Homebeter bloggen8 fouten van een beginnende blogger

8 fouten van een beginnende blogger

Ik kom ze te vaak tegen: de frisse weblogs die enthousiast interessante content bieden, en me dus naar (veel) meer doen verlangen. Maar een tijdje later zijn die veelbelovende blogs verdwenen of ze blijven verweesd achter met enkele berichten als getuigen van vervlogen enthousiasme. Hoe dat komt? Als blogger met enige ervaring kan ik wel enkele redenen bedenken.

Ik vermoed dat de kans groot is dat uw reden om te gaan bloggen erin bestaat om uw boodschap uit te dragen naar een zo groot mogelijk (lezers)publiek. Zo niet, dan kan u net zo goed in een hoekje kruipen en uw creatieve uitingen in een kladschriftje noteren, toch?

De natte droom van iedere (beginnende) blogger dus: een grote schare bezoekers/lezers die met de regelmaat van een klok terugkeren. Uit ervaring weet ik dat zij uw grootste motivator zijn. Voor hen doet u het! Enfin, ik trap een open deur in als ik zeg dat zonder lezers de lust om te bloggen snel zal vergaan. Wij dus op zoek naar wat er zoal fout kan gaan in de zoektocht naar lezers voor uw blog:

1. Onvoldoende nagedacht over uw blogproject

Uw beslissing om uw blogproject te starten is gevallen? Temper uw enthousiasme en stel uzelf de volgende vragen en/of ga op onderzoek uit:

 • Waarover zal ik het hebben?
 • Kan ik lezers genoeg relevante, nieuwe dingen vertellen over het belangrijkste onderwerp van mijn blog? Zijn de dingen die ik wil vertellen al niet duizend keer elders verteld?
 • Heb ik tijd genoeg om regelmatig te bloggen of wil ik er tijd voor maken?
 • Wat wil ik met mijn blog bereiken (op langere termijn)?
 • Welke blognaam en url kies ik voor mijn project, en bij welke blogprovider?

Dat klinkt allemaal heel erg logisch, maar ik geef grif toe dat ik door toedoen van mijn enthousiasme op dit domein al een paar keer serieus de mist in ben gegaan. Zo is dit eigenste blog de enige van de 4 die een url heeft waar ik ook enkele maanden nadien nog volledig achtersta…

Het is belangrijk stil te staan bij deze vragen. Een bevredigend/duidelijk antwoord voorkomt dat u eerder vroeg dan laat met ‘n wrang gevoel naar uw eigen blog kijkt. Geloof me: de zin om te bloggen verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je je niet 100% goed voelt bij je blog. En het kan u verbazen, maar dat merkt u als lezer aan de inhoud en de kwaliteit van de blogposts. Kan u het hem kwalijk nemen dat hij wegklikt om nooit meer terug te komen?

2. Onvoldoende tijd/geduld hebben

Laat me u meteen uit een droom helpen. Als u denkt snel even tussendoor een blog te starten, en er slechts nu en dan een half uurtje tijd aan te spenderen zal u zeer snel van een kale reis thuiskomen. (Goed) bloggen kost (veel) tijd. Heeft u die niet, dan is het onmogelijk ooit een succesvolle blog te bekomen. Research doen, stukken schrijven, promotie voeren voor uw blog, minimale relaties onderhouden met uw lezers, een lezerspubliek opbouwen, uw blog vindbaar maken, … Er gaat alles bij elkaar behoorlijk wat tijd in zitten (u mag me tegenspreken, en als u een andere methode kent wil ik graag nader met u kennis maken).

 Er is wel een manier om relatief snel één artikel te schrijven, maar daarmee heb je natuurlijk nog geen succesvol blog.

3. Onvoldoende regelmatig bloggen

U hoeft heus niet elke dag een nieuw stukje online te zetten. Al kan het wel, en is de verleiding groot om dat ook te doen, gedreven als u bent door uw beginnersenthousiasme. Het is echter verstandiger te kiezen voor een vast tijdstip en dito frequentie om te publiceren; een frequentie waarvan u zeker weet dat u het ook op langere termijn kan volhouden. Het heeft geen zin om gedurende 14 dagen elke dag een blogpost online te zetten om vervolgens uw lezer 3 weken op zijn honger te laten. Wat is dan wel ideaal? Een frequentie van 2 à 4 per week is een mooi gemiddelde. Publiceert u minder dan 1 keer per maand, dan is het moeilijk om een trouwe schare bezoekers op te bouwen. Tenzij uw blog dermate unieke content biedt, is de lezer u al lang vergeten…

4. Met de wolven meehuilen

Het is soms moeilijk om aan de verleiding te weerstaan, maar ik vertel niks nieuws als ik zeg dat andermans tekst klakkeloos overnemen (zonder toestemming) uit den boze is. Dat behoeft geen verdere commentaar.

Even groot is de verleiding om een blogpost te wijden aan een hot topic. Niks mis mee. Probeer dan wel een ietwat andere invalshoek te gebruiken, een ander geluid te laten horen dan die honderden andere meningen. En nog iets: het spreekwoord: “schoenmaker blijf bij je leest” geldt ook in de blogosfeer. Blog enkel over de onderwerpen waar u ook echt wat mee heeft. Op die manier kan je als lezer de passie van het scherm schrapen. En net daarom bezoekt de lezer uw blog, en zal hij het meer doen!

5. Te veel taal- en tikfouten, onverzorgde opmaak, schrijfstijl onvoldoende aangepast aan het schrijven voor blogs

Natuurlijk maakt een wat aparte interpretatie van het Nederlands uw blog onmiddellijk herkenbaar en dat heeft ook zijn charmes. Het hoeft dus niet zo clean als de gemiddelde kwaliteitskrant of het doorsnee persbericht, maar er zijn grenzen. Bij de 20ste spelfout of dt-kemel haak ik af.

Verder zijn grote lappen tekst zonder witruimte of tussenkopjes een regelrechte afknapper. Blogs zijn geen dossierstukken, kranten of tijdschriften (en terwijl ik dat schrijf realiseer ik me dat dit artikel al veel te lang is geworden. Ik kan dus alleen maar hopen dat u intussen nog niet bent afgehaakt).

6. Te drukke lay-out, onoverzichtelijke bladspiegel

Veel blogproviders bieden ze aan: hippe templates, gebruiksklare sjablonen in flashy kleurtjes, door de blogger nog helemaal aan te passen aan te passen aan zijn waan van de dag. De sidebar(s), de header en de footer zijn bovendien ook nog eens vol te stouwen met allerlei gadgets, add-ons en andere features. Allemaal leuk en aardig, maar het wordt wel vermoeiend en het leidt de bezoeker af van wat u te vertellen hebt. Voeg daarbij nog eens de veel te kleine gifgroene gothic letters op een gele achtergrond, en u hebt hét recept om uw potentiële bezoekers weg te jagen! Mijn advies: keep it clean and simple and less is more!

7. Onvoldoende bezig zijn met de randactiviteiten van het bloggen

Wat ik daarmee bedoel?

 • Andere blogs lezen
 • Inspiratie opdoen bij andere bloggers (zonder hen te kopiëren)
 • Reacties achterlaten bij andere bloggers die verder gaan dan “Leuk!” en “Goed geschreven!”
 • Promotie voeren voor uw blog via Twitter of andere sociale media
 • Aandachtig luisteren naar wat je lezers vinden over je blogs (tussen de regels lezen)
 • Controleren welke van je blogs veel gelezen worden en welke minder

8. Te veel aandacht besteden aan de 7 voorgaande items

Omdat alles relatief is en vrijheid ook in de blogosfeer een groot goed is, staat het u vanzelfsprekend vrij om bovenstaande aanbevelingen in de wind te slaan. De bottom line is dat u een blog creëert waar u zich goed bij voelt. Alleen op die manier zal u er plezier aan beleven. En alleen op die manier krijgen wij een kwaliteitsvolle blog te lezen, waarbij de passie van het scherm druipt!

Tot zover de 8 fouten van een beginnende blogger.




19 reacties op “8 fouten van een beginnende blogger”

 1. Wilko van der Ploeg avatar

  Fout nummer 9 : Een inconsistente stijl. Op deze fout worden ook bloggers die al 3 jaar of langer bezig zijn af en toe betrapt. Bijvoorbeeld wanneer ze mij hier (https://www.blogtrommel.com/meer-bezoekers-uit-google-op-je-blog-krijgen/) als ‘JIJ’ en hier (https://www.blogtrommel.com/8-fouten-van-een-beginnende-blogger/) als u aanspreken.

  In zijn algemeenheid is de ‘u’ vorm een niet aan te bevelen vorm van bloggen… het creëert afstand. Terwijl je met je blog juist wilt bereiken, dat jouw lezer het gevoel heeft, dat jij aan de andere kant van de keukentafel zit.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Tja, ik weet het! 🙂

   Het is een “fout” die ik in de begindagen van dit blog opzettelijk maakte. Ik zag het gebruik van ‘u’ als een gimmick, een manier om me te onderscheiden van andere bloggers. Maar zoals gezegd, het creëert ook een onnodige afstand tussen de blogger en zijn lezer.

   Daarom ben ik er ook van teruggekomen. En – eerlijk is eerlijk – de je-vorm schrijft ook een stuk makkelijker!

 2. Laura avatar

  Bloggen is een uitlaatklep van je identiteit ofwel… Laten zien waar je voor staat.
  Helemaal mee eens dat een succesfactor van een blog inderdaad regelmaat is, maar ook herkenbaarheid.
  Bedankt voor de tips en ik ga even aan de lay outs werken. Klad gaat t goed, maar wanneer publicatie… Schiet alles weer tegen elkaar aan!

  http://lauradenissen.com/

 3. Wesley Velroij avatar

  Ik zelf heb eerst altijd mijn blog gehad op grote website, en eind vorig jaar heb ik toen besloten om de boel naar blogger te verhuizen zodat ik meer mogelijkheden had.

  Ik heb in begin toen mijn oude blog benut om bezoekers bij wijze van week updates te leiden naar de nieuwe, en uiteindelijk ben ik daarmee gestopt toen bleek dat het verkeer vanuit Google hoger werd.

  Nu schrijf ik echter nog steeds op die oude blog, maar ik schrijf daar over random zaken, en op mijn blog schrijf ik over klassieke scheerproducten en ik heb gemerkt dat ik een van de weinige ben die over dit thema blogt.

  Dus ik rank geloof ik hoog in Google, en ondanks dat mijn thema niet zo populair is als technologie bijvoorbeeld krijg ik per dag toch tussen de 20 a 40 views.

  Maar ik realiseer ook dat bloggen veelal eenrichtingsverkeer is, want veel reacties worden niet geplaats maar ik ben er van overtuigd dat de content wel gelezen word. Overigens kost bloggen mij inderdaad ook heel veel tijd, want de zins opbouw dient zo goed mogelijk te zijn en soms moet ik ook onderzoek doen.

  Ik investeer overigens ook zelf in producten om deze dan weer voor mijn blog te reviewen, en ik heb het idee hoe meer artikelen ik schrijf hoe meer potentiële bezoekers ik kan krijgen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Jij toont met je blog wat het grote voordeel is van een nicheblog: je blog is niet mega-groot maar je spreekt wel een welbepaald publiek aan. Daardoor ben je heel makkelijk te vinden door mensen die op zoek zijn naar info over nat scheren. Je beweegt je in een segment waar weinig tot geen concurrentie is!

   Het aantal reacties onder blogberichten loopt inderdaad stelselmatig terug. Mensen reageren liever via social media omdat zulks minder tijd in beslag neemt.

 4. Deborah avatar
  Deborah

  Ik ben meteen een volger van blogtrommel! Goede onderwerpen waar ik ook echt iets aan heb! Bedankt 🙂

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Waauuw! Dat is zeer fijn om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.