te zorgen dat jij plugins kiest die het gevaar op problemen beperken.

De beste WordPress plugins kiezen voor jouw site: 8 tips

Misschien is het goed om bij jezelf eerst na te gaan wat je precies van zo’n plugin verwacht. Vervolgens kan je wat gerichter zoeken en raad vragen. Sommige plugins bieden een aantal handige functies in één pakket.

1. Maak vooraf een back-up van je blog

Bij elke WordPress-onderhoudsbeurt kan iets fout lopen. Zeker als je de updates niet altijd even netjes doorvoert. Maak daarom altijd eerst een back-up van je blog. Zo kan je het zaakje snel weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen mocht er iets gebeuren.

Is er iets mis met je blog na een WordPress-update?

Dit moet je doen:

  1. Ga in je dashboard en klik het tabblad Plugins
  2. Kies Geïnstalleerde plugins
  3. Deactiveer alle actieve plugins (niet verwijderen!)
  4. Kijk aan de voorkant van je blog of het probleem zich (nog) voordoet, waarschijnlijk is dat niet het geval
  5. Schakel nu je plugins één voor één terug in (plugin activeren), waarna je bij iedere weer ingeschakelde plugin opnieuw aan de front-end gaat kijken of er zich een probleem voordoet
  6. De schakel je een plugin in en werkt de site niet meer goed, dan is die net weer ingeschakelde plugin de boosdoener

2. Doe de WordPress-updates zo snel mogelijk

De meeste problemen op WordPress-sites zijn het gevolg van achterstallig onderhoud. Het niet bijhouden van WordPress-updates, dus. Die updates zijn er overigens zowel voor WordPress zelf (core), als je blogtheme en je plugins. Werk dat allemaal bij wanneer het je gevraagd wordt, en je bent al flink op weg om voor de komende tijd probleemloos te bloggen. En de kans dat je site gehackt wordt is vele malen kleiner.

3. WordPress plugins kiezen die compatibel zijn met jouw versie van WordPress

Bij elke plugin die je uit de store kan halen staat vermeld Compatibel met je huidige versie van WordPress of Niet getest met je WordPress versie. Negeer deze meldingen en het kan best een heel tijdje goed gaan, maar die meldingen staan er niet zomaar. Vroeg of laat gaat het (goed) mis.

Kijk in ieder geval naar de datum van de laatste update. Gaat het om een bekende, populaire plugin en deed je pas een update naar een nieuwe WordPress-versie, dan kan je minder streng zijn. Ontwikkelaars moeten immers de tijd krijgen om hun software aan te passen aan de nieuwe WP-versie.

4. Kijk naar het aantal sterren en actieve installaties

Hoe weet je eigenlijk of zo’n plugin deugd? Eigenlijk kan je dat nooit zeker weten als je het niet eerst zelf test. Heb je geen zin om proefkonijn te spelen, kijk dan vooral naar het aantal sterren die een plugin kreeg en de actieve installaties.

Zijn er veel installaties en werd de plugin beloond met 5 sterren? Neem maar aan dat de software degelijk in elkaar steekt en uitvoerig is getest. Ook i.c.m. vele andere WordPress-themes. Het verkleint jouw kans op problemen.

5. Plugin op het oog? Zoek op YouTube naar info en tutorials

Iets wat ik altijd doe vooraleer ik een plugin installeer. Natuurlijk, over heel veel plugins vind je niks op YouTube. Maar indien wel, dan heb je misschien toch een beter idee van wat die plugin hoort te doen en hoe het er zoal uitziet. Dat alles VOOR dat je het zaakje op jouw WordPress-installatie loslaat.

6. Zoek alternatieven voor plugins die verouderd zijn

Wat zijn verouderde plugins? Er zijn sommige specialisten die adviseren om alles wat de laatste 6 maanden niet werd bijgewerkt gewoon van je WordPress-installatie te halen en indien nog nodig te vervangen door een andere plugin. Dit omwille van de betrouwbaarheid van je WordPress-setup. Bovendien ben je zo minder gevoelig voor internetpiraten.

Check minstens één keer per jaar al je plugins, zelfs al blijft alles op het eerste gezicht perfect werken. Better save than sorry!

Een boeiend gesprek over de beveiliging van een WordPress-setup

Plugins kunnen veel, maar zijn ook vaak een bron van ellende. Moet je WordPress plugins kiezen voor je blog, kijk dan niet alleen naar het gebruiksgemak en de functionaliteit ervan, maar ook naar de beveiliging van de zaak. “Check eens in het halfjaar of alle plugins recent werden geüpdatet,” zegt WordPress-professional Petra Blankwaard.

7. Hoeveel WP-plugins heb je eigenlijk nodig voor een goed draaiende site?

Onlangs zag ik een YouTube-video (denk ik). Daarin passeerden een aantal grote internationale sites de revue met meer dan 70 plugins die schijnbaar perfect bleven draaien. Met plugins van goede kwaliteit kan dat blijkbaar. Ik persoonlijk zou het zover niet drijven…

Er zijn een paar goeie redenen om niet helemaal los te gaan op die plugins. Doorgaans geldt: hoe meer plugins, hoe meer kans op storingen vroeg of laat. Het vergt ook allemaal zijn onderhoud en zijn updates. En ook niet onbelangrijk: elke plugin neemt webruimte in beslag. Je wil als blogger toch graag de kosten voor webhosting binnen de perken houden.

Check daarom niet alleen of je verzameling aan plugins up-to-date is, maar ook of je:

  • alle functies van de plugins nog kent (en of je ze nog echt nodig hebt)
  • niet verschillende functies hebben die net hetzelfde doen
  • geen plugins hebt die datgene doen wat je ook met je WordPress-thema kan fixen

Gelijkaardige plugins kunnen elkaar soms tegenwerken, en dat wil je echt niet. Elke WordPress-setup heeft bijvoorbeeld genoeg aan:

  • 1 caching-plugin
  • 1 beveiligings-plugin
  • 1 SEO-plugin
  • 1 plugin om plaatjes te verkleinen (automatisch)
  • 1 plugin om automatische back-ups te maken van je blog

8. Kies een flexibel, modern WordPress-theme

En mocht je nou op zoek zijn naar een (qua design en indeling) uiterst flexibel theme, dan zou ik eens kijken naar een Full Site Editing thema. De themes zijn speciaal ontwikkeld om het maximum te halen uit de Gutenberg blokeditor van WordPress.

Dat alleen al kan ervoor zorgen dat je geen extra plugins moet installeren voor basic dingen zoals lettertypes, kleurenpaletten, aparte indelingen, werken met tabellen en kolommen, enz. Dat bespaart je weer een hoop gepriegel…

Zo, dat waren mijn tips in de zoektocht naar jouw ideale plugin(s).

Welke plugins heb je nou echt nodig?

Wie hier regelmatig komt lezen weet het al: ik ben zeer terughoudend als het erom gaat WordPress plugins aan te bevelen. Omwille van het enorme aanbod, maar ook omwille van het feit dat elke WordPress setup anders is (de combinatie WordPres-versie – thema – plugins). En elke toepassing dus mogelijks anders uitpakt. Je zal toch echt zelf je onderzoek moeten doen.

Persoonlijk pleit ik er vaak voor om de verzameling aan plugins op zo’n blog danig in te perken:

  • spamfilter
  • een plugin om afbeeldingen te verkleinen (dat draagt bij aan een snellere website)
  • een caching-plugin (idem)
  • ’n beveiligings-plugin
  • een plugin om 301-redirects te kunnen organiseren

Dat alles volgens het principe wat er niet op zit, kan ook niet kapot. Je beperkt het WordPress onderhoud en je WordPress-blog laadt sneller.

Meer van dat?

Conclusie?

WordPress-plugins kunnen veel, maar zijn ook vaak bron van ellende. Vooral als je een beetje nonchalant bent met het onderhoud van je blog. Kies een modern WordPress-theme, beperk het aantal gebruikte plugins en werk alles netjes bij. Dan blog je jarenlang probleemloos.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.